Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowy sub. a moze az SUB;]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Langusta
    czy Kappa jest do dostania w Polsce? Jeśli tak, to w którym sklepie?
    a probowales chociaz poszukac?
    kiedys kupowalem pare Eminenc"ow i nie mialem problemow z ich znalezieniem w necie
    no i Kappe tez tam widzialem

Skomentuj

W pokoju kierunkowosc basu niema znaczenia i tak odbicia od ścian spowodujązanikanie w pewnych miejsca basu a w innych podbicia czy jest to tuba czy nie, jedynie prwnie podbicie wysokiego basu (tam dgzie juz prawie nienazywa sie to basem) wpływa na to że słychać wszedzie to "uderzenie".

Tuba nie dla mnie, jesli chdozi o dom to tuby niemożna porównac do suba, sub to sub a tuba to tuba. Dwie inne bajki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
        sub to sub a tuba to tuba. Dwie inne bajki.
        Większej bzdury w życiu nie słyszałem.Zanim palniesz następną bzdurę zagłębij się w temat obudów tubowych,i to dość konkretnie.Bo jak na razie klepiesz glupoty bez podstawnie.Ba,wątpie czy wogóle słyszałeś kiedykolwiek taka tubę.Bo pewnie jak byś słyszal nie pisał byś takich glupot.
        Znasz marke Klipsch?Znasz ich sztandarowy produkt?Wiesz kiedy on powstał,co oferuje i dlaczego mimo upływu wielu lat jest niedościgniony?Nie sil sie na google,nie znajdziesz tego,pozostaje stara literatura.Wiem coś o tym,ponad 2 lata szukałem gdzie sie da.A efekt przerasta najśmielsze oczekiwania.Daj mi tradycyjnego suba który przy odcięciu przy 40Hz równa się z natężeniem reszty systemu.Zaden BR,BP czy inne ustrojstwo szans nie ma.Ponadto pozostaja kwestie zabarwień o których nikt tu nie wspomina,tak,tak,to urok BR,nie unikniesz tego żebyś Bóg wie co cudował.I jeszcze pozostaje kwestia dynamiki,ale tego tlumaczył nie będe,bo słowa nie wiele tu znaczą.Trzeba posłuchać.
        OjBudzik, zaskakujesz mnie,i to mocno.Nie obcowałes ze sprzętem a wydajesz opinie.Na jakiej podstawie?

Skomentuj

JAk nie obcowałem, jak próbowałem klepac takie padaczki to ty chyba jeszcze się w audio niebawiłes.

Sama fizyka ci pokaże i pomiar że tuba podbija wyższy bas, żeby mieć lepszy spl na niższym to bysusz robic krowe na pół pokoju a nie zwykłą tube. Wiem jaki masz gust co do basu bo tobie podoba sie bsw15 a ja go takze słyszałem i jak dla mnie kompletne dno z brzmieniem basu dlatego dyskusja na temat tub czy ich brzmienia niejest na miejscu, ja wole niżej ale równo niż podbijać wyzsze pasma. Tym samym sposobem firmowi producenci oszukują uszy kupujących :mrgreen:

Skomentuj

Heh,pomiar,człowieczku,a co ty sobie myslisz?Od czego zaczynałem?Ty se zdajesz wogóle sprawe co znaczy odcięcie na 40Hz?Lawirujesz,pojęcia nie masz.I albo cos sensownego napiszesz albo długo tu nic nie napiszesz.Szerzyż zamęt.I to jak zwykle.

Skomentuj

January (Umberto) ma racje a Dusia (Budzik) blefuje :)

nie wiem czemu ale jakos Umberto mnie bardziej przekonuje do swoich wypowiedzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                Heh,pomiar,człowieczku,a co ty sobie myslisz?Od czego zaczynałem?Ty se zdajesz wogóle sprawe co znaczy odcięcie na 40Hz?Lawirujesz,pojęcia nie masz.I albo cos sensownego napiszesz albo długo tu nic nie napiszesz.Szerzyż zamęt.I to jak zwykle.
                JAk narazie ani jednej sensownej konstrukcji tubowej niewidziałem od ciebie, tylko ze swoim mistrzem Tomaszo cos tam projektowaliscie ... baaaaaażeście ściagneli projekt tuby na arzcie, rozprowadziłeś i nic, a gdzie jakies wyliczenia sensowne, gdyby zrobienie sensownej tuby było takie proste to każdy by robił odrauz. Ale mnie stukanie wysokiego basu nie odpowiada.

