Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arn226-07/8 x2 55l czy 25l

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arn226-07/8 x2 55l czy 25l

czesc
    zbijam kolumny i zbijam juz prawie rok:) poczatkowo obliczylem obudowe na 55litrow zamknieta na te 2 glosniki, ale dzis dokladnie popatrzylem na stronie tesli jest kolumna na tym glosniku w zamknietej w 25l,(ale generalnie br tam robia, nawet na te arn226(fs35Hz, Qts0,6 Vas70l)) wrzucilem do basboxa i roznica jest dosc spora:

55l: f3 54Hz za to szybko przekraczamy xmax
    25l: f3 64Hz xmax prawie nie przekroczone!

czytalem ze jak dajemy 2 glosniki to daka sama obudowa jak na jeden, wiec co radzicie? zmniejszyc troszeczke objetosc?? powiem ze jedna juz gra:> druga wlasnie szpachluje, ale basu nie ma prawie w ogole, ale to taki glosnik,teraz wiem, nie trzeba tanio:>
    pozdrawiam serdecznie, wojtek

niewiem jakim cudem z 2 tesli niemasz basu.... jak są dwie w 55 litrach to moim zdaniem jest ok.... na 2 głośniki basowe daje się 2x większą pojemności niz na 1...... sprawdź połączenie głośników, zwrotnice, i jakim to zasilasz wzmakiem ?? bo basu to z tego powinno być sporo.....

Skomentuj

*wzmacniacz to technics su-v560(okolo 75W w calym pasmie na 4R), wiec nienajlepiej, mam tez drugi, brat robil na prace dyplonowa, na GML-025, wle nie wiem czy na 4R dziala(musze powiedzeic ze o wiele bardziej podoba mi sie jak ogra od tego techniksa),

*zwrotnica: zeczywiscie wysoko ciete, bo 800Hz, 6dB.. wytlumienie: duzo gabki i tyl na gabce czopkowanej+ paczka waty

a bas mam porownanie do alotna80 (tam jest tonsil GDN 25/60/1 w br) tez basem nie powala, ale schodzi o wieeele nizej i mocniej jak ten tandem

Skomentuj

to coś jest nie tak..... powinno być ciszej ale schodzić nizej...... sprawdzałeś polaryzacje głośników ?? i czy juz sobie troche pograły ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
          sprawdzałeś polaryzacje głośników ??
          oba w jedna strone sie ruszaja jak je potraktuje generatorem, wiec nie ma sensu odkrecac i sprawdzac kabla prawda?

Zamieszczone przez Sound Wave
          pograły ??
          taa:>

Skomentuj

chodzi o wygrzanie glosnikow...

Skomentuj

Zamieszczone przez pol888
              chodzi o wygrzanie glosnikow...
              tak wiem, wiec "wygrzalem" a raczej same sie wygrzaly, a 2 takie sie nawet przepocily:> hehe ale te chodza juz pona miesiac wiec raczej sie wygrzaly... zwlaszcza ze slucham muzyki jak kosze trawe na ogrodku :>

Skomentuj

ja mam te glosniczki i nie mam z mini zadnych problemow... nie wiem co moze u ciebie byc zle......

Skomentuj

jak mimo wszystko "basu nie ma prawie wogóle" to pogrzeb w zwrotnicy.
                  napisz o innych głośnikach w kolumnie i zwrotnicy.
                  piszesz, że cięcie 6dB/okt przy 800Hz- pewnie dałeś samą cewkę 0,8-1mH a to na pewno nie wystarczy w kolumnie 2 drożnej.
                  jeśli to kolumna 3 drożna to czemu taki wysoki podział?
                  a może to subwoofer?

Skomentuj

albo tak jak ja masz szalenie nieakustyczny pokoj, sproboj poustawiac jakos glosniki czy cosik

Skomentuj

witam:)

to jest kolumna 3 drozna, reszta to arp150 i arv104, zwrotnice jest janbo J-3A (800/4k) 6/12/6/12 dB/okt, wiec rozumiem ze jest jak piszecie, pewnie sama cewka+korektor impedancji.

co do pokoju, to narazie jedna dziala (bo dwa arn spalilem) i stoi obok mnie:) usmiecha sie domnie:> to znaczy ulozenie niby calkiem ok stoi pomiedzy wzmacnaczem i puleczka na kompakty.
                      jak odwroce ja przodem do regalu to jest wiecej basu :).. dobrym rozwiazaniem moze byc wsadzenie ich w kat, troszeczke podbija sie nizsze tony, ewentualnie wytlumienie jest
                      kiepskie, duzo gabki + wata

pozdrawiam wojtek

Skomentuj

witam. ja mam taką jedną teslęw 25 litrach zamkniętą, jakaśsłaba gotowa zwrotnica i jak podkręcę bas we wzmacniaczy to cały dom się trzęsie. Kolega napewno coś źle zrobił albo ma zabardzo wygórowane wymagania co do tych głośników.

