Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki zestaw zbudowac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki zestaw zbudowac

witam jestem nowy na forum nazywam sie pawel i chce zaczac zabawe w diy i martwi mnie ze nie wiem jakich przetworników uzyc do budowy mojego pierwszego zestawu a minowicie chcialbym zbudowac jakis zestaw kolumn do mojego pokoju o powierzchni 10 m2 i mam do wydania okolo 300 zl na przetworniki i zwrotnice ma to lepiej zagrac niz moje glosniki od wiezy tomsona 2x 40 wat i teraz moje pytania

1. Jakie prztworniki wybrac i gzdie kupic ?
    2. jakie zwrotnice dobrac do tych glosników i gdzie kupic ?
    3. Bedzie zasilane diora ws 504 lub ws503 ( kupuje wtrakcie poradzcie który leprzy)
    4. Kolumny maja dobrze grac glosno ( beda czasami sluzyly na imprezki za rok 18 trzeba
    zrobic impre a niema audio)

zestaw ma sluzyc mi przewaznie do sluchania muzy, filmów i gier, a czasami na imprezki a lubie glosniej posluchac myslalem nad zestawem 2+1 ale nie wiem jak sie do tego zabrac moze pomozecie mi w budowie kolumn

:mrgreen: pozdrawiam mendrek :mrgreen: :razz: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

witam chcialnbym sie czegos dowiedziec a na glosniki i zwrotki ma do wydania 300 zl

Skomentuj

no to za duzego wyboru nie masz.... przejrzyj gotowce i zobacz ile to kosztuje

Skomentuj

Stx 18stka + sc10n , starczy także na zwrotkę z tej kasy, Zwrotnicę może znajdziesz do tego zestawu wk onstrukcjach gdzie zostały uzyte oba głośniki. Jesli nie to zajrzyj na www.audiomania.info (pokrewne forum diyaudio) może tutaj będzie.

Skomentuj

ten schemat powinien byc dobry
          Załączone pliki

Skomentuj

zastanawiam sie nad taka koncepcja kolumny trzydroznej tylko nie wiem kto by mi mógl zrobic zwrotnice podam wam wyglad tej kolumny ale to tylko szkic a glosniki nie wiem jakie wsadze ale napisalem jakie bym tam wsadzil ktos wie jak to zagra
            na samej gorze wysokotonowy to tvm
            http://allegro.pl/item142227298_prom...104_tesla.html
            srednio to bedzie stx 18 120 6
            basowy to stx 27 150 8sc lub stx 22 120 8 sc
            jak ktos ma inna propozycje na gosniki to z checia sie z nia zapoznam jak mozecie mi pomuc to piszcie czy taka opcja bedzie dobra i dobrze zagra pod diora ws 504
            prosze o pomoc bo chce zbudowac jakis zestaw fajnie grajacy kolumn i jakbym mogl sie dowiedziec kto bymi zbudowal pod ten zestaw kolumn z takimi glosnikiami zwrotnice by byl wdzieczn za informacje
            Załączone pliki

Skomentuj

Strasznie kijowe połączenie glośników.
              W dodatku jakąś tam unitrą nie napędzisz 27 150, a arv jest strasznie kijowy.
              Jak jeszcze dodamy do tefo brak kasy i możliwości na wykonanie zwroty to wynik można łatwo przewidzieć.
              Jakby co mam do sprzedania zestaw:
              PJ x 2 (nowe)
              14 ss x2 (prawie nowe)
              22 120 4 sw x2 (nowe)
              + zwrotnice, terminale itp.
              Zwrotnice oczywiście nie jakieś uniwersalne, tylko projektowane pod te konkretnie przetworniki.
              Cena myślę konkurencyjna :)

UWAGI MODERATORA
              Od sprzedawania jest dział ogłoszeń. Nstępne posty tego typu będą kasowane.
              Yoshi

Skomentuj

wj czy nikt mi nie pomoze w budowie pierwszych kolumn 2way i suba jak mozecie to piszcie bede wdzieczny a i jeszce jedno widzialem gdzies projekt ze sa dwa glosniki srednioniskotonowy i jakis wysoki tylko to bylo dawno i nie wiem gdzie to bylo moze poradzice jakie glosniki do tego zestawu dobrac czyli
                2way ma byc 2 razy srednioniskotonowy i wysokotonowy i powiedzcie jaka zwrotnice do tego kupic a na sub ajakis moze 22 lub 27 tylko nie wie

dajcie propozycje blagam

Skomentuj

visaton sc 10n +stx 120/18

Skomentuj

mendrek, nie widzisz co wyżej napisalem ?
                    sub nie będzie potrzebny bo to tak jabyś miał 2 suby hehe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mendrek
                      witam chcialnbym sie czegos dowiedziec a na glosniki i zwrotki ma do wydania 300 zl
                      W tym budżecie powinieneś się również zmieścić z klasycznym zestawem 2x arn 150 + sc10 lub inna kopułka. SPL całkiem wysoki, bas bardzo dobry, zejściem na pewno zakasuje bas z 18'tki stx'a .

