Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x ARN 150/03/8, NIE MA BASU

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x ARN 150/03/8, NIE MA BASU

Witam kolegów

zaznaczam z góry, że jestem lamusem i niewiele wiem o diyaudio, wiec nie stawiajcie na mnie z góry krzyżyka :P

dziś wspaniały dzień - testowanie nowych kolumn...

SC10N sprawuje się wyśmienicie, nic do zarzucenia. Średnie tony idą przez ARNy naprawdę intensywnie, super. ALE jeśli chodzi o bas, to naprawdę biednie... Mój 12 watowy mikrosub z creativa 2.1 daje nieporównywalnie lepiej =/ przy niskich membrany dziwnie pierdzą, jakby chciały a nie mogły, zamiast wydawać bas, który w tej konstrukcji miał być głęboki, miękki i intensywny :S

-Nie wiem czy to istotne, zwrotnica jest na wysokości magnesu SC10n.
    -obudowa 18L, solidny MDF 18mm, br fi 5.5 długość 17cm
    -ściany wyłożone 2cm sztuczną wełną

Mam wrażenie, że coś zd*piłem z akustyką bo cóż może być popsute w fabrycznie nowym głośniku i świeżo zlutowanej zwrocie...

Ma ktoś pomysł? będę dźwięczny =]

(na marginesie, szukałem odpowiedzi na mój problem na forum i jej nie znalazłem; tak tylko mówię bo kiedyś chcieli mnie odstrzelić za pisanie posta podobnego do już istniejącego)

Masz za duże pudło. Dla 1 ARN 150/03/8 objetość pudła to max 8-10 litrów.

Skomentuj

midwintertears, rozumiem ze ARNy masz polaczone rownolegle? napewno spieprzyles cos z faza elektryczna.. obudowa napewno nie jest za duza , jak wypada strojenie cizko okreslic bez pomiarow, ale jakieby nie bylo, napewno nie powoduje totalnego braku basu!

tak wiec raz jeszcze dokladnie sprawdz polaryzacje wszystkich glosnikow, a takze pamietaj ze nie tylko glosniki , ale takze kolumny musza byc w jednej fazie !

[ Dodano: 2006-10-28, 03:42 ]
      pjwr, wyobraz sobie, ze w 24 litrach strojonych na 35Hz 2xARN03/08 maja bardzo porzadny i do tego nawet niezle kontrolowany bas. no i schodza dosc nisko

Skomentuj

midwintertears, źle podłączyłeś.
        Bo nie wiem, jak może brakować basu z dwóch arnów.
        Buda dobra - 81l, strojenie 45Hz.
        Weź bateryjkę 1,5V i sprawdź wychyły membran - muszą iść w tą samą stronę.

Skomentuj

mowisz ze pierdza... jaki wzmaciacz?

Skomentuj

hm... albo za duze wymagania miales...
            zejsc nizej nic ten subwooferek creativa to to rawczej nie zejdzie...
            tez mam kolumny 2 X ARN no i schodzi to tak na oko do ok 50-55HZ moim skromym uchem

Skomentuj

Bank źle połączona faza!!! Dlatego też pierdzą.
              2 Moze podłaczyłe to do jakiegoś wzmaka 2W:] z Zestawu creatiwa.

Skomentuj

Sorry , nie zauwazyłem ,ze chodzi o 2x arn 150.

pudło 18 l do 2x ARN 150 jest OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                  ejsc nizej nic ten subwooferek creativa to to rawczej nie zejdzie
                  Tak to sobie tłumacz, arny zjadają każdy subwofer creativa pod względem niskiego basu!!

NAwet na 2 Watowym wzmaku zagra to basem , bas poprostu musi byc, jedyne rozwiazanie to przeciwfaza, skopałes podłączenie, może nawet 2 głosniki w tej samej kolumnie podłączyęłs na odwrót <lol> niezły bajer by był :mrgreen:

Skomentuj

hm...
                    to moze i u mnie cos nie tak jest, bo jak mialem te swoje kolumny na studiach w pokoju to basu mialem sporo, ale lokator w pokoju obok mial zestaw creativa to tamto glosniej buczalo, tzn. calkiem inny bas byl, ale mi sie wydaje ze nizej schodzil...

chyba ze chodzi co o to ze jakby zrobic suba na ARNach to by zjadaly.....

Skomentuj

ja jak podlacze w przeciwfazie to nic niepierdzi,basu mneij /jest w innym miejscu.

