Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3drożne - SC 10 N + .... + .....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3drożne - SC 10 N + .... + .....

Witam

Jestem nowy na forum, mam już za sobą pierwszy zestaw 5.0 na TVM. Jednak apetyt rośnie i zabieram się właśnie do budowy kolejnego. Nie będą to już jednak zwykłe obudowy, lecz takie jak w załączniku, a przynajmniej jak najbardziej zbliżone. Dodam, że mimo wszystko ma to być zestaw budżetowy, chcę przeznaczyć około 150zł na głośniki/kolumna.

Zacząłem od budowy kolumn przednich i mam już przycięte dechy. Zdecydowałem się na Visaton SC 10 N (inna propozycja w granicach 50zł mile widziana) jako wyskotonowe. Zatem zostaje mi około 100zł na średni i niskotonowy. Niskotonowy musi być o średnicy 20-25cm żeby wygląd kolumny jak najmniej odbiegał od wzoru. Myślę tutaj o jakimś STX, a na średni TVM. Zatem prosze o sugestie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-10-05, 00:03 ]
    A oto moje kino:)

[ Dodano: 2006-10-05, 00:17 ]
    aha... wymiary kolumn to 20cm x 33cm (26 na górze) x 125cm.

W załączniku więcej fotek kina.
    Załączone pliki

buehhehee heheheh ehehehehhehe spadlem z krzesla.

Skomentuj

mIKI, co sie cieszysz?

morginson, jak zrobisz coś takiego te respect...

Skomentuj

Zamieszczone przez morginson
        chcę przeznaczyć około 150zł na głośniki/kolumna
        to :)
        150 to wzrotka bedzie kostowala... koncepcja fajna ale na pewno nie nisko budrzetowa... zrob lepiej lepsze 2way, co i tak za ta kase nie jest latwe...

Skomentuj

mIKI, racja, nie doczytalem...
          I zgadzam się z Tobą:)

Skomentuj

Koleszko mIKI, więc co możesz mi doradzić, mając na uwadze koncepcje kolumny. I nie rozumiem dlaczego kwota 150zł za 3 głośniki graniczy z cudem, skoro na 3 głośniki w jednym froncie wydałem ok 95zł (ARV 104 + 2xARN 188). A co do kwoty 150zł na same zwrotnice to chyba przesadziłeś, kupuję drut midziany i sam nawijam cewki. Na cewki do 5 kolumn wydałem około 50zł. Ale mniejsza z tym.

Jakie macie dalsze sugestie?

Skomentuj

wiesz ze musisz bardzo nisko coac tego niskotonowca? a to oznacza ogromna cewke...

150/3=50pln to co znowu chcesz kupic tesle? w tej cenie nic innego nie pozostaje...
              jedyne co mi przychodzi do glowy to 2way na w170

Skomentuj

a coś ze średnich visatona? np W 130 S - 79zł. Jeśli zamknę się w kwocie 200zł na głośniki przednie to w porządku. A co do cewki suba, co masz na myśli pisząc ogromna? 2-3 mH?

Uparłem się na taką konstrukcje bo bardzo podoba mi się wygląd tych kolumn, później dorobię centralny i monitory, więc tam już nie będzie problemu z doborem głośników. Natomiast zależy mi na kolumnach przednich, dobór głośników nie jest prosty dlatego potrzebuję pomocy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ambitna obudowa.... ale plan z głosnikamy tragiczny .... to odrazu wyrzuc arv i wsadź te tesle do nowej obudowy, wyjdzie na to samo.

Chcesz budżetową konstrukcje 3 way z dobrym brzmieniem lepszym od tesli, noto sc10n, w 130s i w200 s. taniej sie nieda. No chyba ze za w130s dasz arx ale ja bym został przy firmie i wział w130s.

Skomentuj

Trochę się nie zrozumieliśmy:) Tesle to ja mam teraz w kinie, a buduję kolumny takie jak na fotce poniżej i nie zamierzam wrzucać tam tesli. sc10n, w 130s i w200s to już dla mnie za drogo, wychodzi około 300zł na kolumnę, a może sc10n, w 170s i jakiś tani woofer STX?

Skomentuj

jakiś tani woofer STX?
                      ktoru zniszczy cale brzmienie zestawu, ja bym pomyslal tak:
                      sprzedaj to co masz dozbieraj drogie tyle i zrob konkretne kolumny, bo to co chcesz zrobic to jak przesiadka z duzego fiata na poloneza.

Skomentuj

z tym że ja chcę go uciąć na 200-300hz, w takiej opcji też mi zniszczy brzmienie? poza tym będzie na bocznej ściance kolumny.

