Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kształt obudowy - ma znaczenie?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kształt obudowy - ma znaczenie?

Zastanawiam się nad kształtem obudowy, czy będzie różnica w dźwięku w kolumnie szerokiej i niskiej (coś jak Mildton) w stosunku do wysokiej i węższej (jak np. kino domowe sony)?

nie ma znaczenia. wazna jest tylko objetosc i ew. strojenie

Skomentuj

o ile nie popadniemy w prawdziwe skrajności :)

Skomentuj

Różnica jakaś będzie przy porównaniu obudowy o kształcie kuli do zwykłego kwadrata, nie ma różnicy przy porównaniu szerszego czy węższego frontu

Skomentuj

no to tez racja ale poki co widzialem tylko jedna obudowe kule z tym tonsilkiem gdnn

Skomentuj

Co Wy Panowie opowiadacie :?:
            A baffle-step i dyfrakcje to koza zeżarła :?:
            Zarówno proporcje, stopień skomplikowania kształtów (kanty, łuki) jak i umiejscowienie przetworników nie pozostaje bez wpływu na charakterystykę zestawu.

Skomentuj

Quester, ale na poziomie zaawansowania midwintertears-a nie ma to większego znaczenia...
              (bez obrazy dla midwintertears-a oczywiście)

Skomentuj

A mi się coś wydaje, że jednak jakieś znaczenie ma ..... No bo pmyśleć już nie "technicznie" a na "Maćkową głowę" - przecież jak dżwięk rozchodzi się w obudowie i odbija się od ścian to wiadomo - każdy sygnał w różnych obudowach odbija się od ścian w różnym czasie i tak samo w różnym czasie dochodzi do głośnika ( jeżeli jest to obudowa closed ) i tak samo w innym czasie wychodzi z rury b-r ( w obudowie open ) . Głośnik za sobą wydobywa dźwięk podobnie jak z przodu. Najbardziej daje siłę na wprost i dlatego jak obudowa jest wąska a długa to robi się inna charakterystyka tego, co dzieje się za głośnikiem ( a nie jest to bez znaczenia !!!! ). Dlatego ja sądze, że kształ obudowy typu długość, szerokość a nawet wysokość ma znaczenie. Nie sądze, że jest to odczuwalne zaraz dla każdego w oddźwięku. Jednak różnica jest - czy to w naszych uszach, czy na samym wykresie charakterystyki. Pozdrawiam !

Skomentuj

Oczywiscie Questerow ichodzi o kształt z zewnatrzą a koledze który pyta zapewne chodzi o to co sie dzieje w srodku obudowy, więc jeśli niema skrajności to wszystko jest obojętne ... jesli chodzi o subwofer oczywiście W kolumnie moga powstawac jakies rezonanse ale sa tłumione przewaznie przez wytłumienie.

Skomentuj

Oczywiscie z ebedzie roznica, inna dlugosc fali stojacej, inne rozmieszczenie glosnikow itd.... Nierownomiernosc ch-ki zestawu od tego zalezy.
                    Popatrz w stare ksiazki jek gdzies dorwiesz.

Skomentuj

;-D buahahaha - "nie ma znaczenia - buahahaha - chyba tylko dla subwoofera!
                      np. --> węższa przednia ścianka = bardziej punktowe źródło dzwięku = LEPSZA STEREOFONIA (czytaj "scena dzwiękowa"). Chyba nie bez powodu Audio Physic maja podobno "holograficzną stereofonię". Tyle na ten temat.
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Polecam literaturę,choćby Krajewskiego.Jest wciąż dostępna w księgarniach jak i w wysyłce.

Skomentuj

Takero co za różnica czy ktoś jest słabo zaawansowany czy profesjolanista. Kształt obudowy ma duże znaczenie, wg mnie nalezy to mówic każdemu a nie olać człowieka bo wg Ciebie gorszy niż ty.

Skomentuj

Powiedziałem że jest gorszy niż ja ?
                            Po prostu jak na starcie walniesz mu tone teorii to i tak niewiele zrozumie,
                            reszte oleje i taki będzie skutek.
                            Nie wolno kogoś nowego rzucać na głęboką wode, niech wchodzi w to stopniowo.
                            Takie jest moje zdanie i nie ma w nim nic o dyskryminacji początkujacych, ani
                            moim wysokim mniemaniu o sobie itd.
                            I to by było na tyle.

