Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry SUB, zamkięty, nisko schodzący. Nie budżetowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry SUB, zamkięty, nisko schodzący. Nie budżetowy.

Doświadczeni koledzy!
    Mam trochę wiedzy i pewne doświadczenie, ale im więcej wiem tym trudniej mi się zdecydować.
    Chcę zbudować dobrego bezkompromisowego SUBa. Napewno ma to być obudowa zamknięta i napewno ma bardzo nisko schodzić. Marzy mi się poniżej 30 Hz. Skuteczność nie jest najważniejsza, mam dla niego 2 x 200 W.
    Musi być jak najbardziej neutralny, przeźroczysty, nie narzucać dźwiękowi własnego brzmienia.
    Nie powinien być zbyt wielki 120 - 150 l max.
    Powyższe cechy są bezkopromisowe, musi spełniać te założenia.
    Dodatkowo chciałbym żeby głośnik był duży (>30 cm, nawet 40 cm :-D ) i ładny, ale to już nie jest takie ważne.
    Na głośnik mogę wydać 1000 - 1500 zł, więc alpiardy i STX (szacunek dla producenta) mnie nie interesują.
    Myślałem o MIVOC HCM 12 T, ma fajne parametry, ale marka nie budzi takiego zaufania, żeby wydać ponad tysiaka.
    Pomyślałem,że zanim wydam tyle szmalu, to zapytam doświadczonych ;-).
    Więc pytam: Co radzicie (i dlaczego)?
    Pozdrawiam!

hm... ostatno bbyl temat na temat suba za 2000zł, przeczytaj jest tam pare propozycji niektorych doswiadczonych uzytkownikow

[ Dodano: 2006-10-04, 14:58 ]
    o, i to nawet niiedawno, jeszcze na pierwszej stronie jest temat: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8047

Skomentuj

mivoc to naprawde solidna marka.

Skomentuj

Ja proponuje Daytona rs315hf. ze stronki www.partsexpress.com
        Idealnu do OZ. http://www.partsexpress.com/pe/showd...number=295-464

Xmax 14mm,qts=0,44,fs=23Hz

Skomentuj

A dlaczego napewno obudowa zamknieta ?? Jakies konkretnie argumenty na to stwierdzenie ?

Skomentuj

Dlaczego zamknięta.

Nie chcę rozpętać po raz kolejny akademickiej dyskusji nad wyższością świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia ;-).

Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem obudów zamkinętych.
            Nie zależy mi na skuteczności, zależy mi na wieronści.
            W największym uproszczeniu (naprawdę jest to przejaskrawione) ale ja uważam, że bas refleks jest po to żeby było głośniej i niżej.
            A compacty są cichsze ale lepsze jakościowo, wierniejsze, neutralniejsze.
            W prostych konstrukcjach (bez band pass'ów, tuneli, membran biernych) zawsze (prawie) zamknięte mają lepszą jakość niż BR. Nie stolerował bym odpowiedzi impulsowej powyżej 10 ms. Kiedyś (wcale nie tak dawno) w monitorach studyjnych nawet nie brano pod uwagę BR.

Błagam wszystkich forumowiczów nie rozpentujmy dyskusji co lepsze BR czy Cloused. BR ma też dobre cechy i ma swoje zastosowania. Sam robię estradówki BR. Ale do domu chcę Cloused i tyle. Pomóżcie mi dobrać zajefajny głośnik do Cloused, a obecuje podzielić się wrażeniami z gotowej kostrukcji. Dyskusję na temat BR vs Cloused przenieśmy na inne forum.

Większość konstrukcji SUBów na tym forum to BR i to z reguły budżetowy (alpiard, STX), mam możliwość na coś innego i chyba warto to wykożystać.

Pozdrawiam i czekam na propozycje, najlepiej poparte argumentami.

Skomentuj

A wiec mówie: Dayton RS315HF: http://www.partsexpress.com/pe/showd...number=295-464

cenisz wiernosc wiec on ci ja da-jedne z najmniejszych zniekształcen potwierdzonych niezaleznymi pomiarami.wspaniały naped i minimalne zniekształcenia zawieszenie.Głosnik wiernie odwzorowujacy muzyke.Nie wymaga duzych bud.

