Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc w wyborze monitorkow do 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o pomoc w wyborze monitorkow do 10m2

Moj sprzecik to ...
    CD:
    DENON DCD 860 z 20 bit przetwornikiem C.A Burr Brown

wzmacniacz: Cambridge Audio A300v2
    Interkonekt:KLOTZ wtyki Neutrik
    KABLE GLOSNIKOWE: Cordial 225 na bas i Cordial 215 na sopran (polaczenie bi-wire)

Gusta muzyczne:min Dire Straits, Katie Melua, Katinka Wilson, UB40, Metallica Ballady, Sylver, Celine Dion, Madonna, jednym slowem wszystko co mi wpadnie w ucho i oczywiscie w dobrej jakosci..

Preferuje szybki bas, dobrze kontrolowany, szczegolowa gore i wyrazisty wokal (szczegolnie zenski)

Moj pokoj to 10 m2 jak narazie ale niestety tylko 10m2 Sad

Prosze o pomoc przy doborze kolumn...
    Moje pytanie brzmi: Diy czy budzetowka???

Narazie chcialem zrobic DIY na glosnikach Visatona W130s + sc10n ...male monitorki do 10 m2
    Czy ktos ma schemat zwrotnicy do tego zestawienia????

W pozniejszym czasie moze kupie...zaznaczam moze... bo moze okazac sie lepsze DIY hihihi...
    Rozgladalem sie za KEF iQ1 lub iQ3, Acoustic Energy Evo One, Usher s-520, Tannoy Mercury lub Fusion 2, ewentualnie Dali Concept 2 lub Diamond 9.2

Prosze o pomoc
    Z gory dziekuje Mateusz

a moze al130?

Skomentuj

jest w korzystnej promocji która nie wiem czy się powtórzy...

[ Dodano: 2006-09-02, 00:21 ]
      nie napisałeś za ile $$ to ma być...

Skomentuj

A ja zadam standardowe pytanie. Ile pieniedzy mozesz przeznaczyc na glosniki?

Skomentuj

powiedzmy ze chce wydac jak najmniej ale zrobic ten system gdyz glosniki w130s juz leza wiec nie beda sie marnowac... w przyszlosci przeznacze jakie 1000 Zl na dobre monitorki Diy albo jakies 1700 na budzetowe...np Kef iQ3 pozyjemy zobaczymy ... nie mniej jednak trzeba na czyms sluchac ..wiec dokupic tylko sopran w miare pasujacy do w130s i zwrotke i obudowe i na tym narazie zakoncze z powodu innych wydatkow...:(

[ Dodano: 2006-09-02, 01:11 ]
          aha widzialem promocje AL130 kuszaca... no ale niestety ie w tym momencie

Skomentuj

nie rozumiem topicu.
            najpierw pytasz o kolumny - czy wybrać diy czy firmowe,
            a potem że szukasz wysokotonowca do w130s i na tym koniec :|
            zdecyduj się czego chcesz...

sc10 jeśli masz mało keszu, jeśli więcej to wybór jest spory ;]

Skomentuj

bo planuje zakup albo zrobienie lepszych a narazie leza nieuzywane w130s a dzwieku w domu wogole nie ma....zanim kupie lub zrobie cos naprawde dobrego na dluzsze lata musze zaaplikowac z jakims w miare dobrym sopranem (tanim) te glosniki w obudowe monitorka...tylko teraz tak... jaki litraz robic i na ile stroic BR a preferuje szybki dobrzekontrolowany bas...robic obudowe o takim samym litrazu jak w danych T-S VAS bodajze 15 l???? na ile stroic BR???? pomozcie

Skomentuj

Łooo jakbys tak dal te 1700zl na DIY :) Przecudne monitory by byly :)

Skomentuj

a jakbym mial 1000 pln na diy przeznaczyc na monitorki... tylko uniwersalne bow przyszlosci chce kino zakupic i zaaplikowac je do kina do 20 m2 to co byscie proponowqali
                  ????? myslalem napoczatku o vifie m18wh i jakis sopran ale nie jestem w temacie wiec pomozcie

Skomentuj

Mozna dac:
                    http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830883.html

http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/D2905-9500.html

gdzies 1400zl wyjdzie :)

Skomentuj

tyle tylko czy jest sens do mojej elektroniki???? ale mysle ze 1000 pln na diy wydam to do mojej elektroniki chyba jak narazie wystarczy.... sam juz nie wiem nie moge sie zdecydowac....

Zrobilem ostatnio male podlogowki na projekcie Yoshiego.... 2xarn 150 + gdwk 11/100 i troche nie bardzo mi to wpada w ucho....bas rozlazly... a soprany...pozal sie boze... dlatego szykam monitorkow.... jak narazie na w130s + jakis tania w miare dobry sopran.... pomozesz????

