Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

xxls vs. xls

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

xxls vs. xls

panowie , kto mial porownanie miedzy xxls a xls? aktualnie mam xlsa 12 w 40 litrow z MB i nie jestem zadowolony. wczesniej mialem ten duet w 20 litrach i szczerze gral lepiej, ( szybkosc ) a bas wiele nizej nie schodzil w porownaniu do 40 L (filtrowany przy 60-70 Hz glosnik przetwarzal do 28Hz slyszalnie w pomieszczeniu).

teraz brat chce xxlsa, ale chcialbym zrobic raczej wersje zamknieta napedzana holtonem. tylko pytanie jak te xxlsy graja?

a jaka ta mb masz do tego xls`a?

Skomentuj

w tej chwili 290g. musze zwiekszyc do ok 400g , szukam ciezarkow:)

Skomentuj

djrobo, że się tak wtrące,przede wszystkim nie bierz do napędu holtona.W prównaniu np. do wzmaka Janka to holton wypada jak muł.

Skomentuj

Widzę umberto że w końcu odpaliłeś janka

Skomentuj

Tak,jeden dzień grał,i powiem że różnica jest spora w dynamice.Mniej więcej jak między symasym-em a gain clonem.
            Na obecną chwilę gra holton a to z uwagi na fakt że muszę "uszyć' ubranko dla janka.
            Tak więc wracając do tematu,warto rozważyć problem samego napędu bo jak praktyka wykazuje za złe objawy nie zawsze odpowiada sam głośnik.Wiem że o holtona łatwiej,mozna kupić gotowca.Ale wystarczy popytać kolegów,choćby coolombo czy esh0 i sprawa wzmaka Janka może być równie prosta.
            Wyszedł mały OT ale sądze że przydatny.

Skomentuj

umberto, coolombo, zdecydowanie macie racje. janek w subie gra zdecydowanie debesciacko;]

Skomentuj

kurde teraz dopiero mowicie? dajcie no jakiegos linka do tego Janka. a swoja droga wiecie gdzie mozna dostac ciezarki takie po powiedzmy 50g z olowiu? bym sobie z tego wytopil jeden ciezarek porzadnydo mb:)

Skomentuj

sklep wetkarski

Skomentuj

wędkarski

Skomentuj

Umberto ja miałem kilka Holtonów jak i dwa Janki. Prawda ejst taka że z Janka jest lepszy Bass. Wg mnie dlatego ze w stopniu koncowym zastosowane sa bipolarne a nie mosfety.

Skomentuj

A dociązał już ktoś membrane bierną z XXLSa?

Skomentuj

ditomek, membrana bierna do xls i xxls sa te same przeciez. ciezarki przyklajasz do ciezarka ktory jest na stale w MB zamontowany , robisz pomiary i tak w kolko az bedzie dobrze:) ja ciezarki zamowilem tu: http://www.fishing-mart.com.pl/pl/pr...=120&kind=1240
                          i bede je przyklejal najprawdopodobniej klejem na goraco . ewentualnie stopie kilka ciezarkow razem zeby uzyskac jednolita mase

Skomentuj

Chodziło mi w pytaniu o tą sróbę mocującą cięzarki.
                            Czy można ja spokojnie odkręcić?
                            Czy jak zacznę odkręcać to nakrędka nie spadnie mi pod nakładkę przeciwpyłowa i nie będzie grzechotki? Wtedy wiadomo - tylko rozebranie nakładki - a to nie było by dobre.
                            czy moze nakrętka jest integralna częscią membrany i nie odpoadnie ze swojego miejsca po wykręceniu śróby mocującej cięzarki.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, jaka ty masz membrane? ja mam 290g i zadnej sruby tu nie ma, jest tylko ciezarek wklejony na stale

Skomentuj

Ja mam to co napisałem poniżej postu: 400gram ze srubką imbusową.

[ Dodano: 2006-10-30, 13:05 ]
                                djrobo, a czym zasilasz swojego xlsa?

Skomentuj

ditomek, swojego xlsa zasilam holtonem 400W (wersja z altrona na lepszych elementach).
                                  w tej chwili moj brat zamowil xxlsa12 z MB i chyba bedzie go napedzal wzmakiem Irka

Skomentuj

ile kosztował Ciebie ten napęd?
                                    Masz gdzieś jakieś linki do tego wzmaka?
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

zasilacz http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...a&sid=0cb150eb, kupowalem tylko plytke , kondy dalem na 100V shamwha.

koncowka http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=0cb150eb, tez kupowalem tylko plytke i sam dobieralem lepsze elementy, ale mysle ze spokojnie mozna wziac caly gotowy zestaw

zabezpieczenie obowiazkowe http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=0cb150eb,

uklad miekkiego startu http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=0cb150eb , podobno przy 500W trafie nieobowiazkowy, ale dalem na wszelki wypadek, po co sie ma zasilacz meczyc

trafo bralem z toroidow 500W 2x50V

filrtu narazie nei dawalem, bo mam w amplitunerze regulowany, ale napewno teraz dam bo potrzebuje regulacji plynnej fazy, poza tym milo by bylo gdybym znalazl filtr z regulowanym podbiciem 25-30Hz

radiator 30x12x3,5 cm ok 50 zł wychodzi, mam na zbyciu jeden za 40 zł , przy takiej wielkosci niewiele sie grzeje

sumarycznie wyszlo ok 550- 600 zł, ale mozna taniej.

Skomentuj

Ja proponuje do napędu użyć mostka dwoch wzmaków. Holton 400 jest na XLS nie obciążony w pełni chyba że ktoś ma 4omowego XLS-a. Poza tym przy mostku zastosujemy zasilacz na mniejsze napięcie a co za tym idze tańsze kondensatory. Przykładowo trafo 500VA 2x35-40V do tego dwie końcówki 200W i odwracacz fazy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X