Lub to:mała buda(20-30l),cewka 75mm(!!!),Xmax=25mm(!!!) :shock: ,BxL=19,waga 15kg :mrgreen: http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=322

[ Dodano: 2006-10-06, 13:12 ]
              Apropo odpowiedzi impulsowe nie sugeruj sie nia.group delay nic do niej wnosi(prawie nic)powinien byc jedynie jak najbardzij płaski.Najwazniejsza jest odpowiedz na skok napiecia która przy daytonie w ob.zamknietej bedzie bliska ideałowi.

Skomentuj

Ariel616 jestes przykładowym tpem faceta który kłapie jak opętany a nie wie. Słyszałes ten głosnik by go polecać!!!! Znasz parametyi wiesz jak gra.

Paranoja!!!

Skomentuj

Ponoć XXLS ma bardzo małe zniekształcenia i ogolnie niby wypas. Sugerowałbym wesje przeznaczoną do BR zamknąć w budzie closed do tego mocny wzmak i powinno byc ciekawie. Zerknij też na to http://linkwitzlab.com/thor-intro.htm

Skomentuj

hm.. a jaki jest sens wstawiac glosnik przeznacozny do BR w zamknnieta obudwe?
                    chyba skoro producent podaje ze do BR to w tej obudowie lepiej bedize gral...

Skomentuj

SILNY, sam rozpoczynasz rozmowe i prosisz zeby jej nie kontynuować, pewnie uważasz, że twoja teoria jest tak dobra iż ucina wszelkie komentarze. Otóż, nie :!:

Zamieszczone przez SILNY
                      W największym uproszczeniu (naprawdę jest to przejaskrawione) ale ja uważam, że bas refleks jest po to żeby było głośniej i niżej.
                      To jest zbyt duże uproszczenie. Bas reflex nie złuży po to, żeby było głośniej ale niżej już tak. To jak się go wykorzysta zależy od tego czy jest głośniej czy jest liniowo rozciagniete pasmo w dół. Konstruktor o tym decyduje, tak samo jak kucharz o tym czy z posiadanych składników zrobi potrawe czy pomyje.

Zamieszczone przez SILNY
                      A compacty są cichsze ale lepsze jakościowo, wierniejsze, neutralniejsze.
                      O neutralnosciach i wiernościach lepiej się nie wypowiadać bo to jest bardzo nieokreślone pojęcie. Szczególnie jak się słucha utworu tylko z płyty nie majać porówania z orginalnym wykonaniem. Jak można określić wtenczas neutralnosć lub wiernośc przekazu? To jest po prostu zwykłe "widzi mi się".

Zamieszczone przez SILNY
                      W prostych konstrukcjach (bez band pass'ów, tuneli, membran biernych) zawsze (prawie) zamknięte mają lepszą jakość niż BR. Nie stolerował bym odpowiedzi impulsowej powyżej 10 ms. Kiedyś (wcale nie tak dawno) w monitorach studyjnych nawet nie brano pod uwagę BR.
                      W takim razie warto o tym porozmawiać. Od czego będzie zależeć odpowiedź impulsowa, co przez nia rozumiemy i jak to się ma do całej "wierności" przekazu.
                      Odpowiedzią impulsową na pewno nie można nazwać parametru goup delay, jeżeli tak dotychczas uważałeś to własnie Cię inforuje, że byłeś w błedzie.
                      Okazuje się, że faktyczne odpowiedzi impulsowe BR i Closed nie są aż tak bardzo różne. Nie tylko czas odpowiedzi ma znaczenie ale ilość i wielkość oscylacji.

Druga sprawa od czego będzie zależeć odpowiedź impulsowa ? Oczywiście od dobroci układu głośnik-obudowa. W praktyce stosowanie obudowy zamkniętej sprowadza się do tego, że dajemy głośnik o wiekszej dobroci Qts bo on jest "do obudow zakmnietych" . Jest tak dlatego, że daje on w tej obudowie jedyną sensową odpowiedź impulsową i ch-kę częstotliwości.

