Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumienie pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumienie pokoju

Witam!
    Otóż będąc w szkole raz miałem lekcje w "gołej" sali,same krzesła,ławy i nic wiecej,sporo echa,długo dzwięk zanika.
    Byłem także w sali w ktorej był dywan,jakies pochłaniacze(tak to wygladało) na suficie,i na scianach jakas wykładzina,dzwiek zanikał odrazu,0 echa.

Powiedzcie mi,w ktorym pomieszczeniu lepszy dzwięk będzie?
    W wytlumionym,bedzie ciszej,ale bez zadncyh podbarwien(ew mniejsze).
    Zas w "pustym" glosniej(odbicia),sporo podbarwien i moze male echo.

Wg mnie lepszy bedzie pokoj wytłumiony.

Do czego zmierzam-w pokoju mam straszna kaszane z dzwiekiem,mysle wrzucic dywan(narazie wykladzina jakas) byc moze na sciany jakies zasłony chociaz,itp,warto kombinowac? bedzie zauwazalna roznica?

Pozdrawiam

No pewnie ze pokoj wytlumiony :) Proponuje cie zainwestowac w maty bitumiczne samoprzylepne i wyluz tym caly pokoj :) i bedziesz mila jakj w studniu nagrywania dzwiekow :)

Skomentuj

Zamieszczone przez oleczek1988
      Proponuje cie zainwestowac w maty bitumiczne samoprzylepne i wyluz tym caly pokoj i bedziesz mila jakj w studniu nagrywania dzwiekow
      no bez przesady! maty nie pochalanieja zadnych fal... <lol>

Skomentuj

maty sa do usztywnienia...

Skomentuj

gąbka czopkowa jak cos , nie zadna mata :) czopkowa albo jakos tak , mozna ją dostac w dexonie , ale drogo cie wyniesie wytłumianie takiego pokoju taką gąbką (jezeli chciał bys wytłumic cały pokoj tak zeby było jak w studio )

Skomentuj

maty nie ?? ja sadze maty pochlaniaja drgania :razz: co do czopkowej to nie wiem

Skomentuj

Jak masz troche styropianu to poustawiaj w rogach, na meble połóż jakiś koc i sam sie przekonaj. Różnica jest ogromna. Nawet moja siostra stwierdziła, że w takim pokoju nie da sie rozmawiać :razz:

Skomentuj

ok porozwieszam cos itd,zobaczymy,moze bedzie mi bardziej pasowac.

Skomentuj

takie opcje jak wytłoczki od jajek czy gąbki na ścianach są często stosowane w różnych salkach prób i raczej zdają egzamin. mozesz też zrobić "kanapkę" styropian plus gąbka moze być całkiem niezłe a i wygladać całkiem znośnie. spotkałem jeszcze opcję płyty kartonowo-gipsowe plus 3cm-owa gąbka.
                  Powodzenia w próbach

Skomentuj

Można też zrobic dyfuzor jeśli ktoś ma troche niepotrzebnego styropianu albo wytłoczki przykryć jakimś materiałem i zrobić ramke. Myśle, że źle by to nie wyglądało.
                    Załączone pliki

Skomentuj

heh.. takie cos to super wygalda, t jest ze styropianu? :) swietnie takie cos miec w pokoju , ale chyba troche roboty jest..

Skomentuj

no ale takie cos daje jakies efekty. a czy duzo roboty? heh mysle ze kilka godzin dobrej zabawy:P

Skomentuj

zeby tak caly pokoj zrobic , fajnie by wygladalo, tylk malo praktyczne chyba, jesli chodzi o uzytkowanie pokoju, no i sporo miejsca by zabralo, no a mysle ze napewno to cos daje :)

Skomentuj

Przede wszystkim należało by pokój "obmierzyć"wyłapać rezonanse,odbicia i takie tam.Dopiero później się zastanawiać co lepiej zda egzamin.Choć znając życie w niskich zakresach bez pułapek się nie obejdzie.
                            W sumie to troszkę syzyfowa praca,nie mówię że zbędna ale cholernie czasochłonna i finansowochłonna.Ale pobawić się warto bo proste zabiegi czasami wprowadzają człowieka w osłupienie.

Tasior, pozbieraj poduszki,kołdry z całej chałupy i pobiegaj z nimi po rogach pomieszczeń tudzież i podłodze.Się z lekka zdziwisz.

Skomentuj

Troche o akustyce i ustrojach jest tu:
                              http://www.republika.pl/audioton/akustyka.html
                              http://www.republika.pl/audioton/ustroje.html

Skomentuj

Samemu to napewno jest dużo roboty, ale wydaje mi sie, że można zamówić gotowe paski styropianu w zakładach które sie tym zajmują i pociąć je tylko na odpowiednie dlugości.

Skomentuj

bez przesady,niechec wydawac kasy na takie cos,a przynajmniej nieduzo,mysle ze rozwiesze koce i koldry na scianach,w rogi wrzuce po poduszce czy czyms takim i bedzie dobrze.

Da sie jakos sprawdzic gdzie powstaja rezonanse? tzn przy jakiej czestotliwosci?chodzi mi tu o metode bez JIG'a itp.

Skomentuj

mozesz to zmierzyc na sluch majac zwykly generator ( moze nawet byc z kompa, np.z WinISD) i zmieniajac powoli czestotliwosc zauwazysz kiedy beda najwieksze rezonanse.

Skomentuj

ale jak mieszkac w takim pokoju tu koc tam kołderka, tam poduszka wisi....

Skomentuj

Może to i śmiesznie wygląda,ale jak na początek daje wiele do zrozumienia.I bynajmniej nie chodzi o to że tak ma zostać,chodzi o to że takie manewry przynoszą zmiany,czasem korzystne,czasem nie.A ogólnie prowadzą do faktu że same zbudowanie "idealnych" kolumn to nie wszystko.Nie twierdzę tu że każdy z nas ma zrobić komorę bezechową,jedynie podpowiadam że prócz wad i zalet samych zestawów pozostaja aspekty danego pomieszczenia w którym odbywa się odsłuch.W jednym będzie pieknie,w innym zupełnie do kitu.I dlatego zanim wywalimy zwrote czy nawet gotowy zestaw warto się zastanowić co oferuje nasze pomieszczenie i co mozna poprawić.Osobiście mam pokój do DE akustycznie,ale jakoś z tym muszę żyć,brak czasu.No i ratuję się przebiciem akustyki mocą

Skomentuj

Czaruję...
                                        X