Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer... do 2way na tonsil GDN 16/50 i visa SC10N??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki subwoofer... do 2way na tonsil GDN 16/50 i visa SC10N??

Mam taki właśnie zestawik 2 way. Gra bardzo przyjewmnie... (strojone na 40hz) Do tej pory grał w zestawie z tonilowskim GDN 25/60 ale go lekko przypaliłem... Została mi obudowa 55l po 25`ce... myżlałem wsadzić do tego GDN 20/60/11 8 ohm (ten głośnik po symulacji w winisd wydaje sie być głośniejszy w dolnym paśmie niż 25...) Jak będzie trzeba to i pojemność tej budy mogę troszke zmienić.... Co mam teraz zrobić? Zastanawiałem sie nad visatonem W250S ale nikt na forum nic mądrego o nim nie pisze... Potrzebuje lepszego zejscia niz 25/60... Aaaaa... no jeszcze jedno... czy jest sens pchac w te 25 litrów dwa GDN 20/60?? W winisd jest spory spadek efektywności w zakresie od 30 do 70hz........

PS: Co znaczy iso-baric w winisd?? Bo takie cudo na tandemie 20/60 na serio potrafi nisko zejść....??

jak juz to gdn 20.80.2

Skomentuj

No dobra 20/80 ma przewage nad 20/60... Ale co sądzisz o W250S?? I jak uważasz czy warto wsadzać dwa (teraz niech już bedzie) 20/80 w 55l??

Skomentuj

dołączam sie do pytanka o tych 2 tonsilach

Skomentuj

Tonsil 20/80/2 to w około 30 litrów i szkoda kasy na 2 takie głosniki do suba. Lepiej w250s ale ten wymaga sporej obudowy. Jedyny sensowny głosnik jaki moge polecic to gdn 25/80/ ... dalej niepamietam chyba 1 albo 10. Tonsilek niegrzeszy wyglądem ale brzmienie na genialne jak dla mnie, juz kiedys ktos taze potwierdził że w swojej cenie brzmi rewelacyjnie. Wymaga sporej obudowy ale myślę że w 55 sobie świetnie poradzi. Mozna by też w250s ale ... no ciezko by wymyslec czy w tych 55 zagra wystarczajaco "subwoferowo".

Skomentuj

No tak ale ten 25/80 jest sporo ciszej w dolnym pasmie niz ten 20/80... i to jest ten dylemat...

Skomentuj

25 ma tragiczne zejscie, nadrabia troche kopem. ale to nie glosnik do suba moim skromnym zdaniem.

Skomentuj

Tez tak myślę o tej 25`ce... Brak zejścia ale to jak dźwięczy w swoim zakresie robi spore wrażenie... Tylko co ja teraz zrobie z pudłem 55l ...?? wsadzic tam jednego 20/80 będzie wyglądało troszkę dziwnie :-/ Człowieki ale kicha...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                  25 ma tragiczne zejscie, nadrabia troche kopem. ale to nie glosnik do suba moim skromnym zdaniem.
                  Tak, zejsc to on niso suepr niezejdzie ale spokojnie wystarczajaco do 45 hz spokojnie docisnie , w wiekszej obudowie moze niżej, ale nadrabia jakością, gdy si go słucha zapomina się o tym że nieschodiz zbyt nisko. Aczkolwiek mysle że jest bardziej stworzony do kolumn, jedynei jego wygląd pcha go do subwofera na dolną ścianke :P

[ Dodano: 2006-11-16, 11:28 ]
                  Jak ciestac to kup w250s, ale nie zdziw się gdy nie zejdzie niżej niz wspominany tonsil , w co wątpie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                    Jedyny sensowny głosnik jaki moge polecic to gdn 25/80/ ...
                    zgadzam
                    Zejście jak zejście , ale kopa to ma nieziemskiego :)
                    Szczególnie polecany do muzyki gitarowej :)

Skomentuj

No raczej... zostaje na ten czas przy 25... w przyszłości może coś innego sie złoży.

Skomentuj

55 litrow to juz 12cali z b-r mozna wkladac albo cos dziwniejszego i closed. Sporo ostatnio subow jest projektowanych w closed.

Skomentuj

Nie strawił bym w życiu suba w closed... I nie widzi mi sie wsadzanie przeogromnej srednicy głośników do closed żeby uzyskać "jako-takie" zejście. A chyba tak sytuacja wygląda... A dlatego ciągle dopytuje o głośnik do 25 cm bo do takiego mam przystosowany sub-pudło po tosnilku który niedawno spaliłem. Na 20cm jest jeszcze szansa to przerobić... Ale tylko zostaje pytanie czy warto...

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                            Nie strawił bym w życiu suba w closed... I nie widzi mi sie wsadzanie przeogromnej srednicy głośników do closed żeby uzyskać "jako-takie" zejście. A chyba tak sytuacja wygląda...
                            MormoN, słuchałeś , czy symulowaleś tylko ?
                            Zamieszczone przez MormoN
                            Na 20cm jest jeszcze szansa to przerobić... Ale tylko zostaje pytanie czy warto...
                            8' i 55l ?:|
                            To może chyba tylko w symulacji "grać".

Skomentuj

Robiłem testy w BR i CL ale niestety closed strasznie "nie wpadło mi w ucho"... Po prostu brakuje i tu czegoś co ma BR... No i z tym 8'' to chyba masz rację... Na tą chwilę opierałem się tylko na symulacjach. Poza tym mam malutki pokoik... coś około 10m^2 i chyba BR bardziej podbije niskie tony w takim pomieszczeniu... Dobrze mi sie wydaje??

Skomentuj

Kwestia rozmieszczenia kolumn w pokoju, rezononasu pomieszczenia i rzeczy które na niego wpływają i masy innych czynników :)

Skomentuj

Wsadzę te 8" w 48l (BR 5,8cm strojone na 35hz) i zobacze co się będzie działo...

[ Dodano: 2006-11-24, 08:41 ]
                                  No i wsadziłem GDN`a 20 w 48 l... I muszę powiedziec że ten głośniczek na prawdę potrafi nieźle kopnąc :-) Na początku troszkę byłem zawiedziony... ale to chyba dlatego że przyzwyczaiłem sie do innego "dźwięku" subwoofera :-) Ale teraz wszystko zestroiłem na 35Hz i od razu inaczej :-) Potrafi całkiem nisko zagrac i robi to barzo przyjemnie... W przyszłości myślę upchac dwa takie do mojego pokoiku w wersji "tower" :-) Wtedy będzie siekało :->

Skomentuj

Czaruję...
                                  X