Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwofer

witam
    chcialbym zrobic sam suba aktywnego tylko nie wiem jak sie za to zabrac i co kupic pokoj mam 15m2 tylko sub musi byc na wyros na jakies 25-30m2 bo w przyszlosci bede staral sie o wieksze mieszkania
    najpierw napisze od poczatku moja przygode z subami
    pierwszego suba jakiego mialem to byla koda sw-1000 grala w muzyce powiedzmy dobrze ale w filmach nie schodzila z basem zbyt nisko wiec postanowilem go sprzedac
    nastepnym subem byl paradigm PDR-10 w wersji v2 nie ten co teraz jest sprzedawany w wersji v3 tylko starszy model kupilem go na allegro
    rozni sie on od nowej wersji tym ze ma glosnik 21 i moc 100W rms i niby schodzi z basem do 29Hz
    moge powiedziec ze w filmach schodzi z basem nawet nawet ale jak dla mnie to jeszcze nie to co oczekiwalem moze problem tkwi w tym ze mam wysokie mieszkania (4.5 metra) muzyce jest juz porazka jest zbyt wolny

bylem w roznych sklepach i sluchalem roznych dobrych subow ktore graly bardzo dobrze i by mi odpowiadaly tylko jak dla mnie cena 2000zl to
    jest zbyd duzo ja moge wydac max 800zl wiec postanowilem zlozyc cos samemu niz kupowac kolejnego gotowca ktory i tak nie bedzie graj tak jak ja bym chcial

od suba oczekuje zeby w filmach potrafil bardzo nisko zeisc z basam nailepiej gdzies do poziomu 25Hz a w muzyce gral w miare szybko

Teraz porosil bym was o napisanie mi jakis propozyci jaki kupic glosnik i wszystko co bedzie mi potrzebne do zlozenia suba tak zebym zmiescil sie w cenie 800zl dodam jeszcze ze obudowe bede chcial pokryc formirem ktory troche kosztuje a plyt mdf nie licze bo zalatwie sobie

hm. wiec prawdopodobnie wszyscy beda ci polecac BSW 15 lub 18"

Skomentuj

Do BSW koncowke od altrona 200W zasilic dobrym 500W trafkiem. Mozesz sprobowac zagadac z irkiem - robi takze elektronike - ale zazwyczaj jest zawalony zamowieniami, jak ci sie nie spieszy to wal smialo Co do samej konstrukcji to juz archiwum, archiwum i again archiwum i wlasna mysl techniczna:) A jaka satysfakcja - nie to co jakastam koda czy inny digm

Skomentuj

chociaz nie iwem czy se zmeisci w 800zł, glosnik ok 350-400 jesli sie nie myle + wzmacniacz tez ok 400+ fornirhm.. w sumie pare zł moze tylko przekroczyc :)

Skomentuj

jak juz BSW to nie 200W tylko holton o mocy 400W. ewentualnie wzmak Irka N-mofset, janek na dipolach no a jak ma byc tanio to moze byc matronix czy jak to tam sie pisze:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Grzegorz
            Do BSW koncowke od altrona 200W zasilic dobrym 500W trafkiem
            ??

Jeśli nie masz doświadczenia i masz dość mało kasy jak na suba to pozostaje tylko matronix :/
            of koz wersja 300w najmniej.
            Zostaje koło 350 - 400zł na głośnik. Więc albo bsw 154II, albo szukanie jakieś okazji na allegro - a można trafić coś naprawde ciekawego za ćwierć ceny.

Skomentuj

a np axx1515? jest za 320 zł ,mysle ze bylby dosc dobry,axx1010 jest dobry ale do wiekszego pokoju moze niestarczyc.

Skomentuj

przeczytalem wszystkie wasze posty i nic z tego nie rozumiem mogli byscie mi napisac chlopskim rozumem od A do Z co mam kupic bo musze napisac ze nigdy nic takiego nie skladalem i to bedzie moja pierwsza konstrukcja wiec prosil bym was o napisanie mi tego łopatologicznie

Skomentuj

Oni Cię tu zawalili informacjami znanymi tylko już delikatnie zaawansowanymi.

