Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskotonowiec do 700zł...co wybrać???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niskotonowiec do 700zł...co wybrać???

Witam:)
    Mam do wydania 700zł na głośnik do subwoofera.Narazie jestem napalony na Hertza ES380.2 !!! Wydaje mi się że jest to najlepsza moim zdaniem propozycja za tą kase (ale ma jak dla mnie jeden minus- potrzebuje dużego wzmaka, jego moc to 450WRMS) No i może Perless SLS12. Jednak postanowiłem napisać tego posta, bo może zaproponujecie coś lepszego :)Co do wymagań suba to chyba oczywiste - Bas ma być szybki,głeboki,ma schodzić nisko, no i być potężny:) Pokój ma 14m^. Jeżeli chodzi o konstrukcje to może być zamknięta bądź bass-reflex. Jeżeli chodzi o wzmaka to narazie jestem w trakcie robienia mostka na 7294, ale jak wpadnie trochę więcej kasy to może PA300:)
    Z góry dzięki za wasze propozycje!!!

pozdrawiam

mostkiem TDA mozesz jedynie sensownie zasilic sls 313 gdyz pracuje on z obciazeiem 8 ohm a herz ma nominalna kolo 3 wiec pojdzie z dymem

ja milem sls 313 na poczatku w 35l BR potem w mnijeszej z korekcja i mostek tda starczy na niego na styk ale starczy

druga mozliwoscia jest beyma 12Br70 nisamowicie efektywny glosnik 94 dB takze raczeje do malych obudow BR potrafia one naglosic potezne pomieszczenia ale estradowego rodowodu nie da sie ukryc pozatym parametry paramtery sa prawdziwe
    nie zjeda super nisko ale bas bedzie super kontrolowany i ten wykop

Skomentuj

Wybralbym SLSa ale jak wezmiesz do reki katalog Intertechnika to napewno cos znajdziesz (w sieci takze jest na stronie QBA).

Skomentuj

Łukasz a co do wzmacniacza to i tak sprzedam ten mostek na TDA i zrobie coś mocniejszego, więc wzmacniacz można jak narazie pominąć-złoże to co będzie trzeba !!!
        W tej cenie wybór głośnika jest naprawde trudny:((

Skomentuj

sokoro wzmak to nie porblem ja na twoim miejscu zastanowal bym sie nad nowa oferta perlessa

http://www.akustyk.com.pl/peerless/Resolution-12.html
          glosniki maj potezne x max a takze inne parametry budza szacunek
          duza zaleta jest to ze potrafia grac naprawde w kompakktowych obudowach i osigac przy tym niski bas
          ja slyszalem osobiscie 12 w 40 l BR w samochodowaym bagazniku i urywa glowe a sam bas jest naprawde ladny
          duzo szybszy jak sls

Skomentuj

producent nie podaje parametru Qms, Qes a przy tym nie mozna zrobić symulacji:(( No te Xmax jest naprawde duże :))

[ Dodano: 2004-09-30, 09:21 ]
            aha... i ta cena:(( 790zł. Jak dla mnie to już trochę za drogo...
            pozdrawiam

Skomentuj

Kup tego Resolitiona i podziel sie wrażeniami.
              Z racji jego 4 ohmowej natury jako naped mozna od biedy wykorzystac TDi :-) 7294 i osiągnąc jego max deklarowane 100W.
              Brdzo jestem Ciekaw własnie róznicy pomiedzy 10 a 12".

Skomentuj

oj chlopaki chlopaki.... wiadomo ze wszyscy sa ciekawi tego nowego peerlessa ale czy to powód aby robic z kolegi królika doswiadczalnego za jego pieniadze?...

Skomentuj

Co do tego ze TDA7294 przy obciazeniu 3 ohm pojdzie z dymem to sie nie zgodze... Wystarczy dac nizsze napiecie zasilania... Albo zastosowac konfiguracje master-slave na TDA729xS - da sobie rade nawet z 2ohm...

Skomentuj

Poprostu potrzebuje coś dobrego!!! Nie chce się zastanawiać po zakupie głośnika czy jak go wsadze w bude to zagra dobrze czy źle!!! Nie wiem jak dla kogo ale dla mnie jest to kupe kasy na głośnik...oszczędzałem tą kase prze kupe miechów i nie chce kupić czegoś czego bym później żałował, więc potrzebuje pewniaka-takiego który zejdzie naprawde nisko i będzie miał dobrzy impuls a moim zdaniem taki właśnie jest ES380.2 lub SLS12 Może wypowiecie sie co sądzicie i który byście wybrali na moim miejscu?? A może ktoś słyszał te głośniki??

Skomentuj

jam ilem 312 i powiem ci szczeze ze fakt bas osiga kosmicznie niski potezny ale z kjontrola nie jest jakos super faktem ze nie buczy ale cos mi nei pasowało

wez herza ale po co 38 cm??30 starczy w zupełnosci

jednak jak mam byc szczery brał bym resolutiona, slyszalem go i cos niesamowitego 12 jest potezna fakt ze zasilala ja 500 W koncowka JL ale glosnik ma potencjał

Skomentuj

hmm... Dlaczego 38 a nie 30??? W WinISD ES380.2 wypada dużo lepiej pod względem impulsu a to jest ważne dla mnie.Tak jak pisałem wcześniej chce mieć bas pod kontrolą!!! No i budzi respekt te 38cm. A co do Resolutiona jak sprawa wygląda z impulsem, no i gdzie go słyszałeś- w aucie czy w domu??