Skomentuj

Wszyscy po trochu mają racje. Kształt obudowy ma znaczenie ale jego wpływ jest dużo mniejszy niż dobor głośników czy zwrotnicy. Wiec jak ktos ma marne głosniki i zwrotnice od kapelusza to najlepiej dobraną obudowa nic już nie nadrobi .

Skomentuj

A ja jednak ukazę to faktyczne działanie kształtu obudowy na dźwięk. Otóż dzisiaj skończyłem mój wooferke na głośniku z zestawu SMS-5100. Subwoofer - 12 cm. Był w obudowie razem ze wzmacniaczem, o bardzo nieforemnych wewnętrznych kształtach. Nie był nic a nic wygłuszony, a wewnatrz bylo jakieś poniżej 7 litrów. BR miał średnicę 3.5 cm na 7 cm. Grało to kiepawo .... Trzask, powietrze i nic więcej. Natomiast dzisiaj dokończyłem moją kolumnę. Nową oczywiście :wink: ..... Wymiary 20x21x26 (szerokość - głębokość - wysokość ). BR zrobiłem "na oko", ale dobrze wyszło - 4.5 cm na 13 cm umieszczony z przodu. Głośnik jest wytłumiony matą bitumiczną na kilku ścianach i tyle. I co - GŁOŚNIK POKAZAŁ TO CO POTRAFIŁ !!!! Basik jest niezły .... Odpowiada mi.

Wiem, że może powiecie, że zaraz się chwalę, albo też że dużo rzeczy w nowej kolumnie jest zmienionych i dlatego też dzwięk jest inny. Ale powiem tak. Obudowa ( lekko poza wysokością ) jest można powiedzieć kwadratowa. Prawie, bo zrobiłem tak, aby ziki wewnątrz nie nakłądały się na siebie. Orginalna obudowa była bardziej wyższa, bardziej węższa ale prawie tej samej długości. Bas się zwiększył, ogólnie gra to O NIEBO LEPIEJ !!!!!! I dlatego też ja uważam, że kształt obudowy jednak ma jakieś znaczenie na dzięk - zwłaszcza w obudowach vented. Pozdrawiam !

Skomentuj

o jaaa pierdzile... chlopie troche powagi. zrobiles pierdziawke a nie suba. orginalnie byla to kupa a teraz jest w nowej budzie.

Skomentuj

hm... to ze zmeiniles troche wymiary to mylisz ze tak wplynelo na dzwiek? napewno tak, ale poprostu jest wieksza objetosc z tego co piszesz, a nie jakos drastycznie zmieniles kszatl, jakbys zrobil teraz obudowe w ksztalcie kuli o objetosci takiej jak wczesniej to bys mogl powiedizec ze ksztalt ma znaczenie, a nei w takim przypadku...

Skomentuj

Zamieszczone przez walkman6
                                      węższa przednia ścianka = bardziej punktowe źródło dzwięku = LEPSZA STEREOFONIA (czytaj "scena dzwiękowa"). Chyba nie bez powodu Audio Physic maja podobno "holograficzną stereofonię". Tyle na ten temat.

na pewno uslyszysz róznice pomiedzy tymisamymi glosnikami w tej samej objetosci z tym ze 1 kolumna bedzie miala np 19cm szerokosci a druga 25 cm.

MAM WIELKI SZACUNEK DLA TAKICH OSÓB KTÓRE USLYSZA RÓZNICE DZIWEKU KOLUMN O ROZNEJ SZEROKOSCI JAK RÓWNIEZ DLA TYCH CO SLYSZA ROZNICE POMIEDZY KABLAMI ZA 2 ZL A 10 ZL :!:

Skomentuj

"mIKI" - bez przesady ! Ja mam wooferek i sie cieszę - Ty masz subwoofer i też się cieszysz. Radzę komukolwiek odwiedziny w moim domu i społuchanie jak to działa. Bo ja co do mojego woofer'a nie mam żadnych zastrzerzeń ( chodzi o dźwięk ). Przepraszam, że mały offtopic i piszę trochę mało "wyszukanie" - ale już bez przesady ! Nie jest to badziewny Sreatiw, Logitech albo inne padło. Końcówka TDA, mały niskotonowiec i ja powiem, że gra to tak, jak się nie spodziewałem, bo myślałem, że wyjdzie gorzej. Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X