Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka zestawu - potrzebna pomoc :-)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka zestawu - potrzebna pomoc :-)

Witam ! Leży mi w domu głośnik od zestawu SMS-5100. Dokładnie jest to niskotonowiec, bardzo mały i lekko słabawy. 10 cm, 20 watt, 4 Ω. Ale słuchajcie - nigdy w życiu kolumn nie robiłem, a to będzie moja pierwsza. Płytę już mam (gruba płyta) , wkręty, kleje, itd. mam. Głośnik już ma kabel z miedzi beztlenowej na nowych konektorkach. Teraz muszę ta kolumnę zbudować. I tu pojawia się kłopot co do wielkości obudowy i do b-r.vs zamknięta. Otóż doradżcie mi, jaką wielkość musi mieć odbudowa i jaką obudowę zrobić ???? Narazie będzie ona pasywny, jednak za jakiś czas napędzi go jakiś wzmacniacz. I tu moje pytania :

- Jak litrażowo ma być zrobiona to obudowa do tego głośnika ????
    - B-r czy zamknięta ( orginalnie był on w b-r, jednak myślę, że jak na taki głośnik to może lepiej wyjdzie mu closed. Ale to już Wy się bardziej znacie - proszę o pomoc ) ????

Powtarzam - robię ten wooferek, bo jest to mój pierwszy projekt w życiu. Na podstawie jego wolę się nauczyć, niż póżniej coś spierniczyć w kolejnych kolumnach. Jak mi się znudzi to spróbuję go sprzedać, albo zostawię sobie jako pamiątkę mojego pierwszego projektu.

Pozdrawiam !

P.S. Proszę to potrakotwać poważnie i pomóc mi - nie chcę się zrazić do budowania kolumn. Kto wie - może za kilka lat będe budował własne kino domowe ..... :smile:

[ Dodano: 2006-08-31, 15:01 ]
    Sorki - pomyłka - głośnik ma 12 cm średnicy. A jest to dokładnie taki głośnk - http://www.swistak.pl/aukcje/1427542...Subwoofer.html . Pozdrawiam !

ja bym mu TiSy zmierzył ,ale pewnie nie zmierzysz ;]
    a tak wogóle to ani closed, ani br bo i tak to nie zagra - zrobiłbym mu bp4th - choćby z ciekawości i dla testu :)
    1.5l closed wytłumiona nieco i do tego 2.5l br strojona na 80hz.
    jak nieźle wykończysz to może jeszcze na allegro sprzedasz za całkiem nienajgorszą cene :)

Skomentuj

Liczyłem gdzieś tak na 6-7 litrów w b-r. Jednak nie wiem, co mi on wtedy pokaże. Wiem, że będzie pod wzmakiem napędzany. Po prostu niech ktoś konkretem powie - jaka obudowa, br czy closed oraz jak br to jaka długość i jaki szerokość rurki br. Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
        Jednak nie wiem, co mi on wtedy pokaże.
        jedno wielkie pierdnięcie ;]
        Po prostu niech ktoś konkretem powie - jaka obudowa, br czy closed oraz jak br to jaka długość i jaki szerokość rurki br.
        wielkość budy sobie sam oblicz tak samo jak wymiary rurki w czym pomoże winisd ;]

Skomentuj

Ale "takero" ja nie znam dokładnych parametrów tego głośnika ? Co mi daje moc, średnica i Ω ? Ale spróbuję .... Pozdrawiam !

Skomentuj

Co mi daje moc, średnica i Ω ?
            nic...
            ja też nie znam ,ale staram się trafić w aplikacje w której choćby będzie można to sprzedać ;]
            a przy okazji jest jakaś tam mala szansa żę zagra nienajgorzej jak na możliwości tego głośnika.

Skomentuj

No dobrze - "takero" - liczę na Twoją znajomość sprzetu audio i dlatego głównie Ciebie proszę o pomoc. Możesz odpowiedzieć na te pytania :

- Jak litrażowo ma być zrobiona to obudowa do tego głośnika ????
              - B-r czy zamknięta ( orginalnie był on w b-r, jednak myślę, że jak na taki głośnik to może lepiej wyjdzie mu closed. Ale to już Wy się bardziej znacie - proszę o pomoc ) ????
              -Jeżeli b-r - to jaka rurka ( długość i szerokość ) ????