Zamieszczone przez greg00
                January (Umberto) ma racje a Dusia (Budzik) blefuje :)

nie wiem czemu ale jakos Umberto mnie bardziej przekonuje do swoich wypowiedzi :)
                Po 1 Budzik nie blefuje a po drugie słuchaj kogo chcesz, mnie to tam zwisa :mrgreen:

Zresztą nie mnie tu oceniać ja sie tubami nie interesuje. Napisałem co mi leżało tzn ustawienie suba w pokoju i git. Dyskusja dalsza na temat kto lepszy a kto gorszy niema sensu.

Skomentuj

ja zrobilem jedna tubowa budowe(takie wieksze satelitki:)) na visatonie szerokopasmowym, no i rzeczywiscie taki wysoki bas stuka, wysokich tez mi troche brakuje, no ale to mialo byc niskobudzetowe no i jest, za 2 sztuki troche ponad 100zł wyszlo :), do komputera do malego pokoju wystarcza (studia), no a kumpel mi nawet powiedzial ze czysciej i lepiej graja niz satelitki na ARN+ARV...
                  Zamieszczone przez Budzik
                  gdyby zrobienie sensownej tuby było takie proste to każdy by robił odrauz
                  kto nie idzie do przodu i nie probuje, ten sie cofa :), trzeba probowac caly czas nowych rzeczy :)
                  zrobienie sensownych "normalnych" kolumn tez nie jest takie proste, a jednak wielu osobom sie udaje

Skomentuj

TAk nowych rzeczy, a 99% na forum nawet zwrotnicy (głownego podzespołu kolumny) niepotrafiła by zaprojektowac. I ty to nazywasz pójściem do przodu ??

Skomentuj

hm.. 99% forum nie ma sprzetu pomiarowego,wiec co tu sie dziwic??
                      jak inaczej mozna projektowac zwroptnice? ze wzorow???

Skomentuj

Zamieszczone przez Langusta
                        dj_zibi, czy Kappa jest do dostania w Polsce? Jeśli tak, to w którym sklepie?
                        Choćby Case-pack. Aktualna cena (Kappa Pro 15LF) 595zł

Skomentuj

Case-pack ma najtaniej jednak wg mnie lepiej kupic np z Niemiec:)

Skomentuj

Budzik, prosze Cie, uzupelnij swoja baze wiedzy. Rzetelnie... Chlopie, powiem wprost - piszesz czasem takie bzdety, ze mozna spasc z krzesla. Dziwne, ze jeszcze banana nie zarobiles...

Proponuje zaglebic sie nieco w teorie dotyczaca tub przed takim przedsiewzieciem jak tuba typu "W" na bsw 154II. Jakos przewaznie jest tak, ze ten kto slyszal dobra tube nie zbuduje wiecej BR sobie do domu, mimo kilkuset litrow jakie zajmuje niskotonowa tubka :)

Tuba - lozko z linka generalnie jest w pozadku, ale naturalnie trzeba by bylo ja powzmacniac i w pelni zamknac :) Projekt jest z tych "uniwersalnych" czyli tak naprawde do zadnego glosnika idealnie nie pasuje. Postawiono na zejscie, sadze, ze nie uzyska sie takiej wysokiej sprawnosci jak tam podaja, powstanie wiele problemow z przeplywem powietrza - patrz proporcje wlot-wylot.

Skomentuj

tomaszo, dzięki za propozycję ale nie skorzystam bo mnie tego typu konstrukcję nie kręcą

Skomentuj

Budzik
                                Te,ekspert od tub,specjalnie sie dla ciebie poswięciłem,popatrz sobie na ten pukający bas.I pomarz sobie. :twisted:

Tomaszo,symulator jednak nie kłamie,można mu ufać.

Skomentuj

Czaruję...
                                X