czym jest lepiej wytłumić kolumne ?? gapką czy watą ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
czym lepij wytłumić suba ??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez OLigapką
http://diyaudio.pl/portal.php?show=10
-
Wróć do nauki fizyki
Policz sobie zakres długości fal jakie będą dla pasma twojego SUBA. Szybko się okaże, że mIKI ma rację. Poczytaj teorię, poczytaj ten wortal i forum.
Jak odpalisz SUBA to pokombinuj. Odsłuchaj bez wytłumienia i z różnymi wytłumieniami.
Ja bym wykleił ściany od wewnątrz gąbką (gęstą i niezbyt grubą), ale to moje subiektywne zdanie i nie będę go bronił.
Kokretne tłumienie bym robił tylko wtedy, gdyby trzeb było "powiększyć" objętość.
Podkreślam, najlepiej odsłuchać różne opcjewytłumienia.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
OLi, to w koncy kolumne czy suba chcesz tlumic?????
bo kolumny to oczywiscie trzeba wytlumic, materialow jest pelno, zwykla gabka, sonofil, nawet wypelnienie poscielowe (ze sztucznej poscieli a nie pierza) moze byc. tutaj najlepsze jest eksperymentowanie. aczkolwiek skuteczniej tlumi luzno rozlozony material w kolumnie, niz przyklejone do scianek gabki i srodek pusty!
a co do suba, to tlumi sie tylko obudowy zamkniete jesli chcesz regulowac jej dobroc. innych typow obudow sie nie tlumi!! z racji takiej, ze czestotliwosci ktore przetwarza sub maja dlugosc wiele wieksza od przekatnej wewnetrznej obudowy, wiec fale stojace nie powstaja.
Skomentuj
-
djrobo - o to właśnie mi chodziło. Z tym, że częstotliwość nie ma długości. Za to fala o określonej częstotliwości ma okręsloną długość w określonym środowisku. Długość fal emitowanych przez suba jest znacznie większa niż rozmiary suba, co za tym idzie nie ma mowy o zjawiskach falowych, co za tym idzie nie ma potrzeby ich rozpatrywania i wpływania na nie, skoro nie zachodzą.
Napisałem, że lubię wykleić SUBA od wewnątrz czymś typu "gęsta" gąbka, ponieważ, mam wrażenie, że to ogranicza rezonanse własne obudowy, które mogą się objawić przy silnym udeżeniu ciśnienia, może pod wpływem jakiś harmoicznych, a może nawet zewnętrznego pobudzenia (np przez kolumny główne). Ale podkreślam, że to taka bardzo subiektywna teza :-)
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj