Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy 5 L robi róznice w jakosci dzwięku / własciowosci MDF ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy 5 L robi róznice w jakosci dzwięku / własciowosci MDF ?

Witam ! jako ze wydaje mi sie najbardziej profesjonalne TO forum chcialem zapytac bo mam 2 dylematy

1. dałem do wyciecia MDf i wycieli mi zle, mialem obliczona skrzynie 31L na głosnik 25cm Hoolywod obodowa ma kształt stożka o podstawie trójkata i po obliczeniu litrów wyszedł mi 25 i mam pytanie czy to zmieni duzo? (obodowa zamknieta) co zrobic slyszałem ze dodanie wygluszenie sztucznie powieksza objetośc , czy zostawic tak jak jest

2 . jakie są włąsciwosci MDF i dlaczego sie stosuje to tak z ciekawosic ,na stronie niby mial byc dzial MDF ale nie znalazłęm :(
    POZDRWIAM i dziekuje :)

Zamieszczone przez oloelektro-dca
    wydaje mi sie najbardziej profesjonalne TO forum
    dziekujemy :wink:

1.
    obodowa ma kształt stożka o podstawie trójkata
    to sie nazywa ostroslup!! a w tym konkretnym przypadku, jak to mowi moj profesor, czworoscian (tylko ze z odpowiednim ruskim akcentem)

2.
    czy to zmieni duzo?
    to zalezy od glosnika. z regoly powinno podbic bas w wyzszych jego partiach...

3.
    slyszałem ze dodanie wygluszenie sztucznie powieksza objetośc
    tak zwieksza ale niejestem pewien czy tak skutecznie. z tego co wiem to chyba o ok 10% (chyba ze sie myle)

4.
    jakie są włąsciwosci MDF i dlaczego sie stosuje
    MDF jest kompromisem pomiedzy cena a oferowana jakoscia tlumienia drgan.
    jak dla mnie ma 2 wazne zalety: jest dosc gesty i w miare dobrze tlumi drgania i najwazniejsze... znakomicie sie go obrabia!! :grin:

podaj dokladne dane glosnika to policzymy jak te 5 litrow na niego wplynie

Skomentuj

Re: Czy 5 L robi róznice w jakosci dzwięku / własciowosci M

... głośnik 25cm Hoolywod...
      Co to jest? Jeśli jest to podobne do innych produktów marki Hollywood (odtwarzacze DJ'skie, miksery, końcówki mocy) to i tak nie ma znaczenia w jaką obudwę to wsadzisz, bo to loteria (bez szans na wygraną). Spróbuj wykonać pomiary tego głośika. Za ile go kupiłeś? Może podaruj go komuś kogo nie lubisz.
      Przepraszam, ze te złośliwe żarty, ale marka Hollywood z którą się zetknąłem to taka padlina, że w zasadzie oszustwo nabywcy.
      Co do objętości to masz szanse na skompensowanie tego dobrym wytłumieniem, ale bez eksperymentów odsłuchowych i tak się nie obejdzie.

MDF doskonale tłumi drgania i nie jest elastyczny. Tylko niektóre datunki drewna mogą mu dorównać (oczywiście te najdroższe). Nektórzy używają sklejki która jest taka sprężysta, że chętnie drga, a obudowy z niej ładnie rezonują i grają razem z głośnikami ;-). Podobnie jest z taką płytą z dużych wiórów (niepamiętam jak się nazywa, chyba OSB).

Pozdrawiam

Skomentuj

sory za czworosciana nieforemnego
        a głosnik to taki ...http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=93&pid=293

Skomentuj

Między 31l , a 25l closed dużej różnicy nie będzie...

Skomentuj

mam taki sam głosnik!
            planuje go wsadzic w 40-45 l @ 35-40 hz.
            jedyne co mi w nim niepasuje to .... MOC ... daje mu malo mocy(okolo 100W) a wali spalenizna jakbym go do ogniska wrzucił.
            W obudowie 25l@40 hz,gra lipnie,niskiego basu malo,mozna powiedziec ze wcale,kickbass... jest lepszy od axx1010... XMAX jest niemniejsze od axx1010.
            jak zrobie obudowe to dam znac jak to gra.

Skomentuj

ok Tasior to napisz mi jak to zagra ... w wiekszej i najlepiej na maial mi tez daj znac

Skomentuj

ok ale tej budki niezrobie zbyt szybko.

Skomentuj

Czaruję...
                X