Można też zbydować na tesli XW.

Lub postawić na jakość a nie ilość i zbudować monitory na np tonsilach 13/50 , do kupienia bodajże w cenie 66zł.

Robienie 3 droznej konstrukcji jest zupełnie bez sensu bo na same zwrotnice wydasz ze 100-150 zł wiec za co kupisz głośniki ? A 3 drożna ze zbiedzoną zwrotnicą to chyba nic gorszego być nie może poza koputerowym chłamem.

Jeżeli nie stawiasz na wysokie natężenia dzwieku i kluchowaty mulący bas rodem dresa w ryczącej bemce to nawet za te 300 zł możesz troche powybierać.

btw moze klony totem mite ? Zestaw głośników kupisz za 200 zł , do tego zwrotnice spokojnie ci mniej niż 100 zł starczy bo tam były jakieś wyjątkowo proste filtry. Konstrukcja kontrowersyjna bo zjednej strony niby niedopracowana zwrotnica a z drugiej wiele dobrych opinii na temat brzmienia, coś w sobie musi mieć . Na forum audiomanii jest w dziale kontrukcje opis takiego klona, na audiostreo szerzej opisany w wątku zawieajacym chyba z 1000 wpisów wiec wszystkiego sie dowiesz.

Skomentuj

dzieki yoshi a jakbym twoje kolumienki skopjowal nie dokonca bo bym wstawil 2 xarn150 arv104 plus zwrotka tylko nie wiem czy bys sie zgodzil mi zrobic taka zwrotke co ty masz w zestawie i ile by mnie one kosztowaly jakbys sie zgocil na zrobienie ich dla mnie jak mozesz to odezwij sie na gg jest podane pozdro to bysmy sie dogadali jak by to bylo i jeszcze jedno przy tych 2 arn to nie jest zaduza obudowa gdzies okolo 20 litrów jak zaduza to cos tam wsadze pozdro yoshi i czekam na odp

Skomentuj

mendrek, 20 litrow to niejest jeszcze za duzo - u mnie chodza w 23 i jest ok (kolega przesadzil i w 30 niebylo basu!!)

niepopelnieaj tego samego bledu co wiekszosc poczatkujacych i nierob 3 way!!

ja mam "kolumny Yoshi'ego" od ponad 2 lat i jestem baaaardzo zadowolony (zmienilbym tylko wysoki bo z vifa gra o niebo lepiej)
                          olej tez tego ARV i dozbieraj do SC10N bo naprawde warto!!

koszta kolumn yoshi'ego:
                          4*30zl - ARN'y
                          2*30zl - GDWK (mnie tyle kosztowaly :wink: )
                          2*51zl jak wybierzesz Visatona...
                          2*30zl - tyle mnie wyniosly zwrotnice
                          2*5zl - B-R
                          2*5zl - terminale
                          razem:
                          302zl(z visatonem) + przesylki + skrzynka!!

wiec sam widzisz ze za te pieniadze NIE ZROBISZ 3 WAY!!

a jak uwazasz ze z 13cm glosniczka nieuzyskasz wystarczajacego natezenia no to uzyj XW

Skomentuj

ja myslalem zeby do podobnych kolumn yoshiego dac takie przetworniki jak on lub wieksze te arn188 tylko nie wiem czy to ma sens jak zestaw bedzie wspierany przes suba na stx22 a pozatym moze by ktos powiedzial mi gdzie moge zamówic te glosniki na allegro so arn ale sc10 nie ma ale jednak ostane przy tym zestawie co mówilem a jak mozesz pawel powiedz jak te kolumienki graja, w jakim pomioeszczeniu i jakiej mózy sluchasz i czy mozna mala umprezke zrobic pozdro

Skomentuj

dac takie przetworniki jak on lub wieksze te arn188
                              ARN 188 odpada bo z niego takiego basu nie uzyskasz!! zamiast niego dajesz XW
                              tu masz link do tesli http://www.empire.com.pl/glosnik.htm

prosze bardzo http://grelton.mycom.pl/

jak mozesz pawel powiedz jak te kolumienki graja, w jakim pomioeszczeniu i jakiej mózy sluchasz i czy mozna mala umprezke zrobic
                              no to tak:
                              kolumienki graja w pokoju 2,5 x 4,5 standardowe 2,5wysokosci
                              slucham techno, trance, dance, D&B i czasami cos innego dla ciekawosci
                              jak narazie zauwazylem ze niesprawdzaja sie tylko w rocku, metalu i tym pokrewnych

kolumny naprawde Ciebie mile zaskocza pod warunkiem ze zapewnisz im odpowiednia moc (30W z tranzystorow to minimum)

szerzej pozniej napisze bo spiesze sie na wyklady...

Skomentuj

Czaruję...
                              X