Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOCY blagam , na czym monitorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POMOCY blagam , na czym monitorki

Witam wszystkich , zamierzam zabrać sie za drugą powarzniejszą i bardziej przemyslaną konstrukcje. Z pierwszej nie jestem jzu az tak bardzo zadowolony :-( .Chce zrobić moniotory ale mam problem z doborem głosnika nisko-sredniotonowego.Czytając wiekszośc postów na tym forum mam juz mętlik w głowie i sam nie wiem na co mam sie zdecydować. O to glosniki ktore brałbym pod uwagę :

spp-165s http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=476

SP-170/AD http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

SPH-165 http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

SPH-170
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

SPH-170TC
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

SPP-165s
    http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2090&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=476

W17SC
    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt

Ktos moze słyszal te głosniki i bedzie wstanie mi pomóc.Ewentualnie jakies inne propozycje niekoniecznie z manacor'a ale w tym przedziale cenowy.Mają to być moniotki zrobione juz ciuteczke z lepszych przetwornikow niż stx i tesla , choć na tą drugą firmę nie powiem nigdy złego słowa ;-)). W niedalekiej przyszłosć monitorki te pojdą na tylnie nagłosnienie ponieważ bede chciał jeszcze dorzucić cos na fronty.Jeśli ktoś morze sie wypowiedzieć sie na ten temat bede bardzo wdzieczny .Dodam jednak żeby zabrały głos jedynie osoby ktore wiedzą co i mowią i mają doczynienia z DIY , a nie osoby ktrym sie wydaj ;-) .Bardzo was prosze o pomoc bo ja juz odchodze od zmysłow.

A może coś z visatona AL ?:)

Skomentuj

No jesli chodzi o modele Al to spoko ale po ich zakupie bedzie mnie stać na zwrotki JANBO i przetwornik wysokotonowy firmy STX ;-) wieć raczej odpada.Musze się jeszcze liczyć z kosztami zworotek , glosnika wysokotonowego i itp.

Skomentuj

To napisz ile kasy masz na calosc to sie pomysli

Skomentuj

Jesli chodzi o kase to gdzies kolo 500 zł nie licząc w tym forniru, wkrętów,kleju, wytlumienia i innych badziewi. Wsumie moglo by być wiecej ale odkładam juz na fronty + jakis amplitunerek.

Skomentuj

hm... w tym samym czasie toczy sie inny temat na temat monitorow/kolumn za ok 550zł wec moze tam zajrzyj, po co nowy temat otwierac skoro chodzi w sumei o to samo ;/

Skomentuj

w130s + g25ffl

Skomentuj

Monitory maja byc wspomagane subem czy nie?

Skomentuj

chwilowo nie , subik bedzie zrobiony na samym końcu ,narazie monitory potem fronty i nowy napęd imaczej nie wyrobie sie finansowo ;-/

[ Dodano: 2006-10-15, 21:44 ]
                  Na W13 s raczej bym sie nie pisał , mam wrazenie ze uzysakł bym z tego troszke mało basu.Ponizej 16 cm niechciałbym raczej schodzić , podoba misie to co potrafi zrobić ARN 188, ale niechce inwestować w tesle.Zdecydwałem sie na kapke wyzszą pułke i tego chce sie trzymać.

Skomentuj

a niech wam bedzie...

Moj kosztorys tego co mam.niektore rzeczy mozna bylo taniej.

Glosniki:

W170s 2 szt 200 zl
                    sc10n 2 szt 102 zl
                    zwrotnice 2 szt 60 zl

Lakier 24 zl
                    kleje 50 zl
                    Plyty 30 zl
                    Sruby ,nakretki,wkrety,drobiazgi 15 zl
                    Fornir 30 zl
                    Narzedzia 20 zl

Wysylki 20 zl

Razem 551 zl

tyle wydalem ja,jestem zadowolony.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekdg86
                      mam wrazenie ze uzysakł bym z tego troszke mało basu
                      zto masz bardzo złe wrażenie, 12 litrów , odpwoiednie strojenie porzadny wzmak i masz wypas monitory, ale ja wiem ... mania wielkości :cool: Kto pakuje 16stke wymagajacą duzej objetosci do monitora :|

Skomentuj

bartek: namieszam Ci w głowie :)

Jeśli chcesz zrobić kolumny, które trafią na tył (bo jak napisałeś trafią na tył) to lepiej coś na 13-tce i np. na 19 mm pierścieniowej Vifce. Wyjdzie mała obudowa, poprawne strojenie i dobre rozpraszanie co przy tylnych się wyjątkowo przydaje bo grają za głową.

Jeśli jednak upierasz się przy większych głośnikach to ten Visaton i Vifa D27TG3506, podział na 2,5 KHz, obudowa 15 litrów i tunel 6 cm średnicy i 20 cm długości.
                        Tak bym zrobił - to bardzo ładnie zagra choć później te 17-tki na tył to raczej do większych pomieszczeń .. tak 30 m2.