Skomentuj

nie czytajac innych postow... wiec obiektywnie... ja jestem za wieksza obudowa... tak naprawde to nie wyko?zystasz x-max'a a muzy bedziesz sluchal na codzien i jest tak ze z wieksza zejdziesz sobie spokojnie nizej a z x-max'em raz na jakisz czas zaszalejesz do Ciebie nalezy decyzja... ja osobiscie wole nizej a na codzien.
                          Zamieszczone przez bev1s
                          oba w jedna strone sie ruszaja jak je potraktuje generatorem, wiec nie ma sensu odkrecac i sprawdzac kabla prawda?
                          z tego co ja wiem to jeden sie wychyla a drugi chowa...pije wlasnie piwo wiec prosze sie nie czepac mnie jezeli sie myle ! :)

Skomentuj

no tak jest jak mowisz tato jak nacisne jeden to drugui wylazi:> bo chyba o to ci chodzi, a mi o to ze jak jest bum to graja to bum w jedna strone:) no niewiem jak to wytlumaczyc, jak dasz sinusa to przy jednym maximum wychylaja sie w jedna strone (oba w ta sama), jak minimum to w przeciwna, a nie byly by zgodne w facie gdyby to sie pomieszalo i jeden w jedna a drugi sobie w druga, cisnienia by sie znosily i mniejszy bas... a tak chyba jest w porzadku, mam nadzieje ze moje pokretne tlumaczenie cos ci wytlumaczy:)
                            pozdrawiam

Skomentuj

Ja mialem jeden taki glosniczek w 30 litrach (na testy taka ojetosc tylko mialem) i powiem ze bassu bylo sporo..mniej niz gdn 20/80/2 wiec przy dwoch takich musi byc wystarczajaco...wiec napisz jeszcze jakiej grubosci masz kable? Cewka w zwrotnicy jaka ma grubosc drutu chociaz watpie zeby to tak bass zmniejszylo.
                              Moze ustaw w innym miejscu pokoju?
                              Mi sie wydaje ze jednak sa w odwrotniej polaryzacji te glosniki. Sprawdz kable.
                              Nieszczelna obudowa -swisty powietrza...ale bassu by nie odjelo az tak bardzo.

Skomentuj

czesc
                                hmm kable to 2,5mm ofc, na cewce niewiem :)jest to zwrotnica z janbo, pisze 160W, wiec pewnie powinna byc ok.

co powiecie na ten 2 glosniki w skrzyni br: 55l strojonej na 45Hz!! (tesla pisala ze stroi je na 30Hz!), bardzo wytlumiona, bas nie schodzi wiele nizej, ale widac poprawe w wytrzymalosci, niewiem jak w praktyce czy impuls jest do przyjecia, podbicie to nie wielki problem, wydaje mi sie ze moze to troszeczke skompensowac enigmatyczny baffle step:), dolacze plik w bass box, prosze o wypowiedz, wiem ze glosnik z qts 0,6 nie powinien isc do br, ale wiele firm go tam daje (min tesla, czy w polarisach)
                                hehe wiem ze forum kiepsko reaguje na pytania o obudowy:> o wielkosci i zbywa tym zeby popatrzyc sobie na wykresy, ale przyznam sie ze nie slyszalem roznicy miedzy impulcem 5ms a 15ms, nie mam nicdo porownania, poprostu brak doswiadczenia,

charakterystyki i plik z bas box:
                                http://student.uci.agh.edu.pl/~durak/glosnik/1.JPG
                                http://student.uci.agh.edu.pl/~durak/glosnik/2.JPG
                                http://student.uci.agh.edu.pl/~durak/glosnik/br.bb6

pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

generalnie ja bym zostawił to w zamkniętej, coś musi być nie tak jak nie kolumny to moze pomieszczenie albo wzmacniacz (właśnie jakiej jest mocy ??)

Skomentuj

wzmacniacz ma 65 albo 75W w calym pasmie przy 4R (w instrukcji pisze 105W ale to pewnie przy 1kHz), kurcze, moze to wina zwrotnicy (800Hz), pojecia niemam, na dodatek zlamalem dzis wyzynarke:> hehe musialem pilka zasuwac, lece jeszcze troszeczke papierkiem dociagnac i szpachla na dziury:)
                                    pozdrawiam

Skomentuj

co za problem sprawdzic bez zwrotnicy ??

Skomentuj

i do tego br, tak jak jest u gory wsadzic filtr subsoniczny, hmm moze by zagralo lepiej? impuls bylby do przyjecia:) wytrzymalosc mocowa tez dobra, ale to tylko symulacje.

wlasnie po srubki jade:) jakich uzywacie? bo wkrety nadaja sie na 5 razy zeby wkrecic glosnik, a potem luzy sie robia.. mam nadzieje ze beda "fachowe" nakretki do drewna, zeby to wbic od srodka.
                                        pozdrawiam wojtek

Skomentuj

Czaruję...