Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sadzicie o takiej konstrukcji ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sadzicie o takiej konstrukcji ?

Witam, mogli bysmy podyskutowac o takiej konstrukcji?

Zalozenie: Duzy moze wiecej :)

Konstrukcja trojdrozna, bassrefleks, oddzielna komora na przedzial wysoko-sredniotonowy.
    Glosnik wysokotonowy - jeszcze nie wiem.. mysle ze jakis Tonsil (tylko nie tubowy).
    Sredniootonowy - Arn 150
    Bas - Arn312 4ohm

Kolumny do sluchania Acid Techno, Metalu i mojego ulubionego zespolu The PRodigy :), oraz do ogladania filmow.

Jako naped posluzy mi Pioneer A-77x przy 4ohm 225w na kanal.
    http://good4speed.w.interia.pl/pioneer1.JPG
    http://good4speed.w.interia.pl/pioneer.JPG

Oczekuje duzego natezenia dzwieku, bez znieksztalcania.

Dla basu przeznaczyl bym kolo 80 litrow, nad strojeniem sie zastanowie, chcialbym podbic nieco okolice 40hz. Ale to mozna zmieniac jeszcze podczas odsluchow probnych.

Mam taki pomysl, aby ta konstrukcja byla jakby monitorem z subwooferem....
    Chcialbym tego Arn 150 odciac jak najnizej, tak w okolicach 150hz, a Arn312 zeby przetwazal wlasnie do tych 150hz...
    Zdaje sobie sprawe z tego ze duzo klopotu w wypadku takiego rozwiazania sprawila by mi zwrotnica :).
    Ale kto powiedzial ze musi byc latwo ? :)
    Btw... nie jestem audiofilem, daleko mi do tej filozofi :)...
    Slucham dla przyjemnosci

chcial bym ci pomoc ale nie wiem od czego zaczac. Popierwsze nie arn na sredniaka.

W mojej glowie jest inna-prostrza mysl....zrob kolumny dwu drozne na arn 150 i jakims tonsilu. i dotego sub na tesli o jakiej wspomniales. nie bedzie tyle pracy ze zwrotnica, a jezeli nie masz w tym doswiadczenia to konfiguracja 2.1 bedzie lepsza..

Skomentuj

na sredni daj ARP150ogolnei oki
      alek opulka tez z atv gdzies mam nawet schemat zwrotki do takiej konfiguracji

Skomentuj

jesli chcesz zrobic cos w stylu suba i kolumny w jednym to moglbys dać gdwk11/100, ponoc dobry, nie tak agresywny jak arv i da sie uzyskac niezla jakosc, do tego arn 150, albo xw165, polecam, bardzo dobry glosnik, zrob podlogowki, wysokie 90cm - 1metr, front wąski, max 18-20cm, pochylony pod kątem, arn312 z boku obudowy, ewentualnie od spodu i miodzik, od dawna po mojej glowie chodzi taki projekt ;]

pozdro

Skomentuj

radioaktiv: wlasnie cos podobnego mam na mysli, ale na poczatek konstrukcja budy jakas prosta.... poeksperymentuje ze zwrotnica i z glosnikami, nie chial bym tyle pracy wkladac w bude zebys ie okazalo na koncu ze taka konfiguracja mi nie pasuje :)

Blzej i Lukasz: dlaczego nie pocecacie Arn 150 na sredniaka ?..... patrzylem na jego wykresy pasma, wyglada to znosnie. Ludzie stosuja go w konstr. 2-droznych. Koncepcje mam taka, zeby ten glosnik schodzil do okolo 150hz, wtedy bedzie juz mial pewne wychylenia.... Chcialbym zeby bas gral jak najmniej wyzszych czestotliwosci

Skomentuj

do tonsila i ew.arn moglbys dac jakis standard jesli nie chce Ci sie siedziec nad zwrotnicą, a do 312 filtr basowy a nawet moglbys sie pokusic o ciekawą tylną płytkę z regulacją odcięcia, heh, te moje pomysly....

W mojej glowie wygląda to tak: tonsil i arn odpowiadaja za czyste granie, dzięki nim dominuje jakość zestawu, i do tego po jednym 312, masakra, jak sie postarasz to zrobisz naprawde dobry potężny zestaw, ale nie spiesz sie, pytaj na forum co do filtrow, zwrotek, bo jak to zle zestroisz, tymbardziej jesli to pierwsza konstrukcja, to moze wyjsc kicha, ale widac ze mniej wiecej orientujesz sie na rzeczy, wiesz co chcesz zrobic, przedstawiasz projekt a my sie nad nim zastanawiamy, a nie jak inni ktorzy chca zrobic kolumny a nawet nie wiedza co to jest kopulka,

