Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Błagam! niech obliczy mi ktos obudowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Błagam! niech obliczy mi ktos obudowe

mam taki glosniczek

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

i nie mam pojecia jaka potrzeba obudowe ( jak ja wyliczalem w winiso to mi wyszlo 266L )
    a chodzi mi o obudowe typu bass-reflex ( srednica b-r 10 cm - i jak dlugi powinien on byc )
    prosil bym o wymiary odpowiedniej skrzyni (wolal bym kwadrat)

z góry DZIEKUJE !!
    gawior19@wp.pl

on się nie nadaje do br.
    wrzuć do w closed.
    kształt może być w zasadzie dowolny, jaki tylko chcesz.
    Ale napewno nikt Ci tu nie poda wymiarów płyt więc nawet na to nie licz...
    zobacz też http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5352

Skomentuj

Lepszym pomyslem jest przegladanie gotowych konstrukcji z forum... Nie dam sobie glowy urywac, ale chyba user zajaranyy robil suba na tym glosniku :?:

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz - ale sie juz pospieszylem. Kupilem plyty na skrzynie bedzie 45cm na 45cm na 45cm kolo 80L i wyciolem w nich otwor na b-r 10cm bo jak kupowalem ten glosniczek w sklepie Tonsila to gosciu(technik naglosnieniowy - podyplomowy) powiedzial ze "chyba" do niego powinien byc b-r 10cm. Wiec czeka mnie przerobka skrzynki. ale i tak gra dobrze tylko ze uderzenia basu nie bardzo slycha a wszystko sie trzescie. Bass jest jak by przeciagniety.

[ Dodano: 2006-09-27, 09:57 ]
        Skrzynie tak apropo juz poskrecalem :P
        A i jesszcze nie wygluszylem/wytlumilem.
        czy to jakos wplynie pozytywnie na dzwiek - intensywnosc tonow niskich ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gawior1985
          ale sie juz pospieszylem. Kupilem plyty na skrzynie bedzie 45cm na 45cm na 45cm kolo 80L
          mi się wydaje że 70l na oko ;]
          jak kupowalem ten glosniczek w sklepie Tonsila to gosciu(technik naglosnieniowy - podyplomowy) powiedzial ze "chyba" do niego powinien byc b-r 10cm.
          no to taki tekst na odwal walnął, na odczepke, albo nie ma o tym pojęcia.
          Użyj winisd i posymuluj sobie.
          Jaką długośc rury dałeś ?
          A i jesszcze nie wygluszylem/wytlumilem.
          czy to jakos wplynie pozytywnie na dzwiek - intensywnosc tonow niskich ?
          zależy gdzie wytłumisz...
          Była już o tym nieraz mowa na forum.

Skomentuj

rura ma 35 cm dl i 10cm śr i koniec jej jest jakies 8 cm od tylnej scianki
            Maj jeszcze pytanie i moze to zabrzmi gluipio i troche smiesznie ale o co chodzi z tym strojeniem, na czym ono polega,jak sie to robi i co to wogole jest :/

Skomentuj

Maj jeszcze pytanie i moze to zabrzmi gluipio i troche smiesznie ale o co chodzi z tym strojeniem, na czym ono polega,jak sie to robi i co to wogole jest :/
              http://diyaudio.pl/portal.php?show=5
              i wogóle arty poczytaj bo zadawanie pytań na które w odpowiedzi będziesz linki do artów dostawał jest bez sensu ihmo.

Skomentuj

a co wy na to jak bym wywali tego GDN-32-150-4-SS
                i wstawil http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                to do tej obudowy ?
                Glosnik dobrze nadaje sie do obudow B-R tyle ze moja obudowa ma 80L a w wyliczeniach (chyba dobrych) wyszlo mi ze optymalna obudowa powinna byc cos kolo 60L (WINISD)

Skomentuj

ile mozesz wydać na głośnik i czym chcesz go zasilić ?

