Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil 16/50 w zamkniętej obudowie... dlaczego tak??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil 16/50 w zamkniętej obudowie... dlaczego tak??

Czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić dlaczego tonsil GDN 16/50 w zamkniętej obudowie 30 litrów strasznie wariuje...?? Podkręcam troszkę pokrętło w prawicę a on sie zachowuje jakby zaraz miał wyskoczyć z ramki :-/ W tej samej obudowie BR już wszystko jest oki... Nie kumam tego wcale...

za duza obudowa
    wytrzymalosc mocowa glosnika za mala
    w br wystepuje wieksze cisnienie dlatego glosnik tak nie lata

Skomentuj

Zamieszczone przez macias666
      br wystepuje wieksze cisnienie dlatego glosnik tak nie lata
      bzdura...
      Głośnik w b.r. jest odciążony przez układ rezonansowy. Jego amplituda maleje, bo b.r. przejmuje na siebie prace w obrębie częstotliwości strojenia. W ogóle czemu taka duża ta buda dla tego Tonsila? :???:

Skomentuj

macias666, proponuje częściej do artów zaglądać abyś znów takiej bzdury nie strzelił :)
        MormoN, chyba za bardzo się winisd sugerowałeś ... :/

Skomentuj

ok, sorki, moj blad :)
          ale poprosze jednak o wyjasnienie ...
          z tego co wiem .... to w br wystepuja wieksze cisnienia
          br promieniuje w fazie z glosnikiem co zmniejsza jego amlitude
          co znaczy ze br przejmuje na siebie cokolwiek ?? br jest przecierz elementetm pasywnym , ot taka rurka ... i jedyne co moze miec zwiazek z amplituda glosnika to wlasnie wzrost cisnienia w obrebie srojenia br

nie chce sie klucic bo faktycznie moja wiedza jest znikoma w porownaniu z wasza ... ale jednak prosze o wyjasnienie

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=5

Skomentuj

no fajnie ale w tym arcie jest to samo co powiedzial UKA
              a ja chce wiedizec w jakis sposob to sie odbywa ...
              bo nadal wydaje mi sie ze to co napisalem to wcale nie bzdura

Skomentuj

Wiem że pudło jest spore ale bawiłem się zmniejszaniem pojemności ale jedynie co to zauważyłem że ilość basu strasznie spada... zmniejszyłem o 8 litrów później 5 a basu i tak było mało... albo to ja za dużo wymagam... A tak waszym zdaniem w jakiej pojemnośći to zamknąc?? Jeśli chodzi o to latanie membrany to tak na mój prosty rozum w closed głośnik powinien wykonywać mniejsze ruchy niż w closed.... bo przecież cisnienie wytwarzające sie w zamkniętej powinno w pewnym stopniu chamować takie ruchy membrany... Jak to jest?

Skomentuj

http://www.google.com/search?sourcei...tor+helmholtza
                  macias666, fizyki nie trzeba od początku wymyślać ;]
                  MormoN, http://diyaudio.pl/portal.php?show=7
                  Zamieszczone przez MormoN
                  bo przecież cisnienie wytwarzające sie w zamkniętej powinno w pewnym stopniu chamować takie ruchy membrany...
                  tylko że w br masz rezonator który odciąża głośnik w danym zakresie częstotliwości.

Skomentuj

Rezonator powoduje, ze przy częstotliwości bliskiej strojenia powietrze w obudowie "pulsuje" z odpowiednim przesunięciem fazowym w stosunku do głośnika. Gdy głośnik tłoczy powietrze do wnętrza obudowy, to w tym samym czasie ciśnienie w jej wnętrzu wzrasta przez co ruch membrany jest hamowany bardziej niż przez poduszkę powietrzną w obudowie zamkniętej. Dzięki temu amplituda głośnika i zniekształcenia są mniejsze, a dzięki otworowi mamy więcej basu
                    Co do wielkości obudowy, to daj max. 20l i pokombinuj ze strojeniem. Skracaj rurkę i słuchaj. Podejrzewam, ze po prostu za nisko stroisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                      Rezonator powoduje, ze przy częstotliwości bliskiej strojenia powietrze w obudowie "pulsuje" z odpowiednim przesunięciem fazowym w stosunku do głośnika. Gdy głośnik tłoczy powietrze do wnętrza obudowy, to w tym samym czasie ciśnienie w jej wnętrzu wzrasta przez co ruch membrany jest hamowany bardziej niż przez poduszkę powietrzną w obudowie zamkniętej.
                      no wlasnie
                      a co ja napisalem wczesniej ??

