Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

modyfikacja zestawu DIY- jakie głośniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

modyfikacja zestawu DIY- jakie głośniki?

Witam
    Zaglądam na to forum od początku istnienia, jednak dopiero niedawno sie zarejestrowałem i jest to mój pierwszy temat :]

Mam kolumienki DIY które zrobiłem z jakieś 6lat temu ( z biegiem czasu modyfikowane), w skład wchodzą głośniki tonsil:
    GDN 20/40 (hehe)
    GDM 10/80/1
    GDWK 10/80/7

Jest to obudowa zamknięta 28l (30l - 2l na komorę głośnika wysoko i średniotonowego).

Zastanawiam się nad małą modyfikacją, tzn. wymianą niskotonowca na jakiś lepszy i właśnie tu nasuwa się moje pytanie - jaki? Założenia:
    - cena to jakieś 130zł za sztukę
    - moge dorobić bass-reflex
    - wole lepszą jakość dzwięku, dynamiczniejszy bas niż huczenie i brak kontroli

Zastanawiałem sie nad GDN 20/80/2 także z Tonsila, ale może macie jakieś lepsze koncepcje w tej cenie?

raczej nic lepszego nie znajdziemy.

Skomentuj

czyli GDN 20/80/2 będzie dobre?

Skomentuj

Dużo opinii ja sam naczytałem się o tym głośniku i nadaje się on do wszystkiego. A co ważne - daje on czysty i kontrolowany bass.

Możesz go wstawić, ale lepiej w b-r.

Pozdrawiam !

Skomentuj

hm.. naczytales sie duzo, a slyszales go?? bo ja mam takowy, lezy stary subwoofer w garderobie i powiem ze nie jestem z niego zadowolony za bardzo, 2 obudowy dla niego robilem i ani w jednej, ani w drugiej mi sie nie podoba jak to gra

Skomentuj

greg00
            to co proponujesz? STX lepszy?
            Może lepiej zostawić to tak jak jest i zbudować suba?

Skomentuj

no nie glupi pomysl chyba :), oby nie na tym 20/80/2
              STX lepszy? hm.. niektore modele mysle ze lepsze niz ten Tosnil, bo jak dla mnie to jest on przereklamowany na tym forum, przynajmneij kiedys go tu wszyscy tak zachwalali, i napewno nie mam go uszkodzonego, bo to juz jest moj drugi, pierwszy cos siadl po czasie i mi wymienili na gwarancji

[ Dodano: 2006-10-31, 19:19 ]
              chociaz do kolumn moze on i by sie nadawal, nie wiem, ale na subwoofer to wedlug mnie ciutek za slaby i za maly

Skomentuj

Do jakiego pokoju maja byc te głośniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                  STX lepszy? hm.. niektore modele mysle ze lepsze niz ten Tosnil
                  Chyba masz uszkodzone ucho :)

Bierz tonsila i niezwracaj uwagi na opinie że niby stx lepszy heh

Skomentuj

STX GDN 20-80

W zeszłym tygodniu naprawiałem swoje stare kolumny Tonslia (UNITRA TONSIL :-D), takie dwudrożne, zamknięte, 30 W z przełącznikiem +/- (tłumienie wysokich), bardzo popularne w dawnych czasach.
                    STX ma taki model głośnika GDN 20-80 który jakby "odstaje", "nie pasuje" do linii STX. Jest to zamiennik dla Tonsila GDN 20, mechanicznie i rozmiarowo idealnie pasuje zamiast Tonslia, w przeciwieństwie do innych dwudziestek STX. Głośnik moim zdaniem jest tani (ok. 25 zł), roboty żadnej, tylko śrubki. Na symulacji pasuje mi do obudowy ok 30 l zamkniętej, to wsadziłem zamiast staruszków bez amortyzatorów (wyparowały, wykruszyły się). No i gra. Szału nie ma, za nisko nie schodzi, ale nie dudni i nie buczy, kontrola jest OK (jak na tą klasę sprzętu). Polecam go wszystkim w zastępstwie starych i zepsutych Tonsili GDN 20 (oczywiście jeśli parametry budy pasują). Ale nie wiem czy będzie lepszy niż w pełni sprawny Tonsil GDN 20. Dla mnie rachunek jest prosty STX = 25 zł, Tonsil = 80 zł i to wszystko razy dwa. Przy kolumnach tej kalsy szkoda kasy.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-10-31, 19:49 ]
                    W zeszłym tygodniu naprawiałem swoje stare kolumny Tonslia (UNITRA TONSIL :-D), takie dwudrożne, zamknięte, 30 W z przełącznikiem +/- (tłumienie wysokich), bardzo popularne w dawnych czasach.
                    STX ma taki model głośnika GDN 20-80 który jakby "odstaje", "nie pasuje" do linii STX. Jest to zamiennik dla Tonsila GDN 20, mechanicznie i rozmiarowo idealnie pasuje zamiast Tonslia, w przeciwieństwie do innych dwudziestek STX. Głośnik moim zdaniem jest tani (ok. 25 zł), roboty żadnej, tylko śrubki. Na symulacji pasuje mi do obudowy ok 30 l zamkniętej, to wsadziłem zamiast staruszków bez amortyzatorów (wyparowały, wykruszyły się). No i gra. Szału nie ma, za nisko nie schodzi, ale nie dudni i nie buczy, kontrola jest OK (jak na tą klasę sprzętu). Polecam go wszystkim w zastępstwie starych i zepsutych Tonsili GDN 20 (oczywiście jeśli parametry budy pasują). Ale nie wiem czy będzie lepszy niż w pełni sprawny Tonsil GDN 20. Dla mnie rachunek jest prosty STX = 25 zł, Tonsil = 80 zł i to wszystko razy dwa. Przy kolumnach tej kalsy szkoda kasy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Explosion, widze że masz w podpisie podobną konfiguracje, jak to gra? Pokój ma z jakieś 16m2.
                      SILNY, moje kolumny nie są aż takie stare, najstarszy jest ten GDN20/40 bo ma z jakieś 6 lat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                        greg00 napisał/a:
                        STX lepszy? hm.. niektore modele mysle ze lepsze niz ten Tosnil
                        Chyba masz uszkodzone ucho :)