Jednak sotsuje sie świadomie głośnik z wyższym Qts, po to żeby uzyskać szersze pasmow w dół. Głośniki z niskim Qts szybko opadają na ch-ce. Tylko, że stosowanie głośnika o wyższym Qts prowadzi do powiekszenia dobroci układu głosnik-obudowa i tym samym do pogorszenia odpowiedzi impulsowej. Więc, gdzie ta dbałość o impuls :razz: :?:

Można też wyjść z założenia, ze dam głośnik o niskim Qts w obudowę zamknietą i skoryguję elektronicznie (rozwiazanie Linkwitza), zaraz zaraz to nie takie proste. Każde posunięcie w celu poszerzenia pasma w dół pociaga za sobą pogorszenie odpowiedzi impulsowej. I nie ważne jak to zrobimy bas reflexem czy elektroniczną korekcją, i tak wyjdziemy na jedno !! Być może lektroniczna jeszcze bardziej pogrąza impuls.

No dobra, no to ktoś powie , daje niskie Qts i zamknietą i impuls wymiata. Optymalna pod kątem impulsu jest obudowa o Qtc=0.5. Co przy niskim Qts głośnika jest osiągalne.

Racja ale co z ch-ką przetwarzania ? LIPA . Po prostu kompletny brak basu lub jego wycofanie. Czyli w sumie gdzie tu owa wierność przekazu jak nie mamy basu jakim być powinien, gdzie ta jakość ?
                      Co ciekawsze, jestem tego pewnien, że dysponując głosnikiem nadajacym sie do obu typu obudow, strojac tak obudowę BR aby uzyskać analogiczna ch-kę jak w obudowie zamknietej, uzyskamy analogiczną odpowiedź impulsową ! Po prostu transmitancja układ głosnik-obudowa jest bardzo zblizona lub identyczna, wiec charakterystyka i odpowiedzieć impulsowa również musi być taka sama dla obu typu obudow.

Do tego dochodzi problem wytrzymałości mocowej i jego wpływ :) . Wiadomo, że układ br odciaza głosnik od znacznych wychylen w pewnym przedziale. Jeżeli zastosuje się odpowiedni głośnik i odpowiednie strojenie można uzyskać odciazenie głośnika niemalże całym zakresie.
                      Tego niestety nie ma w obudowie zamknietej. Od częstoliwosci rezonansu głosnika w obudowie w kierunku niskich cżęstoliwości głosnik będzie osiagał spore wychylenia. Wieksze niż w analogicznej konstrukcji br. Wychylenia maja wpływ na pozoim zniekształceń, liniowych ,intermodulacyjnych itd. Wiec fundując sobie spore wychylenia membrany funbdujemy tez wiekszą ilosc zniekształceń, co przeczy założeniu o jakości przekazu :mrgreen: .

Cała teoria związana z twierdzieniem wyższości obudowy zamknietej nad br jest jak twierdzenie, że ślinik 1.2 w samochodzie jest lepszy od 2.0 bo pali o połowe mniej. No dobra ale pociagnij nim przyczepe kampingową :twisted:

Skomentuj

Yoshi, dzięki. Właśnie o solidną dyskusję merytoryczną mi chodzi. :-)
                        Nigdy nie twierdziłem, że CL jest absolutnie lepsza od BR.
                        Wstyd mi, że utożsamiłem sobie Grouop Delay z odpowiedzią impulsową, ale człowiek całe życie się uczy, a twój post tylko potwierdza słuszność brania udziału w forum.

Podsumowująć:
                        Ja chcę zrobić dobrego (nawet bardzo dobrego) SUB'a w zamkniętej obudowie. Może chcę podkreślić w ten sposób swoją osobowość ;-). Możę chę zdobyć takie doświadczenie.

Nie prostujcie mnie, tylko mi pomóżcie dobrze wydać kasę na głośnik :-).

