Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX od 20 HZ ???? Czy to wogule możliwe???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX od 20 HZ ???? Czy to wogule możliwe???

witam
    chce w nieodległej przyszłości zbudowac subwoofer i natrafiłem podczas symulacji na takie oto przediwne zjawisko.

pod uwagę wziełem głośniki STX GDN 27 150 sc i oto do jakich doszedłem wniosków:

gdy 2 takie głośniki w układzie isobarik i umieściłem je w budzie ok 50l , br strojone na 25Hz, to z symulacji mi wynika ze taki subwoofer bedzie przenosił od 23 Hz. A gdzy zmniejszymy obudowe do 40 l to stracimy niecale 2 Hz a zyskamy na impulsie który wyniesie max 22 ms.

a wiec pytanie co o tym myślicie???
    czy warto się w to bawic, a moze czegoś podobnego już próbował???

no i po co kupowac scanny i inne hajendy jak stx ciagnie od 20Hz.
    kolego symulacja czasem jest warta tyle co zeszloroczny snieg, nie patrz slepo w to co policzy winisd

Skomentuj

Nie chcę się czepiać ale strasznie mnie to razi w oczy, chodzi mi o wyrażenie "W OGÓLE" właśnie tak to się piszę, pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
        no i po co kupowac scanny i inne hajendy jak stx ciagnie od 20Hz.
        Dobre głośniki nie kupuje się tylko po to, żeby jak najniżej zejść z czestotliwością.

Skomentuj

Dolna czestotliwosc graniczna nie jest wyznacznikiem jakosc. W dodatku zalezy bardzo silnie od ustawienia kolumny a manipulacje producentow w podawaniu dolnej czestotliwosci sa tak duze ze nie warto wogule patrzec na ten parametr.

Skomentuj

Najpierw przeproszę za ortografię i proszę o wyrozumiałość, a także podziękuję za odpwiedzi.
            Ale kolejne pytanie: Czy ktokolwiek robił już coś podobnego ( np. na innych przetfornikach) i wie w praktyce jak zachowuje się układ izobaryczny?
            Potrzebne mi są wszelkie informacje na temat tego typu obudów a w szczególności jak one zachowują się w praktyce.
            Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

buc, śmigaj na audiomanię,poczytaj arty z głównej,sporo tego jest i zapewne zaspokoi Twą ciekawość.

Skomentuj

Nie, nikt tu nie próbował osiagać 20Hz na przetwornikach za 50 zł szt bo dobrze wie, że będzie skazany na porażke .Samo osiaganie 20Hz na siłe to już jest porażka.

Skomentuj

to prawda, zrobisz subwoofer subsoniczny i pasmo bardziej akustyczne bedzie odtwarzał 'flakowato', skup się bardziej na 35-70 hz tu musi być dynamika i kontrola.

Skomentuj

W ukladzie isobaric zmniejsza sie parametr wypadkowy Vas a wiec zmniejsza sie dwukrotnie optymalna wielkosc obudowy. Zysku efektywnosc w zasadzie nie ma mamy tylko wieksza moc bo dwie cewki glosnikow ale dwa glosniki to dwa razy drozej.

Zasymuluj sobie jeden taki glosnik w dwa razy wieszej obudowie i porownaj osiagi z isobaric-kiem.

Skomentuj

Sięgnąć do 20Hz to żaden problem :P problemem jest uzyskać odpowiednie natężenia.

Skomentuj

fakt, nawet 5 Hz z 20 dB głosnoscią da się osiągnąć :wink:

Skomentuj

Jeśli będzie stosunkowo duża efektywność przy 40 Hz bez siodła (osłabienia) powyżej to już będzie wspaniale.
                          Jeśli chcesz żeby to sięgało niżej i jeszcze pięknie grało to trzeba sięgnąć np po Peerlessa SLS-12 (P830669). Sztuka u p.Kiśla kosztuje 290 zł i to jest wspaniały głośnik. Do tego trzeba jeszcze przyczepić bardzo wydajny prądowo wzmacniacz z regulacją odcięcia i fazy i wio.

Skomentuj

Czaruję...
                          X