Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośniki na tylnej pułce samochodowej bez obudowy???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośniki na tylnej pułce samochodowej bez obudowy???

jakie głośniki wybrać dla osiągnięcia najlepszego efektu
    tak żeby przynajmniej kick-bass był odczuwalny,
    podpięte będą pod radio sony r3300 4x50W, czyli realne rms ok 4x28W

w przyszłości mam zamiar dołożyć tube i tu pojawia się
    następne pytanie, czy ciśnienie akustyczne tuby będzie miało
    negatywny wpływ na głośniki zamontowane na pułce

ps. objekt moich zmagań to golf 3 prosto z importu:)

Witam:)
    Też miałem do czynienia z golfem 3 i na twoim miejscu bym sie nie zastanawiał nad głośnikami na tylną półke (najpierw byś ją musiał dobrze uszczelnić, obciążyć,potem ewentualnie coś zamontować) Po prostu złożył bym subwoofer a jeżeli chodzi o KickBas to zamontuj dobre głośniki najlepiej z odseperowanym wysokotonowcem i zwrotnicą w przednich drzwiach.. Jak dobrze pamiętam to tam wchodzi 13cm. Gorąco polecam JBL http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...15&prod_id=445 grają naprawde super!!
    A co do subwoofera w bagażniku to pewnie że ciśnienie bedzie miało duży wpływ na głośniki na tylnej półce(najważniejsze żeby zgrać fazy). Ja bym na twoim miejscu wogóle nie montował głośników na półce tylko bym kupił podobny zestaw jak wcześniej podałem i dał go w tylne drzwi (no chyba że masz 3-dzwiowego) Jeśli chcesz naprawde mieć te głośniki na półce razem z tubą to musiałbyś pokombinować z małymi obudowami do tych głośników, tak żeby pracowały w osobnych komorach wtedy ciśnienie z suba im napewno nie zaszkodzi.. Widziałem coś takiego w paru autach!!! A co wyboru samych głośników to może napisz ile masz kasy???

Skomentuj

kick bassy pracuja wod 80-250Hz. samo radio nic nie da.
      półke trzeba bedzie zrobic nowa (fabrycznej szkoda i jest gówniana) najlepiej z płyty wiórowj lub mdf, bieresz fabryczna i odrysowujesz ją na nowym kawałku płyty, wycinasz kształt i masz gotową półke która jest sztywna i tania!!!!!.
      JA tak zrobilem do seicento ijest fajnie.
      tylko musisz pomalowac jaalbo pokryc tkanian lub przyciewmnic szyby bo z chatsbacka łatwo ukrasc półke!!!
      jak kolega radził kup odseparowany system do przodu dobre i tanie ma sony, gms a;bo phonocar.
      na twoim miejscu zrobiłbym tak a do półki wstawiłbym jakies 18 lub 20 basowe i pocia je na ok1khz bo chciałbym troche srednich tonów. wtedy subwoofer nie potrzebny .mozesz podłaczyc do radia lae lepej zagra nawer z tanszym wzmacniaczem

Skomentuj

jak już w takiej cenie to nie lepiej coś z wyższej pułki np:
        http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...11&prod_id=644
        ????

Skomentuj

dls jest dobruy, bedzie pasował:) chcesz go zamontowac do przodu??
          jesli tak to trzeba bedzie zainwestowac jescze w wytłumienie drzwi i montaz, bedzie trzeba wymienic kable głsonikowe na jakies porzadne adekwatne do klasy głosników.
          czy masz elektryczne szyby?? sprawdz do czego jest przymocowany głosnik w drzwiach , raczej jest do tapicerki a to jest niedobrze,. jak sie zdecydujesz na 2x20cm na pólke to nie trzeba subwoofera. a jak konicznie chcesz to musi to byc skrzynia, a nie tuba bo jest ona z prasowanego paieru a jest to gówno!!!

Skomentuj

Na polke w aucie to mozesz co najwyzej dac pieska zeby sie kolysal w rytm basu jak juz ktos napisal na pewnym forum...

Do jakiej muzyki ma to byc system i jakie masz wymagania co do mocy? Napisz, to potem pomyslimy nad jakimis glosnikami...

Najlepiej wrzucic na front separowany system na mid-woferze 16,5 cm zamocowanym na pierscianiach oczywiscie solidnych i wytlumic drzwi, wtedy nawet sam przod da Ci ladny basik...