Skomentuj

Ta Vifa ma duzo większą efektywność niz ten W170 S bede musiał ją dość stłumić. Mozesz mi troszke scharatkeryzować tego W170s opierając sie o ARN 188 ??/ Poniewaz ten i inne przetworniki tesli miałem okazje usłyszeć , jak jest z srednimi ?? jak z basem ??
                          Zamieszczone przez warsiawiak
                          Jeśli jednak upierasz się przy większych głośnikach to ten Visaton i Vifa D27TG3506, podział na 2,5 KHz, obudowa 15 litrów i tunel 6 cm średnicy i 20 cm długości.
                          Tak bym zrobił - to bardzo ładnie zagra choć później te 17-tki na tył to raczej do większych pomieszczeń .. tak 30 m2.
                          czy to co mi zaproponowałes to jest twoja konstrukcja???Czy tylko zmajstrowany projekt w głowie ???

Skomentuj

Słyszałem że vifa d27 jest słabym głosnikiem a przynajmniej g20sc w te jsamej cenie (albo i tanszy) jest lepszym wyborem.

bartekdg86, uświadamiać wiecznie kogos to jest bajka na całe zycie, musisz sie zdecydowac czy chcesz miec łubudu czy dobrej jakosci bas z całą reszta pasma, jesli tak to kup 13stkę (wiem 13sstka brzmi mało no ale one mają prawie 16 cm wiec .. :> ) i do tego kopułeczka fajna.

Moja propzycja choc żadnego zn ich niesłyszałem ale widze po opiniach i nietylko to w130s + g20sc i wszystko na ten temat w 12 literkach tak jak jeden pan z audiomani zrobił powinno dac rewelacyjny efekt.

Skomentuj

Budzik dzięki za rade ;-) szczerze pomysle nad tym , bo mam korbe w głowie przez DIY.Wsumie to sam nie wiem czego chce od tych monitorów , z jednej strony potrzebuje dobrej jakości dzwięku a nie :
                              Zamieszczone przez Budzik
                              czy chcesz miec łubudu czy dobrej jakosci bas z całą reszta pasma
                              gdyż nie gustuje w muzyce XXI wieku , powiedzmy ze szkoda mi "bierznika' ;-) w przetworniku . Chce monitorów głownie do muzyki. Z typowym kinem nie bedą miały raczej nic do czynienia( nie mam czasu na telewizje i oglądanie filmów DVD , DIY uzależnia i ktoś pracować na ten naług musi :p ). Jednak nie zawsze potrafie słuchać cicho ,powiedziałbym wręcz ze rzadko to robie.Dlatego też musze podkręcić gałeczke w wzmacniaczu.
                              Ostatnio pożyczyłem od kumpla monitorów wlasnej roboty.Były to ARN 188 +ARV 104-Closed dobrze wytłumione bodajże w 16 litrach + Zwrotnica naprawde z prawdziwego zdarzenia!!! Głośniki zrobiły mi takie halo w głowie.Słuchanie muzyki na "tych " właśnie monitorkach sprawiło mi ogromną przyjemność.Monitorki poprostu znikały z pokoju podczas słcuania , podejżewam ze to za sprawą włąsnie dobrze wykonanej zwrotnicy.
                              Chce wykonąc monitorki z lepszej klasy głośników niż tesla , jak bedzie trzeba i znajde jakiś ciekawy projekcik to nawet kasa z frontów pojdzie na "te" właśnie monitory.Jak już pisałem DIY uzależnia i jestem tego swiadom ze po ukończeniu tej konstruckji po odpowiednim czasie przyjdzie "Głód" i chęć na cos nowego ;-)
                              Wykombinuje coś i jak bedzie już gotowe to wrzuce do oceny na forum ;-)

Skomentuj

Skoro tak zafascynowałeś się anr188 i arv to , przy visatonach które podałem będziesz w niebie. NIE ma nawet co porónywac tych obu konstrukcji.

Skomentuj

Witam. Powiedzmy ze zdecydowałem sie na głosniki .Potrzebuje tylko opini na temat zwrotki i obudowy. Przypadkiem znalazłem projekt monitorów na sph 165 kep +DT107
                                  http://www.trimaudio.pl/index.php?a=opis&k=0&id=458
                                  .Chciałbym sie dowiedzieć czy proponowana przez autora zwrotnica do tego zestawu jest poproawna oraz litrarz budy(chodzi o monitorki) .Pytam bo rózne słyszałem opinie np. na temat gotowych projektów zwortek z czeskiej stronki do TVM'ów .NIesety nie mam mozliwości zrobienia pomiarów dlatego też cięzko mi będzie zmienić głosniki wysokotonowqy na inny w podobnej klasie cenowej , gdyż i tak nie zaprojektuje porządnej zwrotnicy.
                                  Jeśli chodzi o przetwornik wysokotonowy, to miał by być tu XT19TD ale ze względów budżetowych nie dam rady go kupić .Znalazłem gotowy projekt Borysa jeśli chodzi o sph 165 kep + Xt19TD.
                                  http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?p=26808
                                  ewneltualnie jeśli ktoś posiada ten przetwornik w połączeniu z inną kopułką (niedrogą) i oczywiście opatrzone jest to porządną zwrotnicą , to ja sie pisze .
                                  . Pozdrawiam i Licze na waszą opinie.

Skomentuj

dt107 .. tam jest projekt do dt70 a nie 107, pozatym teraz xt19 chodza taniej na allegro. Zagadaj z DJ Zibim na audiomani to ci powie za ile moze ci sprzedac.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X