Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowy sub. a moze az SUB;]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowy sub. a moze az SUB;]

no wlasnie. aktualnie mam stereo na ARZtach. 20L BR. jednak piernicze wszelkie BRy i robie Horny. nie ma co sie szczypac, dla mnie audio to podstawa, wyglad i funkcjonalnosc pokoju idzie na dalszy plan. mialem remont w chalupie i pozbyme sie mebli z pokoju (na szczescie) czas na nowe meblowanie...
    przyszedl mi w zwazku z tym kolejny pomysl...
    zamieszczam linka i chyba kazdy zrozumie:] hehe:
    http://home.arcor.de/lionking16/betthornbilder/
    tak tak. subwoofer w lozku, dlaczego nie? jedyne ogranioczenie to takie ze musi byc miejsce jeszcze na posciel:P wiec mysle ze 2/3 dlugosci spokojnie moga byc przezaczone na moje wydumki....
    kolejna sprawa: chce miec TUBE! nie moge zniesc tych pseudo subow, mulenia, rzucania ochlapami... kocham precyzje, dokladnosc i zaj(fajny)ebisty impuls! zwracam sie z ogroma prosba do znawcow tematu szczegolnie Umberto, ktory ostatnio siedzi w tym temacie i innych zapalencow o sugestie, pomysly i koncepcje... ja nie znam sie na tubach... nie mam nawet godnego oprogramowania:)
    jaki glosik zastosaowac? co tu duzo gadac stawiamna BSW, bylem zachwycony 12calowka, ciekawe jakby zagrala z tubce... 15 cali tez powinno sie zmiescic, na styk ale moze jakos...
    moze sa jakies inne fajne opcje? nie musi byc to cos ogromnego, mam nie za wielkie pomieszczenie. mysle ze 350-400L da sie wyskrobac;]
    chce a raczej MUSZE tego zasmakowac...
    budrzet... rozsadny, jednak chce wydac kase na cos wartego kazdej zlotowki, na cos z czego bede zadowolony, tak bylo w przypadku 124II .
    napedem bedzie zapewne moj ulubiony janek w wersji ok 300-350W - mysle ze styka:)
    pozdrawiam:)

mIKI, wg mnie dobrze myślisz, jednak nie piernicz zaraz wszystkich BR :-)
    Jeślli tylko masz miejsce to jak najbardziej, a zważając na opinie umebrta to nic tylko robić. Ja bym zaryzykował, choć jeśli będziesz robił w najbliższym czasie nowe stereo to cub będzie zbędny, zgadnij dlaczego.

Skomentuj

nowe stereo powstanie najszybciej pod koniec wakacji. poki co chce sprobowac takiego polaczenia...;] lozko i tak mam robic na zamowienie wiec zrobie w nim suba

Skomentuj

No i gra ;-)
        Powodzenia!

Skomentuj

heh... napewno super bedzie ci sie filmy ogladalo na takim lozku :), przy kazdym wybuchu i cioebie bedize z niego wysadzalo hehe:)
          ciekawe jak to bedize gralo, zycze powodzenia w pracy, no i oby spotkanie w wakacje u ciebie wypalilo w takim razie :)

Skomentuj

mIKI, projekt z linka z tego co pamietam zawiera błędy.Kiedyś z Tomaszo go analizowaliśmy.
            Aby być w pełni zadowolonym z tuby basowej,tzn.uzyskać konkret zejście,należy użyć woofera co najmniej 15 cali.Sam kombinowalem z 12 calowcami lecz niestety jest to okupione ogromnymi wymiarami a ponadto już w okolicy 40Hz głośnik przekracza xmax.
            Najfajniej wychodzi subik z 18 calówką,zejście do piekieł a przy tym wymiary akceptowalne.
            Niestety,nie ma róży bez kolców.Potrzebny konkret piec,300 czy 400 W to stanowczo za mało.
            Dlatego właśnie zdecydowałem się na 154II,już przy 300W można śmiało ściany wyburzać :lol:
            Jedynie do przenoszenia należy zamawiać dźwig,waży skubany ładnie.