Jeśli nie chcesz sie podejmowac tego co proponujemy, to mozesz zrobić coś w stylu tego co zrobił tvm w swoich kolumienkach: http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=17&catg=1 << oczywiscie zestaw pogladowy zbudowany na innym przetworniku, ale ja już bym został przy typowych podlogowkach, wg mnie jakby wyszlo to by bylo niezle,

Ustalmy kwestie przetworników, ja proponuje tego tonsila 11/100 i arv, ewentualnie jak masz siano to jakiś tonsil 16cm, ale to moje zdanie, no i 312 na bas, choc w tej cenie jest jeszcze jakies gdn 30cm od tonsila, ani jednego ani drugiego nie testowalem, jestem bardzo poczatkujacy, wiec mysle ze zaraz ktoś potwierdzi lub odrzuci moja opinie.

pozdrawiam

[ Dodano: 2004-10-03, 01:33 ]
            tylko ze jak 312cm to od razu dosc potezna buda, przynajmniej te 40-50litrow, tak mysle, a w takich podlogowkach, to hmm, mi u mnie udalo sie wycisnac niecale 35 litrow, i to bez zadnych przegrod, niewiem, kombinuj, czytaj, zdobywaj wiedze, pytaj sie, i czytaj, czytaj i czytaj

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
              na sredni daj ARP150ogolnei oki
              To nie dobry pomysl :)

ARN 150 zagra stredy lepiej nez ARP !!

Ja bym uzyl

GDN 30/100 +ARN 150 +GTC 11/100

Skomentuj

broken, broken wybascz ale tym postem mnie powaliles
                a jak dobierzesz efektywnosc tych glosnikow przypominam ci ze arn ma 84 dB a 30/100 90 wiec roznica chyba jest troche pozatym bawic sie w dodatkowe komory

producent przewidzial konfiguracje 312 + arp 150 + arv

anr 312 spokojnie moze garc do 500 hz

Skomentuj

Dzieki za wsparcie :).
                  Ciekawy jest ten pomysl, zeby srodek i gora mialy charakter dwodrozny, a bas arn312 jako uzupelnienie - rozciagniecie pasma w dol.
                  ALe jakbym chial bas odciac nisko filtrem pasywnym, to by mi wyszla jakas duuza cewka, pare ohm, no i zmieni sie chyba dobroc glosnika?

Ciekawie moglo by to brzmiec :).

Z drugiej strony nie chial bym zeby sredniotonowiec - raczej bedzie to arn150, przetwazal od samego dolu pasma, zmniejszylo by to jego wytrzymalosc....
                  W najblizszym czasie potestuje sobie kilka roznych glosnikow wysokotonowych i wybiore ten ktorego brzmienie najbarizej mi sie podoba :P.
                  W tej chwili mysle nad zwrotnica 3 drozna o podziale 150/4500hz.

Dodam, ze moja wiedza na te tematy jest dosc wyrywkowa, chcialbym wszytko "obgadac" z Wami, zeby pozniej nie odwalic jakiejs lipy :).

Skomentuj

rs, zrozum arn nie nadje sie na sredniotonowiec czy do ciebei nic nie dociera nie dobierzesz efektywnosci zestawu
                    były juz takie proby i sie jakos nie udało!
                    arn to jest niskosrednio tonowec i tak ma grac

Ciekawie moglo by to brzmiec :).
                    zagra kiepsko i nie ma sie co tu kryc

Skomentuj

Lukasz: ja to wiem ale nie chialem robic standardowego podzialu bas/srednio 500hz. tylko jak najnizszy podzial, wiec myslalem ze arn 150 4ohm sie nada, wysokie tony mozna zawsze stlumic......
                      Nie jestem audiofilem chcialbym zeby brzmienie mi sie podobalo, nie musi byc super liniowo... bede sporo eksperymentowal ze zwrotnica, jak nic z tego nie wyjdzie to kupie arp, majatku nie kosztuja, a ze 150 zrobie monitorki i sprzedam :P.

Skomentuj

rs, to zamiast arn awybierz jakis inny glosik np tonsila 13/50/6 efektywnosc duzo wieksza ia i dzwiek duze ladniejszy
                        napewno efektywnosc arn 312 spadnie o pare dB ze wzgledu na niski podzial ale pamietaj wtedy ze kopulke musisz stlumic do 95dB
                        a dla basowaca dac min 12dB!!!! co bedzie bardzo drogie

Skomentuj

arn nie nadje sie na sredniotonowiec
                          ale rs powiedzial już ze chce żeby basowiec był czymś w rodzaju uzupełnienia basu, czyli jakby konstrukcja 2,5drozna

rs>> widac ze masz troche siana bo chcesz kupic arn a jak Ci nie bedzie odpowiadał to arp, wiec moze faktycznie kup od razu jakiegoś tonsilka gdn 13, czy 16, raczej na pewno bedziesz bardziej zadowolony niż z tesli a efektywnosc bedzie latwiej dobrac

bas tonsila ma podobna cene wiec moze jednak i bas zrobic na tonsilu, jak mowi broken? caly zestaw na przetwornikach polskiego tonsila, miód

