Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 x SDS 134 + sc10n ?? 2,5 czy 2 Way??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 x SDS 134 + sc10n ?? 2,5 czy 2 Way??

Witam niedługo będe w posiadaniu w.w głosniczków i chciałbym zrobic z nich niewielkie podłogówki. Planuje bude około 28-30 litrów.
    Jaki podział i rodzaj zwrotnicy proponujecie.
    Są to dwa głośniki mid/low o impedancji 8 omów wiec chyba 2 Way odpada, bo będą miały 4 ohmy a sc10n ma ich 8.
    Wyczytałem na stronie akustyka.com pl, że do dwóch takich odpowiedni bedzie podział 2,5 way.
    Czy dobrym pomysłem jest zaimplementowanie jednego sdsa razem z sc10n do obudowy zamknietej, a drugiego jako sub-basa do br??

Z góry dziękuje za pomoc
    pzdr Devolt

Zamieszczone przez devolt
    Są to dwa głośniki mid/low o impedancji 8 omów wiec chyba 2 Way odpada, bo będą miały 4 ohmy a sc10n ma ich 8.
    odsylam do podstaw....

Skomentuj

Jaki masz pokój? bo jak mały i widze,że masz do tego suba na 20/80/2 to może wystarczą monitorki z jednym SDSem.
      Jeżeli jednak bedziesz robił podłogówki to sugeruję układ MTM lub TMM zwykłe dwudrożne kolumny.A co do kopólki to może coś z wyższej półki np Vifa XT19TD?

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
        sugeruję układ MTM lub TMM
        a to jaki jeszcze mzna zrobic na tych glosnikach? :)

Skomentuj

Chodzi mi o to żeby zrobił układ dwudrożny a nie 2,5 a czy MTM czy TMM to już Jego wybór

Skomentuj

Pokój mam nie za wielki jakies 12 m^2. Zasugerowałem się tym co piszą na stronie www.akustyka.com.pl żeby zastosować konstrukcję 2,5 Way.
            A czy nie bedzie problemu z nadmierną efektywnością sdsów?? Bo jak podłącze je równolegle (jedyna możliwośc) będą miały 4 omy czyli dwa razy wiecej mocy bedzie szło na mid/woofery niz na głośnik wysokotonowy. A jak to jest z konstrukcją 2,5 way jaką impedancje wypadkową ma wtedy kolumna. Będe to napędzał amplitunerem Yamaha rxv-440 wiec w zasadzie z 4 ohm-ami nie bedzie problemu.
            Co do głosnika wysokotonowego to jestem juz zdecydowany na sc10n słyszalem o nim bardzo pochlebne opinie, a i cena jest bardzo przystępna.

Skomentuj

Do 12m2 wspomaganych subem zrób monitorki na jednym SDSie

Skomentuj

Tak mysle nad konstrukcją dwudrożną jaką mi tu polecacie, jednak to chyba nie wypali bo dwa głośniki średnio/nisko tonowe będą za głośne. One mają 87 dB czyli dwa dadzą 89dB niby git bo sc10n ma 90dB, tyle ze jak to będzie z impedancją, bo dwa sdsy będą miały 4 ohmy czy to spowoduje kolejny wzrost efektywności w stosunku do sc10n o kolejne 3 dB??
                Kombinuje tak, bo w zasadzie mam juz 4 sdsy i chciałbym je jakoś wykożystać, no ewentualnie zawsze dwa moge sprzedać i zrobić monitory. Jednak zawsze marzylem o ładnych podłogówkach (moze nie bede potrzebował suba).

Pzdr Devolt

Skomentuj

http://audiomania.info/forum/viewtop...?p=38635#38635

Skomentuj

"One mają 87 dB czyli dwa dadzą 89dB niby"
                    90 db jak juz.

Skomentuj

Tu masz fajne projekty dla jednego SDSa jak i dla dwóch.
                      http://www.frequence.dk/sites/vp5c.htm
                      http://www.frequence.dk/sites/vp5-kit.htm

Skomentuj

widze ze generalnie to w większości projektów zastosowano vife xt19. Jak ta vifka gra bo słyszałem rózne opinie. Moze warto sie pokusić, Az taka róznica jest między sc10n a xt 19??
                        Apropo linków tez znalazłem coś ciekawego tylko 3 drogi, bas sds164 i ciete 150/3400 dosyć nisko....
                        http://www.frequence.dk/sites/vp-alliance-kit.htm

pzdr Devolt

Skomentuj

hm.. jak tak patrze na te 3-way to niezbyt solidnie to wyglada :|

Skomentuj

A co słyszałeś i XT19?

Skomentuj

Słyszałem opinie o tej Vifce, że niezbyt dobrze przenosi najwyższe tony. Ale sam jej nie słyszałem, ani sc10n. Polegam jedynie na opinni innych konstruktorów.
                              Jeżlei by mi się udało sprzedac moje stare kolumny to moze bym sie pokusił o kupno tej wifki XT19 jezeli jest tego warta??
                              Bo w zasadzie to podoba mi się jak grają 11/100, a podobno sc10n jest od Tonsila dużo lepsza wiec była by ok.

Pzdr Devolt

Skomentuj

scn jest peszpy od tonsila , xt od scna itd itd

[ Dodano: 2006-10-22, 08:09 ]
                                Miało byc lepszy.
                                Miałem tonsila 11/100 i też podobało mi się jak gra, potem kupiłem Vife TC26 i pomyślałem sobie jak ja mogłem słuchać 11/100?
                                Obecnie bawię sie z Vifa XT19 tu już nie ma ogromnej różnicy ( między modelami Vify ) ale to inna bajka niż 11/100, oczywiście też inna cena.

Skomentuj

Hej a jeszcze jedno czy nie będzie problemu z konstrukcją dwu-drożną bo jak sie okazało opór głośniczków zmierzony na luzie wynosi 6,1 ohma, a na magnesie jest napisane 6/8 ohm to jak to w koncu jest ile one mają i najważniejsze czy madają sie do łączenia równoległego??

Pzdr Devolt

Skomentuj

Czaruję...
                                  X