Stosująć porównanie/przenośnie Yoshi'ego: Nie będe ciągnął przyczepy, będe dużo jeździł po zatłoczonym i zakorkowanym mieście i 1,2 l a nawet 900 ccm bardziej mi się nada niż 2 l i więcej :-).

I jeszcze jedno. Firmowe, fabryczne SUB'y lepszych firm, zamknięte są znacznie droższe (i sprzedawane w wyższej klasie) niż BR. Gorsze firmy nawet nie robią zamkniętych SUB'ów. Z drugiej strony wiele audiofilskich konstrukcji do najniższych częstotliwości stosuje BR lub Bandpass, a do "wyższego basu" zamkniętą oudowę. Ale ja nie zamierzam robić dwudrożnego SUB'a.
                        Dodam, że fronty mają dobrze grać od 50 Hz (max 60 Hz).

Pozdrawiam

Skomentuj

No to powinieneś zrobić aktywny subwoofer, który efektywnie zagra ze spadkiem 35 Hz (- 3 dB) z regulacją częstotliwości odcięcia i z regulacją fazy.
                          Jak użyjesz głośnika z niskim qts czyli 0,4 i niższym to obudowa z bass reflexem. Jak sięgniesz po taki co ma qts 0,45 i wyższy to o. zamknięta. Niekiedy można zrobić obudowę prawie zamkniętą .. tj. zrobić otwór stratny i do obudowy mniejszej niż należało litrażu włożyć głośnik do o. zamkniętej albo taki, który już nie najlepiej czuje się w otwartej.

Zwróć uwagę na Peerlessa SLS albo jakiegoś samochodowego Magnata.

Jeśli nie mieszkasz w domu i nie masz wielkiego salonu to może się okazać, że twoi sąsiedzi Cię znienawidzą i odechce Ci się uruchamiania tego potwora :) serio, znam z autopsji.

Skomentuj

Głośnik z niskim Qts świetnie zagra w obudowie closed pod warunkiem że będzie duży 15-18cali. Nie trzeba stosować żadnej korekcji wystarczy nisko go odciąć i do tego mocny wzmacniacz. Na dłuższą metę jak się wsłuchamy różnica spora na plus OZ, closed ma to do siebie że niepożądane drgania(oscylacje) membramy szybciej wygasaja, dlatego że mamy dość sztywna(zależnie od wielkości obudowy) poduszkę powietrzną co za tym idzie mniejsze zniekształcenia.
                            Żeby osiągnąć w miare sensowne natężenia najlepiej dać dwa lub więcej przetworników, i jeżeli ma być bardzo nisko to tylko OZ ale pod warunkiem odpowiedniego skoku pojemnościowego, obudowa BR ma to do siebie że poniżej strojenia sub praktycznie nie gra.

Skomentuj

Wszystko się zgadza.
                              Głośnik chcę kupić duży (nawet 40 cm).
                              Obudowę zrobię pod głośnik.

Skomentuj

Zerknij na oferte ADIRE Audio http://www.adireaudio.com/ , tylko nie wiem czy w polsce mają dystrybutora.

Skomentuj

Rozwiązanie z wielkim głośnikiem i za ciasną obudową też może być i to zagra impulsem ale takie eksperymenty najczęściej stosuje się przy zastosowaniu czujników przyspieszeń montowanych w głośnikach w połączeniu z cyfrowymi zwrotnicami i wzmacniaczami po 1000W, które dadzą kopa tam gdzie głośnik już dawno powinien przestać grać.
                                  Można obsadzić głośnik w odgrodzie, całkiem bez obudowy albo w obudowie bez jednej ścianki stawiając to blisko ściany lub w rogu pomieszczenia.

Skomentuj

Np coś w tym guście http://www.hometheaterhifi.com/volum...05-part-1.html

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                                      Musi być jak najbardziej neutralny, przeźroczysty, nie narzucać dźwiękowi własnego brzmienia.
                                      Nie powinien być zbyt wielki 120 - 150 l max.
                                      Szkoda że nie można przekroczyć tego litrażu.Bo chyba by się znalazło rozwiązanie. :cool:

Skomentuj

Umberto tubka:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X