Skomentuj

strasznie dlugi masz ten BR, za nisko zestrojona obudowa pewnei i dlatego tak gra, no i buda za duza i przymula..., zatkaj BR jakims materialen, najlepiej ciasno zapchaj gabka, i w srodek wloz kupe wytlumienia jakiegos i zobacz czy bedzie lepiej :)

Skomentuj

ghazi, tak jest zajaranyy ma go w closed co też i gawior1985 radziłem.
                      w tej budzie ten br stroi na 30hz więc do kina to może jeszcze jakoś ujdzie, ale też nie będzie za dobrze.
                      Tak jak wspomnial greg00, można się pobawić z wytlumieniem w okolicach br, za głośnikiem i nasłuchiwać efektu :)
                      No i obowiązkowo wręcz trzeba zrobić kilka rurek ...

Skomentuj

pytanie mam, czy wzmocnic tez ta konstrukcje bo jest zrobiona z sklejki drewnopodobnej 18mm i gdzie mozna kupic watoline i w jakiej postac , a jak wzmocnic to w jaki sposob - wstawic poprzczne wzmocnienia wewnatrz a jak tak to z czego.

Skomentuj

hm... zrob klatke taka jak w samochodach rajodwych jest, ;/
                          przejrzyj forum.... bierzesz pare resek,plyt wiorowych, MDF lub jeszcze cos innego twardego, takie kawalki wsttawiasz miedzy sciankami kleisz, skrecasz srubami i masz wzmocnienie ;/
                          watoline mozna kjupic w sklepie z materialami lub na allegro

Skomentuj

zatkalem B-R duza iloscia gabki i nie slysze roznicy
                            a co do wytlumienia to cos musze kupic ale gdzie i jak to nie wiem tak jak pisalem wyzej

Skomentuj

allegro.pl :)
                              to dziwne, ja jak zatykam BR to slysze roznice.... tylko tyo trzeba robic bardzo szczelnie, ja mam taka gabke z allegro wytlumiajaca z takimi stozkami, zwijam scislo w rulonik i wpycham w BR

Skomentuj

glosnik teraz lata jak opetany :/ a jak bardziej podglosze wzmacniacz 60W to dziwnie pierdzi ale nie glosnik, a jak sjest ciszej to nie slychac dobrze tego basu a na wzmacniaczu jest na full. nawet glosnki komputerowe gdy graja ciszej maja wiecej bassu :/ creative P5800

Skomentuj

zatkaj ale szczelnie,jak nieszczelnie bedzie to powietrze bedzie wypychane po troszku ale niebedzie tak samo szybko wracało do srodka obudowy,i głosnik poprostu zle pracuje-tak ja mialem.
                                  druga opcja to wzmacniacz sie przesterowywuje,pozatym 60W do tego głosnika? Hahha jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

jakas unitra nie wiem bo napisy sa starte musial ktos nim przytrzec bo gdzie byl model i firma to jest delikatne wgiecie i zdarty lakier Doadm ze glosnik jest 4 ohm a wzmak 8ohm
                                    a czy on jest od 4 do 8 ohm czy tylko 8 ohm to nie wiem :/
                                    pozatym przyciolem jakies 6 cm ten B-R

Skomentuj

to BR ci pierdzi prawdopodobnie... tez tak mam w starym subwooferze, jak przytykam BR to gra dobrze, a jak odetkam to cos brzeczy dziwnie, jak skoncze nowy to zajme sie starym :), a po za tym to duzo osob mowi ze nie nadaje sie on do BR, wiec moze wyjmij ten BR i od srodka kawalkiem deski szczelnie zamknij obudowe, mozesie poprawi, no i wytlumienia daj sporo, bo zamknietych mozna walic ile sie chce (wytlumienia)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                                        i wytlumienia daj sporo, bo zamknietych mozna walic ile sie chce (wytlumienia)
                                        wytłumiasz dla zasady czy dla efektu ?
                                        wiesz po co jest wytlumienie ?
                                        bo odnosze wrażenie żę nie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X