Skomentuj

morginson:

Piękny projekt obudów :)
                          Po co Ci do raczej średniej wielkości pokoju tak duże kolumny?
                          I na fronty i na tyły wystarczyło by coś mniejszego .. ale co robisz to twoja sprawa.

Ja bym to zrobił tak i nie inaczej jeśli ma być 3-drożnie, tanio i dobrze.

Nie jeden pokręci głową, że to tak gra :) Kiedyś zrobiłem i sprzedałem kolumny na jakimś ARN 226 i wyszedł b.szybki, nawet zróżnicowany i wcale nie szczupły bas. Zapomnij o strojeniach na 30 Hz .. takie numery to z największymi i to b. dobrymi głośnikami.

wysokotonowy - nie wiem jak gra ten Visaton, jeśli go nie masz to kup GDWK 11/100 (można znaleźć i za 40 zł/szt)
                          średniotonowy - ARN-116-10/4
                          niskotonowy - ARN 226-08/8 a jeśli inny z tej serii to tylko taki, który ma zbliżony do tego Vas i raczej w wersji 8 Ohm chyba, że masz mocny wzmacniacz to możesz wybrać 4 Ohm'owy.
                          STX'ów nie znam.

Jak bym to zjadł tak :)

Obudowa z 18 mm MDF albo z 25 mm płyty wiórowej. Komory głośnika średniotonowego i niskotonowego oddziela przegroda ustawiona pod kątem. Plastelina pod kosze głośników.

Wysokotonowy i średniotonowy w 3 litrowej wydzielonej, zamkniętej części obudowy wypełnionej po części gąbką (nie za grube kawałki na górę, tył i boki) a do oporu ale luźno jakimś ocieplaczem do kurtek czy czymś w tym stylu (watolina). Potem możesz ująć/dodać wytłumienia, zeby to grało nie za twardo i bez większych podbarwień.

Komora niskotonowego to obudowa zamknęta o pojemności netto max. 25 litrów wypełniona w 1/5 gąbką a do reszty tym czym komora średniotonowego. Tu też dostrojenie poprzed ujęcie/dodanie, żeby nie grało zbyt twardo tylko akurat - ale większe zmiany po jakichś 2 tygodniach ciągłych katów.

Podziały:
                          wysokotonowy - filtr górnoprzepustowy drugiego rzędu 12 dB/Okt. z podziałem na 3,5 KHz,
                          średniotonowy - od góry 12 dB/Okt. na 3,5 KHz a na dole 12 dB/Okt. na 200 Hz.
                          niskotonowy - filtr dolnoprzepustowy drugiego rzędu 12 dB/Okt na 200 Hz.

Oprócz zwykłych obwodów pewnie będziesz musiał zmniejszyć poziomy (głośność) wysokotonowego a może i średniotonowego (??). Jeśli się okaże, że wyszła górka na ch-ce w miejscu podziału niskotonowego ze średniotonowym to spróbuj ją skompensować podwyższając filtrowanie średniotonowego - nie odwrotnie bo on może tego nie wytrzymać.

Najlepiej jak byś wszystko zmierzył a jak nie masz czym to pozostanie na ucho i lutować, lutować ...
                          Jakieś parametry i ceny np tu: http://empire.com.pl/glosnik.htm

I to tyle. Co o tym sądzisz?

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                            z tym że ja chcę go uciąć na 200-300hz, w takiej opcji też mi zniszczy brzmienie
                            Widać że nigdy niesłyszałes dobrego nsikotonwoca, bo bas to nie jedno łubudu a takie sao brzmienie jak inne czestotliwosci, a ze ludzie są na to wrazliwi nietylko słuychow to lepiej dac cos co zabrzmi ładnie a nie bedzie waliło bezsensownym basem, bas osiagnac nis iczy głosny teraz to nie trudno ale trzeba powalczyc o brzmienie, posłuchaj dobrego głosnika a zoabczysz o czym mówie. Jak sie nie posłcuha to ciezko uwierzyc że basd moze lepiej brzmiec, a jednak moze i to duuuuzo lepiej aż chce sie słuchac.

