Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mocne3 drogi - 2 x SLS 10 na basie +???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mocne3 drogi - 2 x SLS 10 na basie +???

Witam.
    Przymierzam się do poważnej konstrukcji. Mają być to duże podłogówki, które potrafią zabrzmieć mocno, nisko i co bardzo ważne - z wykopem :grin:
    Na basie będą sls-y na strone, mają to być zestawy półaktywne, tzn. sekcja basowa ze swoim wzmacniaczem, podział względnie jak najniżej. Doradźcie jakie głośniki dobrze skomponują się z tymi peerlesami. Zastanawiam się czy dać jedną czy może dwie w układzie d'apollito. Myślę o czymś z Monacora, może to x 2:
    http://monacor.com.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512
    czy lepiej wybrać coś spośród 17...hmmm Najlepiej aby był to taki głosnik, który pozwoliłby na podział z wysokim powyżej 3kHz. W każdym razie na średniotonowce mogę wydać ok. 300zł na jedną kolumne. Co Wy o tym myślicie?

Kolego nie dawaj SLS do kolumn!!!! Lepiej zrób coś takiego. na bass Monacor SPH 200KE, na srednei Monacor SPH135kep + jakis wysoki. Będzie to grało wg mnie lepiej niż coś z jednym SLS. To głosnik typowo Subbasowy. W kolumnach robi masakre ale by nie mulił trzeba dać wyższe strojenie.

Skomentuj

dj_zibi, z tego co wiem to maja byc 2 SLS'y na jedna kolumne w obudowie zamknietej - ale niech UKA wyjawi swoja wizje...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
        na bass Monacor SPH 200KE, na srednei Monacor SPH135kep + jakis wysoki.
        200ke poradzi sobie ze srednimi. Mialem na nim podlogowki robic ale kasy nie starczylo i byl 165kep.

Jak juz 3 lepsze drogi to mozesz zobaczyc 10" z monocara, np. SPH-255, badz SPH-250KE.
        Tylko ze tych glosnikow to raczej nikt nie testowal - przynajmniej na tym forum.

Skomentuj

Paweł dlatego ze miałem na nich Kolumny to weim ile to nerwów kosztuje, albo zajeb.. droga zwroka, albo system aktywny który też jest super drogi.

Skomentuj

dj_zibi, właśnie to ma być zasilanie aktywne. Zależy mi na dobrym wykopie i zarazem niskim basie, dlatego pomyślałem o sls, bo nadaje się (sądząc po parametrach) do CL. Myślę aby dać po dwa na 1 kolumnę, tak aby uzyskać Qtc ok. 0,7 i podpiąć do nich 400W wzmak. Czy miał ktoś sls-a 10" w CL? Jeśli chcecie mi coś zaproponować, to jestem otwarty na, ale zaznaczam, że B.R. odpada. Stawiam na wykop, szybkość i kontrole. Ponieważ chcę również aby grało to w miarę głośno, to muszą to być co najmniej 2 głośniki 10 cali lub i nie mogą kosztować w sumie więcej niż 500zł. :smile:

Skomentuj

Dwa SLS na kolumne moga robic fajne Ciśneinie nawet bardzo fajne. Jednak oze lepiej kupo Po dwei Beymy 10br60 i zwrotke daj standardowa będzie bardzo fajnie kop bedzie masakryczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                tylko nie slsy...
                Konkrety poproszę...znasz te głosniki? Miałes z nimi do czynienia czy powtarzasz tylko to co inni mówią? NIe obrax się, ale śmieszna jest to co napisałeś. Chcesz mnie zrazić do tych głośników, ale nie chcesz powiedzieć dlaczego...a moze Ty sprzedajesz monacory...
                Poza tym napisałem, ze priorytetem jest obudowa zamknięta :!:
                Te zestawy maja słuzyć do słuchania muzy elektronicznej - głównie, a więc wiadomo, że musza miec rozszerzone mozliwości w zakresie przetwarzania szerokiego pasma częstotliwości, musza mieć równiez odpowiedni zapas mocy. Zakładam, że przy obniżeniu efektywności do 85-88dB uzyskam F3 - ok. 40Hz. Chcę wziąć sls-y, bo nadaja się bardzo dobrze do budy zamkniętej, mają odpowiednio dużą amplitudę liniową i bardzo przystępną cenę. Jedeyne co mnie martwi, to trochę za duza obudowa, ale to vjeszcze da radę przełknąć. Pewnie, że wolałbym monacora SPH-450TC z korekcja Linkwitza i wzmakiem 1000W, ale nie mam 5000 zł na same suby :lol: Dlatego proszę o opinie ludzi, którzy słyszeli sls-y w CL i pod mocnym wzmakiem,- jak to gra? Do tego biorę pod uwage materiał membran zastosowanych głosników, nie dam przecież celulozy na basie, kevlarowych średniaków i metalowej kopółki. Chcę uzyskać spójność brzmienia w całym pasmie.
                Zastanawiam się nadal co dać na średnie:
                http://akustyk.com.pl/peerless/P830882.html
                a może:
                http://akustyk.com.pl/vifa/XT18WH-09-08.html
                Na góre będzie raczej vifa z serii xt, choć myślałem też o jakimś morelu... :neutral:

Skomentuj

śmieszy mnie troszke ostatnie zdanie. Muza elektroniczna na bas dwa SLS a na srednice biedna słabą, vifke XT.

