Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy filtr aktywny rzeczywiście jest lepszy od pasywnego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy filtr aktywny rzeczywiście jest lepszy od pasywnego?

Witam!
    ostatnio załączyłem swój wzmachol i skrzynkę monacor'a. Tak siębawiłem itp. no i np. przy hip-hop'ie albo latynoskiej muzie mogę stwierdzić, że bardziej podoba mi się dźwięk suba bez filtra aktywnego, niż z właczonym aktywnym, jest bardziej mięsisty poprostu, tyle że doddatkowo średnie tony się wybijają trochę, ale ogólnie jest fajnie. Byc moze to sprawa subsonic'a (Mostek TDA by Irek) i gdy wyłąćzę filtr to wyłącza się subsonic pewnie. Czy nie lepiej byłoby w tym pzrypadku podłączyć zwrotkę pasywną na np 100hz(kosztowne pewnie)?

Filtr aktywny jest lepszy pod warunkiem ze jest do dobry filtr, wiele filtrów aktywnych tanich na maksa poprostu majasłabą jakosc, źle zrobiony filtr moze zamiast filtrowac i dawac odpowiedni sygnał to go zmniejsza przez co wzmacniacza niemożna wysterowac i wycisnac odpowiedniej mocy, ze względu na słaby ukłąd w stopniu sterującym brzmienie z takiego fitlra moze byc bardzo mizerne, zmiana konstrki z takiej za 1 pln na taką za 3 pln moze zmienic tyle co z piekła na niebo :) Filtry aktywne odcinają, filtry pasywne oprócz odcinania charakterystyki wprowadząjązniekształcenia, dodatkowo zabierają "moc" która oddawana jets ze wzmacniacza wiec subik gra ciszej. Cena za dobry fitlr pasywny i aktywny jest z ogromnym plusem za fitlrem aktywnym bo cewka dla odciecia przy np 80 hz 8 ochmwoca jest kosmicznie duża przy np grubości drutu 1.2-1.4 , w te jcenie można zrobic faktycznie ze 2 fitlry aktywne które biją na głowę pasywniaka :)

Subsonick raczej niejest polecany do domowych konstrukcji. Psuje odpowiedź impulsową no i niepotrzebnie ogranicza pasmo skoro sub to ciagnie do dołu i od głosnika zalezy i aplikacji jak se radzi z mocą w dolnych partiach a nie odcinac go ... poco ?

Skomentuj

bo niektore glosniki moga przy duzych mocach i niskim basie walic cewka w nabiegunnik. no np bayma power zeby nie byc goloslownym
      no i tak jak Budzik prawi - tylko filtr aktywny!

Skomentuj

hm... ja tez mam Beyame tyle ze nie power12, a 12br70, mam mostek od irka TDA sybsonic na 25Hz a i tak jak glosniej robie to slychac trzaski jakby mial sie glosnik zepsuc zaraz...

Skomentuj

raz ze dla tej baymy to 25Hz i tak za nisko, a dwa TDA to pierdziwka nic nie warta:P

Skomentuj

hm... ten glosnik ma 125W max. wiec z tego mostka powinno wystarczyc, jakby mnie bylo stac na lepszy wzmacniacz to i glosnik bym lepszy kupil :)

Skomentuj

glosnik jest fajny,naprawde!
              mostek tda przy 120w to juz tragedia:P rzuca glosnikiem jak szmata, zero kontroli:) no i znieksztalcenia pojawiaja sie...

Skomentuj

ja tam nie narzekam :), na probe dopiero podlaczalem no i w porownaniu gdn20/80/2 to jest jak niebo a ziemia :), bez porownania, niedlugo pokaze :)

Skomentuj

no to w przyszlosci zmien wzmaka na cos na tranach - bedziesz zadowolony;]

Skomentuj

Tak sie zastanawiam co dla niektorych oznacza 'trochę' głośniej, no bo jak w glosniku cewka wali o dno nabiegunnika to wychył musi być naprawde spory. Niektórzy myślą że jak podkręcą ciut głośniej to bedzie o wiele lepiej a jest kompletnie do bani. Z takim delikatnym subem jak beyma trzeba uważać bo każde przekręcenie gałki głośnosci o jedną godzinę przy mocy maksymalnej może okazać się zabójcze dla głosnika. Potencjometr od głośności jest logarytmiczny więc mały ruch i mamy +3dB co oznacza podwojenie mocy, jak wzmak nie wyrabia mamy spory przester i rozwalony głośnik :P

Skomentuj

no ale beyma ma to do siebie podobno ze wydaje dziwne dzwieki jak sie glosniej zrobi :), az tak glosno go nie ustawiam, nie jestem maniakiem basu,

Skomentuj

nie wiem jak mozna sluchac suba przy zasilaniu go pelnym pasmem?
                        Jesli podlaczasz go do wyjscia na suba z karty muzycznej czy amplitunera to filtr jest nie potrzebny bo sygnal jest juz filtrowany. Dlatego moje uklady maja wylacznik filtracji.
                        Filtr bierny jest bez sensu bo wzmak pracuje pelnym pasmem dajac np 100W mocy na niskich, srednich i wysokich razem. Jak filtr wyfiltruje tylko niskie to ze wzmaka 100W zrobi sie pewnie z 50W.