To co Ty sugerujesz (linka) wydaje się być kapitalnym rozwiązaniem,nie tracimy miejsca w pokoju co przy takich gabarytach jest dość istotne.No i "W" kapitalnie się wpasuje pod materacyk :wink:
            Tylko kurcze,troszkę wysokie to łóżko będzie :???:

Skomentuj

w zasadzie taka jest koncepcja ze to lozko ma byc takie wyzsze, zeby mozna bylo sobie posiedziec
              ale jednak patrzac na twoja konstrukcje to jednak jest juz za wysoko, czy te proporcje mozna 'rozciagniac' zrobic nizej a szerzej?

Skomentuj

No jak by się pobawić to i pare cm można by uszczypać że tak powiem.

Skomentuj

Też mam już kase na głośnik basowy w granicach 300-400zł czyli starczy na BSW 15" ale tez starczy na eminenca Kappe PRO. Umberto co t bys polecał? Czas myśle o tubce by Tomasz na dwóch estradowych STX 30CM.

Skomentuj

dj_zibi, tu nie ma co myśleć,wsadź po prostu paramole w hornresp i sam zobaczysz co wyjdzie.

Ja kurde sie wpakowałem w kilomaxa,leży i czeka na wzmaka.Nie wiem czy sie doczeka :???:

Skomentuj

no wlasnie i mi kappa po glowie chodzi....
                      Umberto masz moze jakies linki do materialow, programow itp. chcialbym troche 'liznac' wiedzy na ten temat

Skomentuj

mi by sie też przydały jakieś materiały, nieźle to wygląda :]

Skomentuj

Taka kosntrukcja stacjonarna ma ogromny minus, po 1 problem z ustawieniem, skad wiadomo że bas bedzie prawidłowy w miejscu odsłuchu , po 2 na samym łózku efekt moze byc mizerny

Skomentuj

dj_zibi, czy Kappa jest do dostania w Polsce? Jeśli tak, to w którym sklepie?

Skomentuj

z opini kilku osob takie rozwiazania w pomieszczeniach wytwazaja takie cisnienia.... poruszaja cala masa powietrza w pokoju mysle ze na brak basu nie da sie narzekac
                              zwlaszcza ze zazwyczaj siedze dokladnie na przeciwko lozka:>

Skomentuj

mIKI, teoretycznie tak, ale z doświadczenia z subami wiem, że niskie tony rozhcodzą się tak dziwnie, pojawiają się w tak dziwnych miejscach, że naprawdę nigdy nie wiadomo, kiedy będzie dobrze. Trzeba próbować i już.

Skomentuj

hehe wiem o tym wiem mialem tez juz kilka subow;]

Skomentuj

skad wiadomo że bas bedzie prawidłowy w miejscu odsłuchu
                                    Tu się mylisz Budziu.
                                    Tuba z natury jest kierunkowa,i to dość mocno.Ale w małym pomieszczeniu jest to pomijalne,bas pięknie wypełnia całość.Ja swoją ustawiałem różnie przeróżnie,różnic praktycznie brak.
                                    A w danym wypadku kiedy ona będzie leżała zwróć uwagę na powierzchnię promieniującą.
                                    Z innymi typami obudów subwooferów bywa różnie,w jednym miejscu jest bas,w drugim nie ma.W przypadku tuby ten problem nie istnieje,przynajmniej u mnie.

Skomentuj

mIKI, chyba zapomniałeś o jednym szczególe nawet bardzo waznym, a mianowicie kierunkowosc. Jak to słuchac jak na tym leżysz :lol:

EDIT:
                                      umberto mnie wyprzedził o 1min :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                                        chyba zapomniałeś o jednym szczególe nawet bardzo waznym, a mianowicie kierunkowosc. Jak to słuchac jak na tym leżysz
                                        A co za problem,nogi na sciane,łepetyne spuścić do wylotu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X