Ja bym niskosrednio i wysoki podzielił np. na 3500hz na dwie drogi a 312/gdn30 odciał przy 300hz i odpowiadałoby to jako bas, ale może sie myle, byc moze niskosrrednio należałoby jeszcze odciąć od dołu

pozdro

Skomentuj

Nie chce z niczym sie spieszyc, bo te kolumny maja mi posluzyc "na lata"...
                            Aktualnie najbardziej mysle nad odpowiednia pojemnoscia komory dla basu...
                            Czytajac forum zauwazylem ze w tej kwesti jest spory podzial :P, Nasi mowia - max 60l :P a czesi ze najlepiej kolo 100 :)

Mysle ze przy 100l brzmienie basu jest naprawde glebokie, ale kosztem efektywnosci... membrana pewno "lata" jak szalona.

Porobie symulacje przy ~75 litrach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez rs
                              Mysle ze przy 100l brzmienie basu jest naprawde glebokie, ale kosztem efektywnosci... membrana pewno "lata" jak szalona.

Niematv sie membrana nielata jak szalona ... pokud mas dobry wzmiacniacz - ten glosnik ma nizskou efektywnosc i idelany wzmiacniacz jest ponad 100W RMS - jakys fajny tranzystorovy....

ARN 312 do wooferuw obudova 90-100 litrov

Kolumny :
                              70 -90 litrow bendze IDEALNO

Zobacz ARS-380 box produkowany prez producenta glosnika - obudowa 80 L:

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=23&catg=1

Skomentuj

ja proponuje subwoofer max 60 l BR albo closed a kolumny 70 ale to juz jak masz w domku duzoo miejsca!!

Skomentuj

Zamieszczone przez broken
                                  Zamieszczone przez rs

Niematv sie membrana nielata jak szalona ... pokud mas dobry wzmiacniacz - ten glosnik ma nizskou efektywnosc i idelany wzmiacniacz jest ponad 100W RMS - jakys fajny tranzystorovy....

ARN 312 do wooferuw obudova 90-100 litrov

Kolumny :

Zobacz ARS-380 box produkowany prez producenta glosnika - obudowa 80 L:
                                  Obrazek

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=23&catg=1
                                  To sie ciesze :) Mysle ze moj Pioneerek da rade w koncu ma 225w przy 4ohm na kanal - fotki jego wnetrza w pierwsyzm poscie)

Dizeki za pomoc wystzkim, jak juz bedecos zaczynal robic to napisze wiecej.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

nie rozumiem was, jak beda wygladac kolumny 60litrow+70litrow = 130 litrow? przeciez to beda kolosy, nie wyobrazam sobie tego, jak to ma wygladac? moje kolumny nie maja 35 litrow!!!! i do tego zadnych wzmocnien i dodatkowych komor, masakra, moja glowa tego nie obejmuje, jak faktycznie zrobisz 130 litrow, to ja przyjezdzam to zobaczyc, po prostu interesuje mnie rozmiar takich kolumn

[ Dodano: 2004-10-03, 17:56 ]
                                    Kolumny :
                                    ???? u mnie siedza dwa xw 165 w 35 litrach!

Skomentuj

Zamieszczone przez radioaktiv
                                      nie rozumiem was, jak beda wygladac kolumny 60litrow+70litrow = 130 litrow? przeciez to beda kolosy, nie wyobrazam sobie tego, jak to ma wygladac? moje kolumny nie maja 35 litrow!!!! i do tego zadnych wzmocnien i dodatkowych komor, masakra, moja glowa tego nie obejmuje, jak faktycznie zrobisz 130 litrow, to ja przyjezdzam to zobaczyc, po prostu interesuje mnie rozmiar takich kolumn

[ Dodano: 2004-10-03, 17:56 ]
                                      Kolumny :
                                      ???? u mnie siedza dwa xw 165 w 35 litrach!
                                      Ja myszle ze zle porozumniales :

ja proponuje kolumny s ARN 312 v obudovie bassreflex i o onjemnosci mezi 70 az 90 litrow- zobacz vyssej tam jest link k producentowi co robi jak glosniki ARN tak i boxy i produkujou ARS 380 v 80 litrach ja myszle ze to jest idealne (80 az 90 litrow)..

Skomentuj

Ja mam obudowy 300 litrow:bass reflex
                                        gdn 30,60 gdn16,30 gdwt9,80 Ladnie grają mało zniekształceń tylko gdn 16,30 jest za slaby

Skomentuj

Czaruję...
                                        X