Skomentuj

Tak jak takero powiedzial sc10n.

Jesli masz 100zl to mozesz dac g20sc...

[ Dodano: 2006-09-02, 11:42 ]
                        Choc te monitorki co wczesniej podalem to juz na dlugo by tobie starczyly.... bardzo przednie sa... :)

Skomentuj

zdecyduje sie chyba na SC10N jak cos.... tylko czy teraz ktos mi pomoze z litrazem obudowy i strojeniem BR... o i zwrotnica ... przy jakich czestotliwosciach ciag przetworniki itd... ogolnie zwrotke oddalbym komus w bardziej doswiadczone raczki...oczywiscie projekt... bo ja to moge ale tylko sklonowac i to tez za pozwoleniem projektanta...hihiihi

[ Dodano: 2006-09-02, 11:48 ]
                          narazie sc10n+w130s a potem kolejny projekt to juz te monitorki co podales i zostana dlugo dlugo u mnie ... bo to jednak wydatek 1500 pln

Skomentuj

LunaticAllegro

Moim zdaniem za duzo przejales sie okablowaniem swojego systemu a najslabsze ogniwo czyli sam glosnik chcesz dac bardzo kiepski. Nie ulegaj reklamie (chodzi o m18wh), za 1000pln mozesz miec high-endowe monitorki, dajac al130 i ke25sc (ta ceramiczna) bedziesz mial monitory, ktore zjedza na dzien dobry kazda konstrukcje z tego forum i nie tylko, za to daje sobie reke obciac (mialem oba glosniki). W130 sprzedaj. Jak bedziesz rozwazal jakies podlogowki i ma to byc naprawde klasa sama w sobie to proponuje ci:
                            -al170+ke25sc
                            -L18rnx/p (H1224) + 27tbfc/g
                            -sph165kep+jakas kopolka, moze byc tak jak u mnie 22taf/g

Wszystkie powyzej wymienione zestawy (same glosniki) jestes w stanie kupic do 1000 (seasy kolo 1100). Ostatnio wyslalem do przetestowania wzmacniacz diy znajomemu, przesluchal troche i stwierdzil ze wzmak smialo moze sie rownac z konstrukcjami za 10-15kpln, wiec chyba warto samemu cos zrobic. Jeszcze raz nie ulegaj reklamie, dokladnie przemysl wszystko, poszukaj info w necie (nie polskim :P), pomiarow, konstrukcji firmowych itp.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No na ke25sc to sam mam chec :)

[ Dodano: 2006-09-02, 12:45 ]
                              Borys: A jaki to wzmak?

Skomentuj

Zapewne symasym...

Skomentuj

Borys, to był chyba przedział 6-10k

btw. nie wie ktoś czy można jakoś tanio kupić w polsce wymienione przez borysa wooferki seasa? Mogłem brać je zamiast vif...

Skomentuj

Borys... a pomozesz mi jakby co w zwrotce i strojeniu obudowy dla al130+ke25sc ???? ale to dopiero za jakies 2-3 miesiace bo w tej chwili to mam jeszcze inne wydatki.... pozdrawiam

Skomentuj

ja mam jeszcze pytanko
                                      Borys jak jest z zejsciem w optymalnej bydzie u al130? i jak wypada wiekszy al170 jakosciowo/brzmieniowo/mocnowo itp w stosunku do malego brata? zmienila mi sie sytuacja (zostaje w domu) wiec male podlogowki albo monitorki... ppomieszczenie nie jest wielkie ok 10mkw. interesuje mnei kwestia dolu - czy trzeba wspierac je subem? no i czyu mozna zagrac czasem naprawde glosno?:)

Skomentuj

AL130 ilosciowo z basem radzi sobie podobnie jak arn150, jest go moze troche wiecej, ale jakosc to juz naprawde nie ta liga. AL170 (szkoda ze tylko tydzien go mialem) o dziwo gra dosc miekkim basikiem a to za sprawa swoich specyficznych parametrow (mialem go w 17-18L), do 25L powinien sie nadac. Srednica w obu przypadkach bardzo dobra. Nieoficjalnie powiem ze w/w glosniki moge miec duzo taniej wiec dlatego sa dla mnie interesujace. Za 3-4 tygodnie wyjezdzam wiec z zwrotnicami ewentualnie bedziecie musieli radzic sobie sami. Do 170+KE mam gotowa. Reszte mozna zrobic w tym visatonowskim symulatorze nie wiem tylko jak on sie nazywa, ale jest taki bo na forum widzialem wklejki z niego.

esh0
                                        Sprawdz ceny w madisound!!! Ja normalnie nie rozumiem tego j..... kraju, jak w usa cos moze byc 2x tansze niz u nas (Qba), to jest zlodziejstwo.

Wzmak cena/jakosc = symasym bije wsio na leb.
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...