Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3drożne - SC 10 N + .... + .....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To ja ci konkretnie mówie żebys niebrał stxa, poco ? Skoro masz tesle a stxy są gorsze !!

Lepiej zrób taką konstrukcję 2 drożną na lepszej 18stce niż 3 way. A jak juz to w200s i gitara, za średniaka możesz dac tesle arn116 która jest tania.

Skomentuj

Spójrz na fotke w pierwszym poście, chcę zrobić dokładnie takie obudowy, więc potrzebuję dwie drogi z przodu i niskotonowy z boku. A z obecnego kina nie będę brał żadnych głośników. Najlepiej pasuje mi sc10 i w 130s ponieważ kolumna ma być wąska, więc brakuje mi niskotonowca, w kwocie 50zł nie mam dużego wyboru więc typuje na ARN 226, tylko jeszcze w ilu litrach go zamkąć i w bass reflex czy zamknięta...

Skomentuj

Chłopie nie ma co się porywać, chcea taka obudowę zrobić a nie masz kasy na głośniki. PO CO? teraz tak zawsze zagra lepiej DOBRE 2 lub 2,5 drogi lipne 3 drogi. Ale jeśli się upierwsz to kup lepiej Sn 10N+w130sc+ARN226. Są to chyba najlepsze głosniki do tego co podałes. Wg mnie za ta kase można zorbić co innego co zagra lepiej, ale jak chcesz. Co do cewek to dobra cewka do podziału 200-300Hz to o ile wiem nie 2-3mH a 6-8mH. Wiem bo sam miałęm 3-way i miałem własnie takie ogromniaste cewki.

Skomentuj

Re: Kolumny 3drożne - SC 10 N + .... + .....

@morginson jakich kolumn jest to projekt (to drugie zdjęcie)?? chodzi mi o firme

Skomentuj

niestety nie wiem co to za firma, znalazłem na forum audiostereo

Skomentuj

Panie Budzik :)

Morginson chce zrobić kolumny budżetowe więc nie opowiadaj bajek o brzmieniu najlepszych głośników - takie porównania są nie na miejscu.

Mam kilka zestawów na swoim koncie i uwierz, kiedy patrzę na parametry i na ch-ki to naprawdę sporo mogę wywnioskować a poza tym obmierzyłem i obsłuchałem GDWK 11/100 i podobnego ARN 226 i wiem co można z nich wycisnąć i gdzie się kończą.

To, że nabiłeś postów nie upoważnia Cię by każdego wysyłać do diabła czy do czytania artykułów.

Mam szacunek do wiedzy ale to nie fair odsyłać do podstaw bez argumentów.

Do Morginson:

Dałem Ci niezłą propozycję. Co z tym zrobisz - Twoja sprawa.

Co do cewki do zwrotnicy dla niskotonowego to użyj rdzeniowej - będzie i niedrogo i nadal dobrze.

Skomentuj

Dzięki za pomoc warsiawiak, ale nurtuje mnie od niedawna jeszcze jedna sprawa. Jeśli nie sprzedam obecnego kina to na poczatek wykorzystam ARN188 z przednich kolumn, trochę się zastanawiałem i myślę nad konstrukcją sc10n + w 130s do tego 2 x ARN188 na dole kolumny w pewnej odległości od visatonów, cięte na ??? 400-500Hz ??? mam już ogólną wizję jak zmodyfikuję przedni panel. No ale czy może wyjść z tego coś dobrego? Wyszło by około 15l na visatony i z 40l na ARN188

Skomentuj

Jeśli rozgrzebiesz obecne kino to jak sprzedasz kolumny bez głośników? Jak się nie ma sklepu to sprzedać można chyba tylko po kosztach, te ceny na Allegro ciągną wszystkie ceny w dół.
                  Jeśli nie próbowałeś się bawić w pomiary ektroakustyczne to radzę zacząć - jeśli tego nie zrobisz to nigdy się nie dowiesz co w trawie piszczy i jak właściwie grają Twoje kolumny.

Skomentuj

jak nie sprzedam to zostaną same pudła, mówi się trudno, a z pomiarami to może być ciężko bo nawet nie wiem od czego zacząć.

Skomentuj

A po co Ci same pudła - dobrze radzę, sprzedaj choćby po kosztach materiałów całe kolumny.

[ Dodano: 2006-10-12, 09:30 ]
                      Jeśli idzie o pomiary to polecam wizytę na: http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb/

Skomentuj

Czaruję...
                      X