Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Te kolumny czy lepiej zrobic cos swojego ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te kolumny czy lepiej zrobic cos swojego ??

Witam. Problem wygląda tak : nie znam się na głośnikach, jestem dj-em amatorem (mam nadzieje ze do czasu) grywam czasami na imprezach i pozyczam sprzet za ktory place jednorazowo 80zl. Nie kupowalem nic swojego bo granie trafia się zbyt zadko zeby inwestowac. Teraz zapowiada się pare imprez więc poważnie mysle o zakupie czegos swojego. Znalazłem ciekawą ofertę na allegro i mam pytanie. Czy lepiej kupic to czy złożyc cos swojego? Wezcie pod uwagę to ze nie znam sie na tym i jak ja bym coś złożył to bardzo możliwe ze wyszła by z tego lodówka a nie głośnik. To link do tych kolumn http://www.allegro.pl/item125725346_...w_polsce_.html
    Wydaje mi sie ze omnitronic to nie jest rewelacyjna firma ale nie potrzebuje bóg wie czego. Prosze o pomoc. Z góry dzięki. Pozdro :)

hm.. nie przesadzaj, zlozenie szczelnie 6 plytek + pare wzmocnein to nie jest takie ciezkie, jest sporo gotowych projektow to tylko je skopiujesz i gotowe, a wykonczenie to juz inna sprawa, ale tez nie takie stasznie ciezkie - "dla chcacego nic trudnego"

Skomentuj

moze i nic trudnego ale wyczytałem ze z róznymi głosnikami jest róznie cchiałem sie zapytac kogos kto ma jakies pojecie o tym z tego co wyczytalem na tym forum to nikt nie robił suba na takim głosniku bo zauwazam tu przewazne STX

Skomentuj

hm.. to ty chcesz zrobic subwoofer estradowy? czy kolumny?
        klumn estradowych rzeczywiscie tutaj jest malo, ale kilka jest kontrukcji, nawet w moim podpisie jest link to estradowek, skrzynia wyliczona, fiiltr tez jest gotowy, wiec czym tu sie obawiac ze nei wyjdzie?
        poszukaj tez innych konstrukcji, przewaznie juz jest tam wszystko napisane...

P.S. koperrrr = aldi18 ?

Skomentuj

najpierw powiedz ile masz kasy i co chcesz osiagnac, wszystko mozna policzyc. to ze czegos nie ma w konstrukcjach nie znaczy ze nie da sie tego zrobic!

Skomentuj

Chcę zrobić kolumny estradowe i przeznaczyc na nie okolo 800 zl.

PS. Koperrrr to nie aldi18. A dlaczego tak pomyslales ??

Skomentuj

no nie iwem, aldi18 jakos tak sie wtracil do rozmowy jakby to byl jego temat :)
              czyli ok 400zł na kolumne moze jakies STX.y? ktos juz tu robil na nich estradowki, przejrzyj gotowe konstrukcje wszystkie i powinienes znalezc, albu czekaj na jakies promocje na allegro glosnikow estradowych moze akurat trafiisz na cos ciekawego

[ Dodano: 2006-09-14, 10:48 ]
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=3435 tutaj masz zestaw estradowy, chociaz nie wiem czy nie za slaby jak dla ciebie

Skomentuj

Nice :) Ale chyba jednak troche za slabe. Interesuje mnie moc od 300W. Jak by ktos widzial cos ciekawego to wklejcie tu linka. Z gory dzieki. Pozdro

Skomentuj

koperrrr, jakiego masz wzmaka ?

[ Dodano: 2006-09-14, 10:54 ]
                  i czemu akurat 300w ?

Skomentuj

Nie mam wzmaka zadnego. A 300W bo wydaje mi sie ze dopiero od takiej mocy mozna mowic o glosnym naglosnieniu. Jest jeszcze opcja zrobic 2 suby i 2 kolumny do wysokich i srednich tonow.

Skomentuj

to jak będzie głośno zależy też od efektywności głośników ;]
                      poczytaj nieco teorii wpierw żebyś miał jakieś ogólne pojęcie :)

Skomentuj

no ok ale myslisz ze takie 200W jest w stanie dobrze zagrac na imprezie ?? Bo z doswiadczenia wiem ze im glosniej tym lepiej :)

Skomentuj

czemu nie ?

BTW - co wypożyczałeś do tej pory ?

Skomentuj

Wiesz co nawet nie wiem ile to mialo mocy ale gralo dobrze. Wydaje mi sie ze 400W mial jeden ale glowy sobie nie dam uciac ze tak faktycznie bylo.

Skomentuj

chodziło mi raczej o model i firme, a nie o moc...

Skomentuj

tak na ucho wydaje ci sie ze 400?, strasznie czule ucho musisz miec

[ Dodano: 2006-09-14, 15:04 ]
                                te estradwki co robilem mialy 350W, ale testowalem je tylko na ok 70W i bylo juz dla mnie dosyc glosno w pomieszczeniu tak na oko ok.200mkw, albo i wiecej w sumie(mala sala gimnastyczna, tzn, rozmiary byly normalne takie jak na duzej tyle ze niska byla ok 3m.)

Skomentuj

koperrrr, patrz bardziej na efektywnosc a nie na moc...

Skomentuj

wiec jak mialy 350 W i dales im 70W to bylaby roznica gdyby mialy 300,200,lub 100 ?

Skomentuj

bardzo trudne pytanie, no ale mysle ze nie :)

Skomentuj

Z firmą jest róznie. Chyba 2 razy mialem power bassa a pozniej to nie wiem.

[ Dodano: 2006-09-15, 13:55 ]
                                        A moze znajdzie sie ktos kto jest w stanie narysowac mi projekt ? Bo z wykonaniem nie bedzie problemu ale nie wiem jak dobrac odleglosc glosnikow i jak co poobliczac. Jesli tak prosze o kontakt najlepiej gg 1121337 (za jakąś flaszeczke naturalnie :) )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X