Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na Tonsilu 20/80/8 a bassu zero gdzie błąd ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na Tonsilu 20/80/8 a bassu zero gdzie błąd ??

Witam
    Zrobiłem kolumny ok 45 l br śr 7cm dł 14 wytłumienie tylniej ściany ok 3 cm. Głośniki: visaton sc 10n + tesla ARP 150 + tonsil 20/80- 8ohm. Zwrotnica Janbo J3A wersja na dobrych podzespołach podział 600/4500 , skuteczność tłumienia 6/12/6/12. Podłączyłem wszystko jak w instrukcji zwrotnicy. Efekt po podłączeniu samych kolumn do wzmacniacza (Philips ok 100W na kanał) bassu zero. Tesla mało nie wyskoczy z siebie, viston też nieźle daje a Tonsil sobie coś tam mruczy cichutko. Co to może być zła zwrotnica ? Przecież te tonsile powinny pięknie grać?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

pewnie GDN-y masz podłączone w przeciwfazie (membrany nie wychylają sie równo)

Skomentuj

Strasznie duza ta obudowa jak dla 20cm...
      Podłącz tylko 1 kolumne i sprawdź czy będzie bas. :o

Skomentuj

"Tesla mało nie wyskoczy z siebie, viston też nieźle daje a Tonsil sobie coś tam mruczy cichutko."
        a moze podpiales arp zamiast gdna?

sprawdz polaczenia kabli itp.

Skomentuj

pewnie tłumik na tesle i visatona trzeba dać

Skomentuj

Co do podłączenia to też się zastanawiałem czy średniak nie lest podłączony do niskich ale nie no chyba że w Janbo pomylili oznaczenia. Jak podepne je do subwoferka komputerowego 40 wat to grają super czysty ładnie basik szybki, ale to pewnie zasługa suba no i mała moc. Ale przecież te tonsile powinny bez suba grać. Z basowym jest dziwnie niby coś tam gra ale ruchu membrany specyjalnie nie widać. Po podpięciu jednej kolumny też nie ma basu. ?? Obudowa duża ale wytłumiona.

Skomentuj

Brat76, skąd masz te Tonsile? Może były przez kogoś naprawiane... :cool:

Skomentuj

Tonsile nowica, nawet gwarancja w pudełku była, ale prade mówiąc to ich osobno nie sprawdzałem jak grają. ??

[ Dodano: 2006-11-15, 13:24 ]
                Z przeproszeniem UKA obudowa jest 38l.

Skomentuj

Brat76, a czegóż Ty chcesz ze zwrotą Janbo?

Skomentuj

Na swoją obronę pierwsza konstrukcja. zauważyłem że gdy zwiększyłem basik to średni zaczął charcześ zupełnie jakby Janbo pomyliło oznaczenia na zwrotnicy rozkręcam i spróbuje zamienic średniego z niskim. Co do Janbo to zwrotka zrobiona na porządnych elementach nie taka zwykła J3A, w każdym razie na 2 konstrukcję zwrotkę zrobie sam.

[ Dodano: 2006-11-15, 17:48 ]
                    Witam
                    Przede wszystkim dzięki wielkie za pomoc jak kilka madrych głów wyrazi swoje opinie to i czasem człowiek sam na coś wpadnie :idea: . Okazało się, że Janbo zamieniła oznaczenia średniego i niskiego jak zamieniłem kable to basik od razu sie pojawił. Na drugi raz sam robie zwrotkę.
                    Dzięki pozdrawiam.

Skomentuj

OOO!! Składaj reklemacje...powiedz, ze spaliłes przez to średnie i chcesz zwrot kosztów, hehe :twisted:

Skomentuj

dobrze ze basówki z spranem nie pomylili niezły dym by był

Skomentuj

Czaruję...
                        X