Skomentuj

Teraz zmniejszyc pudło na 20 litrów będzie trudne... :-/ Stroiłem całośc na 40hz... może to i za nisko na te głosniki (a już zdesperowany walnąłem BR na 5,8 śednicy... z nowym strojeniem tez bedzie balagan) Ale początkowo miało to grac w zwykłym stereo i chcialem wycisnac z tego troszke zejscia... dopiero później doszedł sub. Dzięki za wyjaśnienia co do "wylatających membran" :-) teraz juz troche to kumam :-)

Skomentuj

no MormoN, widze ze sie postarałeś z tymi kolumienkami po odsłuchu jestem pod wrazeniem. najebadziej mnie zdziwil ten 20cm tonsil w zyciu bym nie pomyslal ze to tak zagra. a juz niedlugo premiera mojego sprzetu

Skomentuj

No wiesz... grać jakoś tam gra :-) Ale jak widać trzeba jeszcze troszkę popracować :-) Gniecie mnie na wzmacniacz do suba i intensywnie się zastanawiam nad AL-35 :-/

[ Dodano: 2006-11-29, 22:26 ]
                            Jeśli ktoś jeszcze będzie zaglądał do tego posta... mam pytanko... a właściwie kilka :-)

1. Jak zmostkowac sygnał stereo do wzmacniacza mono w sub`ie tak żeby na tym samym kablu podłączyc wzmak stereo. (siakiś taki sumator niskopoziomowy... że tak to nazwe)
                            2. Co sądzicie o o układzie altrona AL-35 (dobre toto jest??) i czy jest możliwośc wpięcia tam jakoś regulacji natężenia dźwięku?? Nie chciałbym żeby mój malenki sub`ik doastawał coś około 200W na ciągłym :-) Nie wiem jak to do konca działa... :-/ Jestem miętki z elektroniki.
                            3. Czy w SB live 5.1 wyjście na subwoofer działa tylko przy filmach w systemie wielokanałowym czy można sterowac niskimi także przy słuchaniu just Winamp mptrzy?? To by wykluczyło użycie filtra :-)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :-)

Skomentuj

mormon: mozna sterowac wyjsciem na subwoofer z winampa...po prostu trzeba ustawic bas redirected i ustawic ciecie w mixerze z SB

pozdr.

Skomentuj

zgadzam sie z freex-em bo sam mam tak narazie a co do mormona który jest w gdansku obecnie to kupil sobie juz ten wzmak 200w na mosfetach i filtr od altrona wiec ma juz komplet pozdro :)

Skomentuj

Obudowa b-r odwraca fazę ciśnienia dla częstotliwości rezonansu. Głośnik jest hamowany przeciwnym promieniowaniem otworu i zmniejsza się amplituda jego wychyleń. Dla tej częstotliwości promieniuje otwór w fazie przeciwnej do głośnika.
                                  W obudowie zamkniętej tego nie ma i głośnik jest przeciążony. W praktyce w obudowie b-r też jest przeciążony poniżej częstotliwości skutecznego działania otworu. Dla wysoko strojonych obudów ta granica może leżeć równie wysoko co dla głośników dostosowanych odpowiednio do pracy w bass-reflexie.
                                  Gdn 16/50 powinien pracować w b-r około 25 litrów strojonym na 46-48 hz. Obudowa zamknięta dla niego to około 16-18 litrów. Do satelitów moze być nawet mniejsza objetość. Basu z niego nie będzie za wiele. Ma jednak inne zalety.

Skomentuj

Hmmm... niedawno własnie przerobiłem pudła na 25 litrów :-) I głośnik w BR sprawuje się bardzo dobrze.

Skomentuj

ja ten glosnik nadal mam w zamknietej 23L (bo nadal nie znalazlem b-r) i po tygodniu wygrzewania + aktywna korekcja (srednie i wyskoie wyciszylem o 3 i 4 db) musze przyznac ze jakis bas sie pojawil
                                      zamontowalem na probe b-r w miejsce wysokiego (tylko ze za nisko strojony) i basu bylo pod dostatkiem i to bardzo interesujacego

jutro razem z UKA robimy pomiary i majstrujemy zwrotke

Skomentuj

Te głośniki są naprawdę ciekawe... Nawet potrafią zawibrować powietrzem :-) Dajcie znać co pomierzyliście :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X