A na tyl jesli naprawde narazie nie masz kasy na wzmacniacz to wrzuc suba i podepnij go do radia... totalnie beee i nieprawidlowy uklad, ale bedzie gralo costam przez jakis czas... a glosnosc suba bedziesz mogl regulowac fader'em... hihihi

Skomentuj

więc tak, przede wszystkim to na razie bez suba, i bez przeróbki drzwi (ps widze że jesteście zapaleni w tym temacie równie mocno jak ja zabawą z OC i WC hehe,)
              ale do rzeczy nawet nie chodzi o kase ani o super moc, w szerokim pojęciu ma to dobrze grać

moj plan to zrobienie tylnej pułki wzucenie jak kolega wspomniał 20cm na tył
              plus przednie, ale nie wiem jakie bo autko stoi w disburgu i czeka na mnie (jade po nie 10.10)

pytanie jakie moce RMS tych głośników i czy nie będą charczeć na półce bez obudowy??
              czy radyjko udźwignie 20cm, jak nie to może przednie prosto do radia a tylne na wzmacniaczu 2 kanałowym??

Skomentuj

wtedy ładnie zagra ze wzmakiem 2 kanalowym z 20cm , filtrem aktywnym utniesz ile bedziesz chciał i bedzie ok :)
                radyjko udzwignie 20 cm ( 4ohm) ale reweklacji nie bedzie.
                20 cm bez obudowy nie bedą charczec ze wzmakiem. charczenie zalezy od wzmaka a nie od głosnika!!!! im słabszy tym przy nizszej głosnosci bedzie charczał.
                od biedy mozesz kupic i 4 kanały jak cos bedzie w tej samej cenie wtedy mozesz podłączyc przednie jak radio nie da rady:) 4kanałowca mozesz zmostkowac.
                jakbys kupił mocny 2 kanałowiec mozesz podłaczy do nich przednie i tylne wtedy nie bedziesz sie martwic o moc:)

napisz ile pieniedzy masz na sam wzacniacz

sonic nie poduwaj takich pomysłów z subem podłaczonym do radia hehe

a co do mocy rms im wieksza moc max wzmak to przy nizszych poziomach głosnosci ma mniejsze zniekształcenia. mozesz dac i wiekszy wzmak od mocy głosnikow pod warunkiem ze nie bedziesz wyciskac ile sie da :)

Skomentuj

A co do tylnej półki to chcesz tam wrzucić same basy??? Czy może jakieś 3-drożne?? Polecam duże 3 lub 2-drożne. Kumpel miał je zamontowane w Punto na tylnej półce (wzmocnionej tak jak kolega wcześniej proponował) grało super chociaż miał to podpięte do radia tylko http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...=7&prod_id=789 Bas był spory (dużo ludzi było w przekonaniu że ma suba), nawet nisko schodził ale szczerze to przy większych głośnościach radio nie wyrabiało, dlatego do tego przydał by sie jakiś wzmak 2*50RMS.
                  A jak chcesz naprawde dobrej jakości dzwięk i myślisz w niedalekiej przyszłości o tubie to zamontuj sobie dobry odseperowany zestaw, choćby tego JBL lub nawet zestaw 13cm!! http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...15&prod_id=445 On nie ma schodzić nisko skoro chcesz subwoofer w przyszłości więc skoro chcesz suba to po co Ci 20cm na tylnej półce?? Spokojnie wystarczy moim zdaniem 13cm zestaw.. no i radio sobie z nim poradzi jako tako:) Z mojej strony to tyle sugesti, ale z tego co pisałeś wcześniej to ma to być dzwięk dobrej jakości- czyli wybierz zestaw na głośnikach ze zwrotnicą!!
                  Średnio-niskotonowe dasz na półke(oczywiście wzmocnioną) a wysokotonowce na tylny słupek i już!!
                  Decyzja należy do Ciebie...

Skomentuj

20 cm zamiast subwoofera. półka z mdf lub wiórowej jest bardzo sztywna i nie trzeba jej wzmacniac. co do głosników lepiej wydac na lepszy odseparowany system przedni.
                    musisz wybrac ,bo 2 x 20 cm to suba nie trzeba montowac. i oszczedasz bagaznik

Skomentuj

Czaruję...
                    X