Skomentuj

700 PLN to nie tylko dla Ciebie kupa kasy, dla mnie też (przynajmniej jesli chodzi joje o wydatki na DIY). ale mozna spojrzec na sprawe następująco: kupujesz nowego merca i sie zastanawiasz jak bedzie jeżdził, czy będzie odpowiednio komfortowy itp. Decydujesz sie jako pierwszy na ten nowy model wsiadasz i bach!!! W srodku super fajnie, fotele takie jak lubisz, deska nie przypomina w niczym tych plastikowców bardzo popularnych u innych marek, cisza, wykop itp. Po chwili juz jestes pewny ze dobrze ulokowałeć pieniądze, i wpada Ci do głowy myśl "kurde, co ja sobie myślałem, przeciez to w końcu merc, poprostu nie mogło być inaczej".
                          I takim mercem jest własnie Peerless, a od głosnika który kupujesz lepszy (przynajmniej patrzac na cenę) lepszy jest już tylko kultowy XLS.
                          Wybór jest Twój, ale wybieraj rozważnie. Tak jak powiedziałeś: jest w czym wybierać.

Pozdrawiam

Skomentuj

do 14 pokoju chcesz 30cm? podziwiam, chcesz czuc bas całym ciałem:)
                            ja bym zastanowił sie nad lanzar hrwdc12 http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=HRWDC12 ale spl 86 dB.
                            focal http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...12&prod_id=813
                            mobil audio http://www.mobilaudio.com.pl/pages/oferta.php

Skomentuj

Aryan a co z parametrami jak znasz linka to podaj prosze?? Ditomek czyli ty byś postawił na SLS12 tak?? Nie wiem już czy opierać sie na WinISD (charakterystyki ES380 wypadają troszke lepiej) czy też wybrać to co serse wskazuje...hehe:) Jak myślicie ten program jest w miare dokładny?? Jest na tym świecie jakiś sub w którym został umieszczony SLS12? (mówie o firmówkach) bo akurat XLS12 siedzi w subie KEF-a za bagatela=>9000zł i bas jest podobno przecudny<opisy magazynu>
                              pozdrawiam

[ Dodano: 2004-09-30, 13:03 ]
                              aha.. co do propozycji Aryan to Focal odpada na Dzień Dobry bo pasmo u niego sie zaczyna dopiero od 35Hz a za tą cena to trochę za wysoko moim zdaniem...
                              pozdrawiam

Skomentuj

38 nigdy nie bedzie szybasz jak 30 prawa fizyki na to nie pozwola u ciebei w pokju ja bym sie zastanowal nad dobra 25 bo 30 i 38 beda powodowały rezonase granie szyb, mebli a takze innych naczyn w domku a to nie chyba o to tu chodzi
                                ja lsyszalem suba na xlsie w konfiguracji avanca z membran bierna ij ak mam byc szczery szłu nie bylo za polowe kupił bym juz cos dorownywalo by jakoscia no moze nie glosnoscia
                                ps sls jest stosowany w subach avanca z seri dana ale nei wiem czy to jest 10 czy 12 ja ci tylko powiem ze sls to dobry glosik ale nie rewelacyjny dobry bardzo dobry ale nie reweacyjny

ps jezeli odrzuciles focala jestes typowym amatorem ogarnietym mania jak najnizszego basu sam nie wiewsz czego chcesz piszesz ze zalezy ci na kontroli a potem ze na niskim basie to jest bardzo trudno pogodzic zwykle sie to nie udaje

co do resolutiona bije na glowe slsa i nie ma co tu gadac jest lepszy i tyle sluchlam tego i tego i resolution gral ladniej
                                zreszta widze ze ty i tak nikogo nei sluchasz wiec po co sie produkować peerle to perles jak mercedes

aha.. co do propozycji Aryan to Focal odpada na Dzień Dobry bo pasmo u niego sie zaczyna dopiero od 35Hz a za tą cena to trochę za wysoko moim zdaniem...
                                ps 35 hz to bardzpo niski bas wprost nie wyobrazalny a zawsze to focal

Skomentuj

ja wybrałbym resolution (cena wyzsza od slsa wskazuje na jego przewage).
                                  poza tym cyba zadowoli sie mniejsza obudowa co w malym pokoju nie jest bez znaczenia
                                  LUKASZ, 35Hz to jak najbardziej wyobrazalna f, troche przesadziłes:-)

Skomentuj

jeszcze odemnie jedna sugestia

http://www.elmuz.com.pl/caraudio/power12.htm

slsa zje na sniadanie popije sobie resolutionem a na obiadek wtranzoli xlsa ;l) kosztuje tylko 550 zł dynamika na poziomie 95 dB!!!!!!!!!!!!!! moc 500W!! x max 9 mm!!! qts 0,25 znajdz mi konkurencje za te pieniadze chodz jednego moze garc jzu od 30 l BR szok
                                    az sam go osbie zamowie chyab i sprawdze co to potrafi

chyba ma tylko jedna wade uslyszy cie cala dzielnica

Skomentuj

No właśnie Lukasz, moze jedyny pozytek z tych głosników to Wysoki SPL, potrzebny na zawodach na najgłośniejsze auto.
                                      Zastanawiam sie czy beyma nie produkuje tego przetwornika własnie w tym celu.
                                      Ale moze się mylę...

Skomentuj

dlaczego tak uwazasz jak do tej pory parametry zgadzaj sie u mnie w 95% jezeli w tym tez tak jest nie ma konkurencji wg mnie:)

Skomentuj

Czaruję...