1.BSW to model głośników Revemaster http://www.ravixaudio.4web.pl/?lang=...&his=1&kat=189

2.axx1515 to też głośnik tyle że Revlanda http://www.ravixaudio.4web.pl/?lang=...0&pid=42&szu=1

3.Holton to taki rodzaj wzmacniacza. Wpisz w wyszukiwarce, a znajdzie

4.Matronix to firma produkująca tanie wzmacniacze do subwoofer'ów http://www.matronix.pl

Skomentuj

Aha,niezwracaj uwagi na to ze te glosniki wygladaja brzydko(dla nas,dla Ciebie moze moga byc piekne),niepatrz tez na moc itd,przeczytaj artykuly i troche forum,to Ci ułatwi życie :)

Skomentuj

waldi198, musisz kupić :
                      -głośnik
                      -wzmacniacz przeznaczony do suba, np od Irka z forum lub z www.matronix.pl (Irka są lepsze:P )
                      -części na obudowe - wyliczoną of koz w specjalnie do tego przeznaczonym programie.
                      -coś na wykończenie - fronir, okleina itd

Skomentuj

tak wiec czekamy na zdjecia i opis wrazenia z pierwszego oddsluchu

Skomentuj

a wiec oprucz glosnika i wzmacniacza nic mi nie bedzie potrzebne z elektroniki?
                          i jaka byscie polecali mi obudowe do tego glosnika bsw 154II

a gdzie muglbym znalesc jakis schemat do jakiegos wzmacniacza zeby zrobic samemu bo mam kumpla elektronika ktory sklada rozne takie zeczy i by mi to zrobil
                          i jeszcze jedno ile ten irek bierze za wzmacniacze

Skomentuj

poczytaj gotowe konstrukcje, jest pare gotowych na tym glosniku, napewno cos znajdizesz
                            schematy najczesciej mozna znalezc na elektrodzie.pl :)
                            no i procz glosnika i wzmacniacza z odpowiednimi filtrami nic nie bedize wiecej z elektroniki

Skomentuj

a co powiecie o takim wzmacniaczu http://www.allegro.pl/item127396224_..._400w_rms.html
                              troche drogi ale moze bym jeszcze dozbieral troche kasy

Skomentuj

ja bym nie ryzykowal, dostales tutaj juz lepsze propozycje moim zdaniiem

[ Dodano: 2006-09-14, 18:15 ]
                                u irka 300W kosztuje z tego co mi wiadomo 450zł, chociaz nie iwem czy to juz jest gotowe czy bez trafa i panela, poczekamy moze ktos napisze:)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                                  chociaz nie iwem czy to juz jest gotowe czy bez trafa i panela, poczekamy moze ktos napisze:)
                                  gotowy panel 300w do wmontowania.
                                  Podłączasz głośnik i gra.
                                  Cena 450zł była aktualna przed podwyżkami cen transformatorów , nie wiem jak jest teraz.
                                  Ale napewno wolałbym panel od Irka niż tą kupe z tda za 420zł :|
                                  Jak nie masz kasy to bierz coś z matronixa.
                                  O BSW 154II było już naprawde duużo na forum - użyj wyszukiwarki, a napewno coś znajdziesz - http://diyaudio.pl/search.php .
                                  I z góry mówie że jeśli nie będziesz jej stosował i o wszystko pytał , szczególnie o temat poruszany wielokrotnie to nie będe miał litości i zamkne temat.
                                  Musisz wykazywać inicjatywe jakąś, a nie oczekiwać że wszystko dostaniejsz podane na tacy.

Skomentuj

ok juz nie bede zadawal zbednych pytan tylko bede szukal
                                    ale jak byscie mogli to napiszcie mi jeszcze czy duza by byla roznica miedzy wzmacniaczem od irka a matronixa i czym one sie az tak bardzo roznia ze taki jest przeskok ceny
                                    i jak bym zrobil suba na tym glosniku bsw 154II i ktorys z tych wzmacniaczy to jak by mi ten sub mniej wiecej zeszedl z basem czy jest w stanie zrobic duze cisnienie

Skomentuj

panel Irka to po prostu czysty profesjonalizm w przeciwieństwie do matronixa który jest dośc amatorski i bardzo budżetowy.
                                      300w od Irka ma np autowłączenie czy bardzo przydatny limiter mocy, o czym matronixy mogą pomarzyć ;]
                                      no i wygląda na sporo więcej niż kosztuje ;]

Skomentuj

"ok juz nie bede zadawal zbednych pytan tylko bede szukal"
                                        "i jak bym zrobil suba na tym glosniku bsw 154II i ktorys z tych wzmacniaczy to jak by mi ten sub mniej wiecej zeszedl z basem czy jest w stanie zrobic duze cisnienie"

cos tu sie niezgadza.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X