Co do SLS to jak dasz duzą bude w CL to ci wyleci membrana na podłoge :lol: Chyba że dasz wzmacniacz 300-400W
                  Nastepna sprawa jednak przemyśl sprawe np beymy 10br 60 lub 12br70. Koszt dwóch SLS to o ile sie nie myle 500zł. Dokladając 50-60 masz juz super wypaśna Beyme POWER 12 głośnik "zabijaka". Naprawde miałem te SLS i powiem Ci że te glośniki sa takie niby fajnie ładny miękki ciepły bas, ale tez sa nijakie. bardziej nadają się jako głośniczki do kina niz do muzyki. Nie wiem jakiej dokładnie muzy elektronicznej słuchasz, ale u mnie SLS grały w rożnych konfiguracjach CL, BR, budy od 100 do 40l. I albo miały zejście i przymulały albo slabe zejście i dorby impuls.

Szkoda że nie ma tutaj Łukasza, on mi odradzał SLS do kolumn a ja mimo to kupiłem, i kolumny sprzedałem po roku.

Jak juz chcesz na maxa SLS do kolumn to jest jedno jedyne rozwiazanie. Dość nieduża buda ale BR(duzo lepsza w. mocowa), cieta bardzo nisko tak 60-80Hz do tego na kanał wzmak koło 400W. Na średnice mozna pobawić się np z Monacorem SPH 165 a wysokie to juz twój wybór. Jednak ja bym szedl w strone Beymy :)

Skomentuj

Ja nie upieram się przy sls...po prostu sa to jak narazie jedyne głosniki, które spełniaja moje założenia, tzn. nadają się do CL, mają duże xmax i bardzo przystępną cenę. Dwie dziesiątki kosztują 440zł max. a ta beyma ponad 600zł, także odpada - niestety. Co do tej vify, to może i słabowita, ale powinna wystarczyć biorąc pod uwagę to, że będzie cięta aktywnie od dołu i jak już pisałem nie chcę osiągnąć duuużej efektywności, ale chcę mieć niskie zejście i dobry impuls. A sekcja niskotonowa będzie zasilana właśnie wzmakiem 400W.

Skomentuj

A czemu akurat CLosed, pewnie że ma lepsza kontrole i wogóle figo fago Pierniczenie. Szukanie na chama głosnika doclosed to porażka. Bo tym sposobem znajdziesz wiele głosników które zagraja w BR lepiej niz ten którego znajdziesz do zamknietej.

Skomentuj

Ile chcesz dać litrów na 2xSLS10 w closed? a może jeden SLS12? Jeszcze jadna propozycje to 2xSLS8-szybszy od SLS10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                          A czemu akurat CLosed,
                          - bo taki typ obudowy zdecydowanie preferuję. Rzaden b.r. nie dał mi nigdy takiego kopa na klate jak CL. Jestem strasznie wyczulony na "basy obudowy" U mnie musi być krótko i konkretnie.
                          Zamieszczone przez Budzik
                          Bo tym sposobem znajdziesz wiele głosników które zagraja w BR lepiej niz ten którego znajdziesz do zamknietej.
                          - i to mnie właśnie martwi, ze nie znajdę dobrego głośnika do CL, bo nie zadowoli mnie raczej F3 = 60Hz...

[ Dodano: 2006-11-03, 10:39 ]
                          Domino, Myślałem o jakichś 90-100l dla 2 x 10", 8" też rozważam...

Skomentuj

Kopa na klate dodaje własnie BAs reflex w obudowie odpowiednio strojony a nie oudowa zamknięta :mrgreen:

Skomentuj

To się raczej nie sprawdzi przy muzie z szybkim beatem typu acid techno...jestem bardzo sceptycznie nastawiony, jak nie usłysze, to nie uwierze. Nie chcę ryzykować, żeby nie było lipy. To pierwsza moja taka droga konstrukcja. Te beymy 10br60 może i fajne, ale mnie drażni małe xmax i brak charakterystyki przenoszenia.

Skomentuj

UKA, posluchaj chociazby BSW w BR. takiego kopa z obudowy zamknietej nigdy nie dosaniesz.
                                najlepiej to w ogole tube....

Skomentuj

jak ma byc obudowa zamknieta to moze STX 32-150..... tylko problem w tym ze nie jest drogi

Skomentuj

No to mnie chłopie ozwaliłeś SLS w Closed to kicha totalna:) :twisted: :mrgreen: :lol: :cool: :o :grin:

Po pierwsze spada mocowa chyb ze dasz małą bude:) po drugie zejście do dupy jak ... .

Po trzecie SLS będzie przymulał w Techno:) Co do kopa i CL to chyba masz słabe podejście:) Po czwarte dwei 10BR60 zabiją cię szybkim basem. SLS robi duże ciśneinia gniecie klate ale tak bez wyrazu, jest taki jak stara panna gra ale nie wie po co.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                      jest taki jak stara panna gra ale nie wie po co.
                                      rozwalacie mnie takimi tekstami:)
                                      ogolnie slsy spoko ale do KINA! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                      X