Standardowa obudowa miała 9.9 litra, jednak po odliczeniu wszystkiego co w środku wychodzi jakieś 7.5 litra. B-r ma 7 cm długości i 3.5 szerokości.
              Jeżeli głośnik będzie grał źle - nic się nie stanie - sprzedam go. Ale to mój pierwszy w życiu jakikolwiek projekt. Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, przeca już napisałem :|
                a tak wogóle to ani closed, ani br bo i tak to nie zagra - zrobiłbym mu bp4th - choćby z ciekawości i dla testu
                wymiary rurki wylicz w winisd i tyle...
                co za problem ?
                tutoriala masz na stronie głównej.

Skomentuj

No ale nie możesz mi pomóc - mi to zajmie długo, długo, długo czasu, a narazie na tym czasie mi zależy. Jak będe budował kolejne kolumny to mogę się nauczyć, ale teraz na czasie mi zależy. Po prostu odpowiedź na te pytanka - i już zabieram się za budowę i póżniej opiszę jak to powstało, itd. Jeszcze dzisiaj muszę usiąść przy innych rzeczach, a już jutro rano muszę to budować.

Standardowa obudowa miała 9.9 litra, jednak po odliczeniu wszystkiego co w środku wychodzi jakieś 7.5 litra. B-r ma 7 cm długości i 3.5 cm szerokości.

A z tego co napisałeś, mało rozumiem :cry:

Pozdrawiam !

Skomentuj

taka obudowa - http://diyaudio.pl/portal.php?show=6
                    litraże napisalem wcześniej, a rurke daj jaką masz ;]

Skomentuj

Ale szczerze nie chce mi się bawić w takie coś. Wolę jednak zwykłą kolumnę, bo wiem, że tak mały głośnik w takiej obudowie zagra marnie. Wole mieć na przodzie i do tego b-r. Bp4th tak szybko mi się nie udało, a może to skończyć się fiaskiem .... Dlatego jeżeli możesz to napisz po prostu, jaki litraż obudowy b-r będzie dla niego najlepszy i jaka rurka. Proszę bardzo .... Bo mówię, że na czasie mi zależy. Pozdrawiam !

Skomentuj

to zrób tak jak było w oryginale.

Skomentuj

proste.haha.... Bartekgib-za ten czas co rozmawiales tu naforum to juz bys obliczyl wymiary itp,ale po co sie meczyc jak mozna marnowac czas,wez sie do roboty czlowieku!

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            a tak wogóle to ani closed, ani br bo i tak to nie zagra - zrobiłbym mu bp4th - choćby z ciekawości i dla testu

Skomentuj

jak obliczyc bude-w szkole było.

Skomentuj

Ale ja po prostu wiem, że ten głośnik w band-passie nie wypali ! I tyle ..... A co do głośnika to ciężko mi obliczyć. Nie znam jego dokładnym parametrów. Jakieś wogóle porąbane liczby mi wychodzą. Coś mi się wydaje, że obudowę będe musiał strzelić na chybił-trafił .... Najwyżej będzie dawał powietrzem i tyle ..... Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-02, 21:23 ]
                                Ok. Obudowa już zrobiona. We wnętrzu jest jakieś 8.2 l. Teraz proszę - niech ktoś poda odpowiedni b-r teraz. Chciałem tylko powiedzieć - że tutorial na stronie głownej - nie działa. Nie moge sobie z tym poradzić, dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam !

Skomentuj

Ale ja po prostu wiem, że ten głośnik w band-passie nie wypali ! I tyle .....
                                  masz takie doświadczenie żę wiesz z góry że głośnik nie zagra - tylko na niego patrząc i nie wiesz jaki br dać ?

Skomentuj

Dobra - poproszę szczerze ..... Czy może mi ktoś obliczyć jak najlepszą szerokość i długość rurki b-r do takiego zestawu :

1. Głośnik - niskotonowy od Samsung SMS-5100. 12 cm średnicy, 4 Ω, 20 W. Woofer niedługo będzie aktywny, narazie jest pasywny.

2. Obudowa - litraż zewnątrz - dokładne 9 litrów, litraż wewnątrz - jakieś 8.1-8.2 litra. Wymiary ( zewnętrzne ) - 18 cm szerokość, 20 długość, 26 cm wysokość. B-r będzie umieszczony z przodu, pod głośnikiem. Tak jak ma to miejsce tu : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6717 . Wygłuszone są boczne ściany, dół i góra oraz częściowo tylna.

Bardzo proszę o pomoc, bo zależy mi na jak najlepszym efekcie. Pozdrawiam !

Skomentuj

jak mozesz to pisz srednica rurki a nie szerokosc...

Skomentuj

Dobrze - średnica rurki. Nawet się nad tym zastanawiałem czy tak czy tak napisać. Ale widocznie źle napisałem.

Ale czy może to ktoś obliczyć ...... ????? Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X