Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon dynamiczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikrofon dynamiczny

Helo...
    mam power mixer gdzie pod wejście XLR mogę podłączyć mikrofon pojemnościowy albo dynamiczny.... w instrukcji jest napisane, żeby nie włączać Phantom Power kiedy pod XLR jest podpięty niesbalansowany mikrofon dynamiczny a zbalansowane normalnie działają z włączonym Phantom...

jak rozróżnić dynamiczny mikrofon zbalansowany od niezbalansowanego...???

gniazdo XLR ma trzy piny
    1-masa
    2-faza +
    3-faza-
    mikrofon podlaczony symetrycznie to taki co wkladke ma podpieta do pinu 2 i 3 pin 1 to zazwyczaj ekran i obudowa mikrofonu. Niesymetryczny to bedzie taki co ma wkladke podpieta do pinu 1 i 2. Albo do 2 i 3 ze zwartym pinem 1 i 3.
    Mozna pokombinowac jak bedzie najlepiej. W zadnym razie mikser nie ma prawa sie uszkodzic.

Skomentuj

co to jest wkładka?

chyba wszystkie mikrofony mają trzy piny a kabla inaczej podłączyc sie nie da ...
      u mnie na mixerze są wejścia LO-Z XLR (2,2Kohm) potem Hi-Z na jack (5Kohm) no i super hi-z na jack (560Kohm)... mikrofony mają na sobie napisane ze są np. na 150 Ohm i teraz do którego podłączyć? Inne mają 600ohm??? A ja mikrofonu na jack to widziałem raz w życiu i nie wiem czy to był mono czy stereo kabel... Może da sie zorientować gdzie go podpiąć jak OHM'y bedą sie zgadziały ale 2,2Kohm to 2200ohm... spale go albo co.... rzeźnia

Skomentuj

W ogóle nie włączaj phantom'u przy mikrofonach dynamicznych i tyle.

Pozdrawiam

Skomentuj

faza22, jaki to mikrofon?? Jeśli ma wtyk XLR to z pewnościa jest symetryczny (wogóle to widzial ktoś kiedyś niesymetrzyczne wyjście z mikrofonu??)
          NIe bój się, nic nie powinno się spalić jeśli omy nie będa się zgadzać. Przyjmuje się, ze impedancja wzmacniacza powinna być przynajmniej 5x większa niż mikrofonu, zeby nie było znaczącego spadku poziomu sygnału.
          SILNY, moze być problem jesli w tym mikserze phantom jest włączany globalnie (nie dla każdego kanału z osobna), a oprócz tego dynamika ma być jeszcze pojemnościówka.

Skomentuj

Wydaje mi się że są mikrofony niezbalansowane ale na jack... inne są na jack stereo... Mam inny problem... Mam 4 mikrofony phantom powered do perkusji i w tym samym czasie ktoś śpiewa wokal na dwóch (zbalansowanych albo i nie) dynamicznych mikrofonach.... Włączam phantom i wszystko gra ale nie wiem czy te dwa dynamiczne z tym pracują dobrze...

Skomentuj

Czaruję...
            X