[ Dodano: 2006-10-06, 19:14 ]
                            Zamieszczone przez warsiawiak
                            Podziały:
                            wysokotonowy - filtr górnoprzepustowy drugiego rzędu 12 dB/Okt. z podziałem na 3,5 KHz,
                            średniotonowy - od góry 12 dB/Okt. na 3,5 KHz a na dole 12 dB/Okt. na 200 Hz.
                            niskotonowy - filtr dolnoprzepustowy drugiego rzędu 12 dB/Okt na 200 Hz.
                            Skąd ty to wziałes, sie wysiliłes niepowiem. No ale pomóc chciałeś, zachecam zapoznac sie z artykułami na temat zwrotnic i SW na Audiomani

Skomentuj

A skąd możesz wiedzieć że nie słyszałem dobrego basu? Jaśli tak twierdzisz, masz jakieś pojęcie o car audio to zamknij w 35-40l cw1002c i podłącz to pod clariona drx 9175 i ok 150 RMSu a zdziwsz się jaki bas można osiągnąć z głośnika za 100zł i nie mam na myśli żadnego dudnienia w stylu techno.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                                pan_pawel napisał/a:
                                z tym że ja chcę go uciąć na 200-300hz, w takiej opcji też mi zniszczy brzmienie
                                przepraszam bardzo ja takich rzeczy nie pisalem

Skomentuj

Widzę że robi się zamieszanie. Napiszę raz jeszcze jaki mam pomysł:

sc10 + w 130s lub w 170 s w jedenj komorze jako zestaw dwu drożny, do tego jakiś tani niskotonowiec (20-25cm) w bocznej ściance w odpowiednim litrażu, najlepiej obudowa zamknięta i cięty bardzo nisko.

Skomentuj

a ja powiem jeszcze raz. za 150pln nie ma szans... chyba ze wyrwiesz cos z allegro.

Skomentuj

35-40l cw1002c i
                                      haha chyba niewiesz z kim rozmawiasz :cool: Głosnik ten gra przyzwoicie w obudowie zamkniętej. Stx przy tym brzmieniu seria sc przynajmniej wyapda dużo gorzej według mnie. ALe samo brzmienie tego alfreda i tak jest lipne i jesli słuchałes tylko go to raczej niesłuchałes basu dobrej jakosci. I niemówie tu o ilosci ale o jakosci, ilosc z tego alfreda jest wzgledna bo gra cicho. O czym ty do mnie mówisz wogóle. Zreszta skoro wiesz lepiej to wes stxa :mrgreen:

Skomentuj

Do Budzik:

to nie ja napisałem że nigdy nie słyszałem dobrego niskotonowca i że bas to tylko łubudubu:) poza tym miałem go w aucie w obudowie zamkniętej i grał rewelecyjnie jak na swoją cenę.I nie jestem technomaniakiem, więc łubudubu absolutnie mnie nie bawi. A żeby grał głośniej trzeba dac mu więcej mocy i po kłopocie. Ale znowu odbiegamy od tematu.

Nie napisałem że wiem lepiej, dlatego pytam jaki tani niskotonowiec zagra dobrze w stosunku do swojej ceny.

Do mIKI

Napisałem kilka postów wcześniej że jestem skory dołożyć parę złotych, powiedzmy do 200zł. sc10n +w 170s = 150zł, więc pozostaje mi 50zł na niskotonowca, nie wymagam by zagrał poniżej 30Hz, poprostu w miarę przyzwoity bas STX albo TVM.

[ Dodano: 2006-10-07, 12:28 ]
                                        Do Budzik i innych doświaczonych audiomaniaków

I jeszcze jedno co mi się nasuwa, z pewnością masz większe doświadczenie w tematyce audio, dla ciebie przykładowo taki alphard to szajs i nie ma porządnego i dobrego basu, ale ty żyjesz w innym świecie :) Dla mnie taki bas jest rewelacyjny i wystarczający, nie mam potrzeby w tym momencie kupowanaia o wiele droższych głośników, testowania, sprawdzania. Poza tym kwestia basu to nie sam głośnik, jeszcze jednostka sterująca, jeszcze wzmacniacz, przynajmniej w car audio. Są ludzie którzy zajmują się tym amatorko i profesjonalnie. Ja, jak i wielu innych zajmuje się tym amatorsko i mam inne priorytety niż wydawanie 1500zł na same głośniki do kina domowego. Mam kwotę xxx do wydania i oczekuję konkretnej pomocy, a nie że to szajs, że nie ma szans żeby coś za to kupić. Skoro masz doświadczenie to powinieneś odpisać że za 50zł dostajesz taki a taki głośnik, ale ma takie a takie wady, ale możesz dołożyć np 20zł i pomyśl o takim głośniku. I jestem wdzięczny za taka odpowiedź, a nie za odpowiedź, że nie słyszałem nigdy dobrego basu.

Pozdrawiam i bez urazy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X