Bierz tonsila i niezwracaj uwagi na opinie że niby stx lepszy heh
                        hm
                        jak to nie zwracaj na opinie innych? a co to twoja opinia jest najwazniejsza??

napisalem ze niektore modele STX'a sa lepsze od tego Tonsilal
                        jakbym teraz mial robic tani subwoofer to raczej bym wybral jakis model STX w cenie tego Tosnila.
                        Mysle ze AP STX'a bylo by lepsze, co prawda naped wiekszy potrzebny, no ale mysle ze warto.
                        poprostu zawiodlem sie na tym tonsilu.....

Skomentuj

tyle ze do tego STX AP musiałbym zbudować nową obudowe i to dość dużą chyba +wzmacniacz :/

Skomentuj

do kazdego glosnika trzeba zbudowac obudowe :), i do kazdego subwoofera trzeba miec wzmacniacz...
                            to byl przykladowy glosnik STX'a wart mniej wiecej tyle samo co GDN20/80/2 Tonsila, moglby byc tez inny ktory mniej mocy potrzebuje
                            ja nie mowie ze ty masz kupic stx'a, to byl taki przyklad lepszgo glosnika z STX'a od tego 20/80/2 poprostu....

[ Dodano: 2006-10-31, 21:44 ]
                            ale tutaj, do tego zestawu skoro chcesz tylko bas polepszyc, to mysle ze subwoofer nie byl by zlym pomyslem, no tyle ze na subwoofer to trzeba miec min. 500-600zł, i to na taki sredniej klasy DIY, no chyba ze nzasz sie na elektronice dobrze i sam wzmacniacz zrobisz, bo to w sumie najdrozszy element subwoofera ( biarac poduwage glosnik sredniej klasy)

Skomentuj

akurat na elektronice sie znam i nie było by problemu, jednak to znowu kasa :] ale rozważe taką koncepcje :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez unreal
                                GDN 20/40 (hehe)
                                GDM 10/80/1
                                GDWK 10/80/7
                                No dobra teraz popatrzmy na konfiguracje, skoro średniotonowy to typowy średniak to niskotonówka powinna grać powiedzmy do 1kHz, o ile jest tam jakaś rozsądna zwrotnica. A teraz powiedzcie jaki 20-cm niskotonowy stx doleci do 1kHz tak jak 20/80/2 owszem jeżeli chodzi o subwoofer to stx'y w tej samej cenie to tonsil zagrają potężniej ale jeżeli chodzi o kolumny to z pozostałymi głosnikami jakie unreal ma w konfiguracji lepiej zgra się tonsil 20/80/2, z dugiej strony aby nie faworyzować go ciągle to mozna pomyślec nad visatonem w200.

No i druga opcja (o ile nie chesz wymieniać niskotonowców bo rozwala się zawieszenie górne) to możesz po prostu pomyśleć nad subwooferm ale wyjdzie na pewno drożej.

Skomentuj

te GDN20/40 są w dobrym stanie, ale tak jakoś słabo grają, nie schodzą zbyt nisko.
                                  A nad tym subem to sie musze zastanowić, w sumie można by zrobić pasywny a do tego wzmacniacz by sie znalazł.

Visaton w200,- dobre to jest?

Skomentuj

sub pasywny po porazka;]

Skomentuj

nom, moj pierwszy taki byl, a fuj.... 20/80/2 tez za nisko ci nie zejdize wiec pomysl nad tym, lepiej dolozyc troche i kupic pozadny glosnik, tzn. taki ktory zejdzie do 35-37 HZ chociaz

Skomentuj

Ja tez nie bylem zadowolony z tonsila GDN 20/80/2, przy kolumnach na ARN 188 prawie go nie bylo slychac. Sub ten mial sens jak gral z monitorkami na ARN 116.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X