Skomentuj

PS, kiedys ktos pisał, niewiem czy nawet nie Irek że subsonic na 25 to nic niewarta sprawa, żeby odfiltrowac niskie F w subach które niegrzeszą zejsciem wypada odciac od 30-35 wtedy 20stka juz tak nie dokucza więc wydaje mi sie że ten subsonic wiecej psuje niz daje od siebie a że głosnik wali o nadbiegunnik ... chyba wymaga poprostu porzadnego wzmacniacza a nie dennej kostki tda :P

Skomentuj

słuchać jakoś można, samo głośnik odcina sie przy kilki kilohercach, iwęc nie taka tragedia jest. do tego dochodzą wysokotonówki więc akosto gra. Ale to nie na stałę tak, tylko w celu sprawdzenia.
                            Pozdro!
                            P.S.
                            sprawdzałem tą skrzynie na tym monacorku 500wat, i pod zasilaczem 12V; 12A było bez porównania oczywiście na 2 omy, poprostu wymiatał a oddawał chyba mnieszą moc bo ze źródłą miał jakieś 140 niecałe pewnie. Skoro tak wszyscy narzekają, na te tadki to co można zrobić z trafem 2x 48V 400VA(po połąćzeniu dwóch traf od tadków). mam tu na myśli tranzystorki. Dlaczego Irek tak krytykuje tego subsonic'a na 25Hz, skoro zastosował dokałdnie taki w swoich tadkach? Pozdro!

Skomentuj

Że tak się podepnę...Nadal nie potrafię zrozumieć czemu filtr autorstwa irka muli niemiłosiernie w stosunku do prostego klocka carton audio.Gadaliśmy kiedyś na ten temat ale wiele to nie wniosło.Dodam że subsonic jest odpięty (jego na spocie podejrzewaliśmy o ta mułowatość).Miałem co prawda zamiar dokupić 2 sztukę z cartona i podesłać irkowi,no ale jakoś tak nie wyszło.A zagadka pozostaje.Czary?

Skomentuj

Chodzi o ten filtr w tadkach? jeżeli tak to dobrze mi sięwydawało, że bas jest lepszy na wyłączonym filtrze. Chyba będę musiał sam zaprojektować filtr dodatkowy....Pozdro!

Skomentuj

Nie znam układu irka ale wydaje mi się, że dużo zależy od ustawień. Jeżeli filtr odfiltrowuje dość nisko lub / i z dużą stromością , to stąd mogą być wasze odczucia brzmieniowe. Mała zawartosć wyższch harmonicznych basu powoduje, że wydaje się wam iż on "muli" . Tymczasem głośnik może zupełnie poprawnie grać najniższym basem, bez naleciałości z zakresu 60-100Hz, które tak pieknie ubarwiają i przyspieszają basik, daja kopa itp.

Wydaje mi się ,że irek od strony elektronicznej zrobił na pewno układ bardzo dobrze, być może aż za dobrze hehe.

To jest tak jak pisał misiomor na audiostereo, ludzie mówią ,że XLS muli, nie nadaje się do muzyki. A sie okazuje, że głosnik bardzo wiernie i z bardzo mała ilością zniekształceń przetwarza zadany sygnał. Po prostu jest za dobry.

Skomentuj

No i prawdopodobnie dlatego niektóre cienkie z pozoru głosniki grają fajniej od tych droższych...

Skomentuj

fajniej .... raczej nie, ale wiele osób spostrzega zniekształcenia jako fajne brzmienie, bo czysty bas jest odbierany zbyt "higienicznie" i może męczyc nie przyzwyczajone ucho

Skomentuj

Wg mnie porownanie brzmienia suba z filtrm i bez (praca pelnopasmowa) jest zupelnie bez sensu. Bo co tu mozna porownac? Mozna tylko uslyszec czy filtr dziala.
                                        Systemy z subwoferami maja ta wade ze daja subwoferowy bas czyli oderwany od reszty pasma, problem jest w wyzszym basie ktory daje kopa muzyce. Bardzo czesto sam uzytkownik to prowokuje ustawiajac za glosno suba ktory dominuje nad reszta zestawu.

Szkoda ze bylo juz tyle spotkan odsluchowych na forum a jakos do tej pory nikt nie wpadl na pomysl zeby przesluchac kilka wariantow roznych filtrow. Sa rozne prawidlowe rozwiazania techniczne ale jedno moze dac najlepsze brzmienie. Gozej jak odsluchujacy nie beda pewni swego co najczesciej ma miejsce. Bo jeden lubi czarne a drugi jak mu nogi smierdza... :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X