Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak najdokładniej zmierzyć czas drogi sygnału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak najdokładniej zmierzyć czas drogi sygnału

Witam, mam następujący problem, potrzebuje zmierzyć czas jaki pokonuje sygnał audio od chwili gdy wytworzy go głośnik do chwili gdy odbierze go mikrofon, może być to wynik powiększony o czas jaki pokonuje sygnał od wyjścia ze zródła dźwięku do głośnika oraz od odbioru sygnału przez mikrofon do dojścia do urządzenia pomiarowego, bo wiadomo te czasy są stałe. Jak to najlepiej zrobić, jakim programem aby było jak najdokładniej. Wszelkie pomysły nawet niekonwencjonalne wskazane :) Pewnie da się coś takiego zrobić speaker workshopem lecz czekam także na inne propozycje, oraz opis jak to zrobić SW :)

Z góry dziękuję.

W SW robisz pomiar pulse response i porównujesz głowny impulsc z pomiarem measurement.in.L z katralogu system. Różnica czasu miedzy impulsami to czas drogi sygnału.

Skomentuj

systemy pomiarowe na tej zasadzie mierza odleglosc od mikrofonu zeby nie trzeba bylo mierzyc miarka :)
      Jesli chodzi o czasy to wazny jest czas reakcji karty muzycznej a potem czas odpowiedzi mikrofonu. Elektronika jest szybka jak blyskawica :)

Skomentuj

OK dzięki za informacje, ja potrzbuje ustawić opóżnienie czasowe glosników, znaczy robie pomiar lewego, potem prawego z tego samego miejsca i różnice czasu między jednym i drugim ustawiam na procku (tak chodzi o pomiar w samochodzie ). Pytam, dlatego ze mam dość dokłądny procesor umożliwiający opóźnienie sygnalu do 0.001us wiec dobrze by bylo ustawić to idealnie :)

Skomentuj

smerf, zauważ ze jak ty w aucie będziesz dobrze słyszał, to twój pasazer już nie do konca ;] dla niego prawa strona będzie przy głosna, a lewa - przy cicha :wink:

Skomentuj

pan_membran, a kogo interesuje pasażer?

Skomentuj

Dokładnie,ja bede wysokie ustawial na siebie,a nie na pasazera.

Skomentuj

smerf,tak z ciekawosci jaki masz procesor?

Skomentuj

Re: Jak najdokładniej zmierzyć czas drogi sygnału

Zamieszczone przez smerf
                  Witam, mam następujący problem, potrzebuje zmierzyć czas jaki pokonuje sygnał audio od chwili gdy wytworzy go głośnik do chwili gdy odbierze go mikrofon
                  weź miarkę i sprawdź jaka jest róznica odległości... potem wylicz to sobie z prostego wzoru, którego nie będę tu przytaczał
                  jak juz wyliczysz, to zamontuj w samochodzie barometr i reguluj temperaturę powietrza tak, żeby prędkośc dźwięku pozostawała bez zmian ;D
                  pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                  X