Przymierzam się do konstrukcji dwudrożnej kolumny i mam problem z doborem głośnika niskotonowego a dokładniej mam dylemat między STX: GDN-22-120-8-SS a GDN-18-120-6-SW . Zaznaczam że będzie to moja pierwsza konstrukcja dlatego nie chcę się pchać w droższe przetworniki, będzie to coś na styl tych kolumienek brunon'a http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5929 . Który z tych dwóch głośników przetworników będzie lepszy dla takiej kolumienki w której dwa głośniki niskotonowe są połączone równolegle? Jeżeli macie lepsze głośniki za podobną cenę to jestem otwarty na wszelaki propozycje :grin: Od przetworników oczekuje mocnego ale niedudniącego basu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w doborze przetworników STX.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez FrEoN-xSŚredniego pasma właśnie nie będzie, maja to być dwa jednakowe STX'y połączone równolegle plus jakaś wyskotonówka.
Jest jakiś powód dla którego nie chcesz średnich slyszeć ?
mIKI, myślę że w tym wypadku nowa 15 to byłby chybiony pomysł ;]
Skomentuj
-
STX "nie bardzo" do dwudrożnych.
STX'y są dobre do SUB'a, ale nie do dwudrożnych pełnopasmowych. Poprostu nie zagrają za wysoko. Lepiej wsadź Tonsila GDN 20, napewno będzie drożej, ale wersja z STX'em to wyrzucone pieniądze. Chyba że słuchasz tylko disko i techno ;-).
Ja naprawiałem dwudrożne kolumny i wymieniłem Tonsile GDN 20 na STX GDN 20. Parametry pasowały do obudwy i wszystko pięknie, dół jest nawet dobry i niski, ale nie ma środka. Co prawda musiałem stłumić trochę wysokie (też Tonsil) bo STX miał miejszą dynamikę, ale to w tym temacie jest mniej istotne. Generalnie moim zdaniem STX do dwódrożnych raczej nie, lepiej oszczędź sobie rozczarowań, a nie pieniędzy na głośniki.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SILNYGeneralnie moim zdaniem STX do dwódrożnych raczej nie, lepiej oszczędź sobie rozczarowań, a nie pieniędzy na głośniki.
FrEoN-xS, chyba już czytałeś że w typowej 2 drożnej konstrukcji stosuje się maks 16sti (czyli przy opisie wielu głosników 18stki).
Zamieszczone przez takerodaj 18sw i AJ i po sprawie.
Skomentuj
-
Dzisiaj dostałem STX'y 18, i odrazu wziąlem się do roboty, jeśli chodzi o sekcje wysokotonową to pewnie idąc za radą wstawie do kolumny AJ. Zabrałem się więc za wyliczenie odpowiedniej obudowy w WINISD, jednak albo coś mi nie wychodzi albo nie potrafie odczytać właściwie wykresu. Optymalna obudowa przy strojeniu 45Hz wychodzi mi tak 17-20l. Jednak patrząc na podobne projekty kolumn dwudrożnych z szeregowym połączeniem dwóch głośników niskotonowych (jak np. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5929) stosowane są większe obudowy których kubatura waha się między 25l a 30l. Być może coś przeoczyłem w programie (chyba, że należy także uwzględnić obętość wytłumienia) no ale początkującemu należy wybaczyć :smile: . Mam więc prośbe do użytkowników bardziej obytych z programem WINISD niż ja o sprawdzenie jaka będzie optymalna kubatura dla takiego projektu, gdyż nie chciałbym spaprać tej konstrukcji i zniechęcić się do DIY.
STX GDN-18-120-6-SW
Qes 0,2870
Qms 1,1309
Qts 0,2289
Fs 37,9159 Hz
VAS 29,5288 L
Mms 14,6793 g
Cms 1,2003 mm/N
Rms 3,0923 ΩM
Re 4,5000 Ω
BL 7,4045 T.m
Le 0,4903 mH
SD 0,0133 m2
Xmaxlin(+/-) 4,25mm
Vd
Xlim
Pe 120W
Ze 6Ω
dBSPL 89,5106
Thick 3mm
Depth 81mm
MagnetDepth
Magnet 120mm
Basket 146mm
Outer 188-166mm
Vcd
Dvol
Skomentuj
-
hmmm,
każda 18 wymaga koło 15l optymalnie, najlepiej stroić dośc wysoko - koło 50hz.
Jeśli zastosowałeś 2 x 18 na kolumne - tak to zrozumiałem to możesz mieć problem ze zwrotą i z połączeniem tych głośników...
Zamieszczone przez FrEoN-xSz szeregowym połączeniem dwóch głośników
Do tego nie wiem jak AJ wyrobi SPLem z dwiema 18...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takerohmmm,
12R - do czego chcesz to podłączyć ?
Skomentuj
-
te stxy mozna polaczyc rownolegle, wypadkowe minimum impedancji bedzie na poziomie ok 3om co jest akceptowalne dla kolumny 4omowej. Zreszta sama zwrotka doda jakis ulamek oma wiec 3,3-3,5oma jako minimum jest w zupelnosci zadawalajace. Tosnil od dawna robi glosniki 6omowe piszac na nich 8om i jakos nikt z tego powodu nie lamentuje.
Bedziesz mial tylko problem ze zwrtoka bo tej sie nie da obliczyc teoretycznie a wysokotonowka musi byc 4omowa. GDWK10-200-4PJ powinna sie sprawdzic.
Skomentuj
-
Budzik:
Wymieniłem 20'stkę Tonsila na 20'stkę STX'a i straciłem "środek". Tonsil GDN 20 świetnie nadaje się do kolumn dwódrożnych. Taka kolumna napewno będzie miała słyszalny środek i dużo niżej zejdzie niż STX 18'stka. Oczywiście do kolumn dwudrożnych na 20 centymetrowych głośnikach, nie można używać wysokotonowców STX'a, bo jak sam się przekonałem, to one dopiero od 4 kHz przestają się wygłupiać i zaczynają grać.
FrEoN-xS:
Wspominałeś o wytłumieniu. Objętości wytłumienia nie dodajesz do obliczonej objętości kolumny (w przeciwieństwie do głośników, BR, wzmocnień). Kolumna mocno wytłumiona ma akustycznie większą objętość niż fizycznie. Jeśli planujesz mocno wytłumiać kolumne to musisz ją zbudować nieco mniejszą niż wyliczona objętosć. Innymi słowami, wytłumiając obudowę dodajesz jej litrów. Niestety chyba nie da się tego obliczyć, trzeba to robić doświadczalnie.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Niestety nie zrobię pomiarów ponieważ:
1. Nie dysponuje sprzętem pomiarowym.
2. Tonsile które wymieniłem były uszkodzone, nadgryzione zębem czasu ;-) i już je wyrzuciłem.
Mówię (piszę) tylko o tym co słyszę.
Zresztą wykresy producenta (wiem, że różnie jest z ich wiarygodnością) potwierdzają moje obserwacje.
STX GDN-20-80-4-SC ma dziurę pomiędzy 800 - 900 Hz a powyżej 2 kHz to już jego koniec.
Tonsil GDN 20/40,4 ciągnie do 3 kHz (a nawet 3,5) i umnie poprostu to słychać.
Lynx:
Proponuje zachować spokój i opanowanie. Nie potrzeba pdważać niczyjej poczytalności :-).
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj