Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny frontowe do zestawu 5.1 sc10n+??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny frontowe do zestawu 5.1 sc10n+??

Jestem nowy na tym forum dużo tematów już czytałem i po tych wspaniałych konstrukcjach które zostały opisane na forum postanowiłem sobie też coś zrobić. Mam problem z doborem przetworników. Wysokotonowy to na pewno VISATON SC10N tylko nie wiem co do tego dorzucić może 2 x arn 150/3 4omowe połączone w szereg zastanawiam się jeszcze nad stx GDN-18-120-6-SW co będzie lepiej grało? a może 2 x stx tylko problem ze zwrotnicą bo jest tylko wersja 8omówa i raczej nie dałoby rady ich wrzucić bo w szeregu miałoby to 12 omów a równolegle 3omy, najchętniej zastosowałbym tą ostatnią konfigurację a jakby dać sc10n i jednego stx`a na tej zwrotnicy z forum a ten drugi głośnik na osobbnej zwrotnicy to byłoby dobrze?? Jeszcze jedno na przetworniki mogę przeznaczyć max 300 zł. Pokój w którym miałyby grać ma powierzchnię 20m2. Póżniej do tego zestawu chciałbym dołożyć subwofer centralny i satelity żeby zrobić zestaw 5.1 ale na razie za mało kasy.

z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam snow

Jeśli stxy 18sw to tylko równolegle i wtedy raczej w parze z stxem AJ koniecznie 4R.

Skomentuj

w opisie wystąpił błąd - oczywiście 8omów dotyczy wysokotonowca sc10n natomiast stx GDN-18-120-6-SW ma 6omów przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd

[ Dodano: 2006-11-28, 19:58 ]
      a jaka jest różnica dźwięku między tym stx`em a visatonem szczerze mówiąc po opiniach na forum bardzo się napaliłem na tego visatona?

Skomentuj

Zamieszczone przez snow_87
        w opisie wystąpił błąd - oczywiście 8omów dotyczy wysokotonowca sc10n natomiast stx GDN-18-120-6-SW ma 6omów przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd
        hehe, tu chyba każdy wie ile R ma 18sw :)
        a jaka jest różnica dźwięku między tym stx`em a visatonem szczerze mówiąc po opiniach na forum bardzo się napaliłem na tego visatona?
        głośniki są zbliżone do siebie klasą, oba jakieś super rewelacyjne nie są, ale warte zainwestowanych w nie pieniędzy.
        Z tym że stx jest tańszy i imho ładniejszy :)
        Nawet podwójnie tańszy jeśli bierzesz już 18sw.
        Nie wiem czy sc10n wystarczy dB dla współpracy z dwoma 18sw :/

Skomentuj

dokonałem jednak zmiany planów mianowicie kolumny będą stały w mniejszym pokoju około 12m2. I teraz już nie wiem czy te STXy są mi potrzebne, chciałbym coś co będzie w miarę czysto grało. Słyszałem, że te STXy mają bardzo słabe średnie tony i w związku z tym głęboko się zastanawiam co wziąć. Co byście mi polecili w tym wypadku??

z góry dzięki z odpowiedzi snowy

ps. Chciałbym aby były dwa głośniki średnio-niskotonowe.

Skomentuj

wez sobie nowe stx 15 100 8 po 2 na kolumienke

Skomentuj

niestety nie stać mnie na takie głośniczki, cena 4szt. to ponad 350zł i jeszcze do tego wysokotonowe wyjdzie grubo ponad 400 zł ja mam do przeznaczenia na przetworniki 300 zł i niestety nic więcej nie wyskrobie

[ Dodano: 2006-12-10, 17:41 ]
              a co powiecie na 2xARN 150/03/4+sc10n nigdy takiego zestawu nie słuchałem, ale widziałem, że to dość popularna konstrukcja. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat.

Skomentuj

niestety nie stać mnie na takie głośniczki, cena 4szt. to ponad 350zł i jeszcze do tego wysokotonowe wyjdzie grubo ponad 400 zł ja mam do przeznaczenia na przetworniki 300 zł i niestety nic więcej nie wyskrobie

[ Dodano: 2006-12-10, 17:41 ]
                a co powiecie na 2xARN 150/03/4+sc10n nigdy takiego zestawu nie słuchałem, ale widziałem, że to dość popularna konstrukcja. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat.
                zapytaj sie seweryna on robil taka konstrukcje :wink:

Skomentuj

mam teraz trochę więcej gotówki i się zastanawiam czy nie zainwestować trochę więcej pieniędzy w przetworniki myślałem o czymś do 400zł. Czy zestaw 2 x w130s + sc10n byłby dobrym rozwiązaniem?? a może coś innego za tą cenę??

Z góry dzięki za odpowiedzi

Skomentuj

Czaruję...
                  X