Witam ! Leży mi w domu głośnik od zestawu SMS-5100. Dokładnie jest to niskotonowiec, bardzo mały i lekko słabawy. 10 cm, 20 watt, 4 Ω. Ale słuchajcie - nigdy w życiu kolumn nie robiłem, a to będzie moja pierwsza. Płytę już mam (gruba płyta) , wkręty, kleje, itd. mam. Głośnik już ma kabel z miedzi beztlenowej na nowych konektorkach. Teraz muszę ta kolumnę zbudować. I tu pojawia się kłopot co do wielkości obudowy i do b-r.vs zamknięta. Otóż doradżcie mi, jaką wielkość musi mieć odbudowa i jaką obudowę zrobić ???? Narazie będzie ona pasywny, jednak za jakiś czas napędzi go jakiś wzmacniacz. I tu moje pytania :
- Jak litrażowo ma być zrobiona to obudowa do tego głośnika ????
- B-r czy zamknięta ( orginalnie był on w b-r, jednak myślę, że jak na taki głośnik to może lepiej wyjdzie mu closed. Ale to już Wy się bardziej znacie - proszę o pomoc ) ????
Powtarzam - robię ten wooferek, bo jest to mój pierwszy projekt w życiu. Na podstawie jego wolę się nauczyć, niż póżniej coś spierniczyć w kolejnych kolumnach. Jak mi się znudzi to spróbuję go sprzedać, albo zostawię sobie jako pamiątkę mojego pierwszego projektu.
Pozdrawiam !
P.S. Proszę to potrakotwać poważnie i pomóc mi - nie chcę się zrazić do budowania kolumn. Kto wie - może za kilka lat będe budował własne kino domowe ..... :smile:
[ Dodano: 2006-08-31, 15:01 ]
Sorki - pomyłka - głośnik ma 12 cm średnicy. A jest to dokładnie taki głośnk - http://www.swistak.pl/aukcje/1427542...Subwoofer.html . Pozdrawiam !
- Jak litrażowo ma być zrobiona to obudowa do tego głośnika ????
- B-r czy zamknięta ( orginalnie był on w b-r, jednak myślę, że jak na taki głośnik to może lepiej wyjdzie mu closed. Ale to już Wy się bardziej znacie - proszę o pomoc ) ????
Powtarzam - robię ten wooferek, bo jest to mój pierwszy projekt w życiu. Na podstawie jego wolę się nauczyć, niż póżniej coś spierniczyć w kolejnych kolumnach. Jak mi się znudzi to spróbuję go sprzedać, albo zostawię sobie jako pamiątkę mojego pierwszego projektu.
Pozdrawiam !
P.S. Proszę to potrakotwać poważnie i pomóc mi - nie chcę się zrazić do budowania kolumn. Kto wie - może za kilka lat będe budował własne kino domowe ..... :smile:
[ Dodano: 2006-08-31, 15:01 ]
Sorki - pomyłka - głośnik ma 12 cm średnicy. A jest to dokładnie taki głośnk - http://www.swistak.pl/aukcje/1427542...Subwoofer.html . Pozdrawiam !
Skomentuj