JAKI WZMAK MASZ?

Skomentuj

przydaloby sie skrocic nieco b-r i nastoic na 50-60hz. Poprawi sie dynamika basu i jego efektywnosc.

Skomentuj

Irku,pamietasz kiedys jak mialem cyrki z arn ? to bylo 9 l @ 45 hz niby... tak naprawde buda miala 5.6 l w srodku,strojona na iles(na 45 hz ale wg 9 l a nie 5.6l) ,a basu i tak bylo sporo.

Skomentuj

Niskei strojenie jest dobre jak kolumny stoja blisko scian lub naroza pomieszczenia. Jak w otwartej przesterzeni to lepsze jest wysokie strojenie. Zazwyczaj i tak stroi sie powyzej Fs a ten w tych glosnikach z pomiarow wychodzi miedzy 50 a 55Hz. Kiedys w paramerach podawali 45hz dlatego glosnik rewelacyjnie wygladal w symulatozre.

Skomentuj

wzmacniacz...

Ooo, widzę parę pomocnych dusz =]]

wzmacniacz mam dupny, Technics SU-V500... jest odrobine mocniejszy od kolumn ale nie na tyle zeby membrany pierdzialy przy 1/4 glosnosci...
                              zły jestem na siebie, bo od dziecka słyszałem ze Technics to suuuuuuper pewex... no to kupiłem, i szczerze przyznam że stara poczciwa Unitra 2x 15W napędzająca dwa Mildtony 150 brzmiała tak słodko w porównaniu do tego tego.. czegoś

hmm sprawdzę polaryzacje, ale jestem na 99% pewien ze wszystko jest git. chyba ze ktos mnie oswieci i powie ze kondensatory MKP maja polaryzację =P

co do basu, może powiem cosik więcej... mam wrażenie że to nie jest kwestia polaryzacji, znam patent z podmienianiem kabli przy wyjściu i próbowałem, fakt faktem przy jednej kombinacji daje lepiej, ale to nie to... mam wrazenie ze ARNy chcą a nie mogą =]
                              załóżmy, że puszczam jakieś dziwne techno, jakiśtam Benassi... bas jest płytki, jakby w ogóle nie zmieniał tonu.. ee nie wiem jak to dalej wytłumaczyć =)

Dzięki za odpowiedzi, macie wszyscy po piwie nie wiem jak ale jakoś wam je postawię

Skomentuj

Zamieszczone przez midwintertears
                                wzmacniacz mam dupny, Technics SU-V500...
                                Co fakt to fakt
                                Zamieszczone przez midwintertears
                                jest odrobine mocniejszy od kolumn
                                yyy... on ma 30W na kanal przy 8 ohm :)

Skomentuj

irek, 45 Hz moim zdaniem jest realnym fsem arnów. Ja przynajmniej m iałem egzempaże które prosto z pudełka miały 48Hz. Co do strojenia 55 Hz i okolice to jestem stanowczo przeciw bo to bedzie membrany wywalać. Raz tak zrobiłem znajomej monitory. Ładnie kopały basem ale po miesiacu już jeden arn był do wymiany bo cewka sklepana. Natomiast moich kolumn na 2x arn strojonych 45Hz nie mogłem rozbujać do wychyleń grożących im uszkodzeniu.

midwintertears, koledzy ci mówią o zgodności faz głośnikó niskotonowych a nie kondensatora. Zrób eksperyment z bateryjką o którym juz bylo wyżej.

Skomentuj

ookej =) + - jest tak jak ma być.. to was zabije:

byłem przekonany że w Dexonie zamówiłem br-kę 14cm... a najwyraźniej wcale tak nie było bo właśnie zmierzyłem i ma 17, a ja byłem przekonany że 14 :/

fajne 45 Hz no nie? <idiota> =P

ale się zbłaźniłem

dzięki chłopaki, niedługo może dam opis projektu do Własnych konstrukcji

Skomentuj

te 3 cm nierobi duzej roznicy...

Skomentuj

Stroic zawsze mozna na 45hz nikt tego nie zabroni. Ale przy tej czestotliwosci to glosnik ma -10dB jak nie mniej.
                                        To ze sie rozlecial to wina uzytkownika a nie strojenia. Za duzo dostal mocy i tyle. Zdecydowana wiekszosci basu jest w okolicach 60hz a nie 40.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X