Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kilka propozycji,co wybraC?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kilka propozycji,co wybraC?

Witam

Sprzedalem swoje podlogowki na w170s i sc10n,teraz potrzebuje cos lepszego i mam na to niewiecej jak 900 zł(glosniki zwrotki budy wysylki,wykonczenia nielicze)

Co najgorsze,goni mnie czas-sylwester niedlugo a niechce naglasniac imprezki majac arz( 12mkw) ...

Niewiem co wybrac...

Zastanawiam sie nad :

1.Usher 8137A + ktoras z kopółek
    2.Kep sph 165 + ktoras z kopółek

Co poradzicie mi wybrac?

Słucham trance,d'n'b,hardstyle,podobne kategorie takiej muzyki,ale takze innej muzyki,czasem cos w stylu POD,linkin park,katie melua,itd itp.

Wysokie tony maja byc wyrazne,szczegółowe,nie natarczywe,niegubiace sie przy wiekszej mocy ale takze nie męczące,ani niewybijajace sie ponad reszte pasma(tu mozna sie zwrotka pobawic oczywiscie)

Zalezy mi na niskim basie,co napewno Usher mi da (TL) ,ale zas niewiem jak tam z srednica,wkoncu to glosnik 20 cm jest,pomiary są wyglada calkiem niezle,choć Irek i Gipsy mowia ze 2 way niewypali.

Kep podobno ma dobra srednice,basu takze sporo ale nie tak niskiego jakbym chcial.

Co wybrac? ktora z kopółek?
    g20sc/dsm25ffl/g25ffl/xt19/xt25
    (najbardziej jestem przekonany do g20sc,najmneij do xt19 ale mowcie co i jak)

Pozdrawiam

P.s
    mam nadzieje ze niebedzie tu spamowac bo czas mnie goni i potrzebuje wiedziec co wybrac,bo w nastepnym tygodniu napewno zamowie glosniki.

[ Dodano: 2006-12-05, 21:21 ]
    Aha,mikrofon i JIG juz do mnie leca(powolutku :P ) wiec pomiary,SW i wasza pomoc i powinnismy dac rade.

Ja bym pomyślał jeszcze nad:
    AL170, SPH165CP ewentualnie wersja C borys równierz ja kiedyś chwalił

...a jeżeli chodzi o kopółki to mozna jeszcze zastanowić sie nad 22tag/g badz 27tbfc/g

Skomentuj

nie slyszalem zadnych z tych glosnikow ale cos tam napisze...

osobiscie bym wolal miec spojne pasmo z niedostatkim od dolu (zawsze mozna suba dorobic) niz miec bas z dziora w srodku pasma (w trance i D&B mniej istotne ale zawsze milej sie slucha na pelnym :razz: )

sluchalem tylko Vide D27TG i musze przyznac ze spelnia warunki
      Zamieszczone przez Tasior
      nie natarczywe
      oraz
      ale takze nie męczące,ani niewybijajace sie ponad reszte pasma
      pierwsze wrazenie po spotkaniu z vifa to "gdzie te wyokie tony" ale po zaaplikowaniu odpowiedniej zwrotnicy (dzieki IREK :wink: ) i dluzszym sluchaniu stwierdzam ze tonsil przez okno wyleci :lol:
      na dluuuugie sluchanie trance'owych setow jest idealna
      niestety nietestowane na duzej mocy bo diora sie sypie a SYMASYM w budowie...

mimo ze z tej samej stajni to cos innego prezentowal peerless NDT-53
      od dolu mniej wyrazny ale za to wyzej ciagnie i tam sie wybija
      charakter brzmienia ma podobny do gdwk 11/100 ale bez wad tonsila i odrobine glosniej...

Skomentuj

W trance przydaje sie srodek bo tam sporo wokalu czasem.

Al170? Budzik mi zaproponowal,ale kto mi do niego dolozy kasy?
        Wysokie licze 320 zł(najdrozsza mozliwosc + wysylka)
        a na glosniki zostaje ~480 zł + 100 na zwrotki.

Tak to ma wygladac z xt25
        http://audiomania.info/forum/files/zwrota_203.jpg

wyglada niezle,choc slyszalem kilka opini o xt25 ze jest cicha,delikatna,ginie gdzies w tyle...

[ Dodano: 2006-12-05, 22:33 ]
        Aha,suba napewno nie dorobie... glosnik 300 zł wzmak 300 zł budy i duperele 100 zł. odpada.

Skomentuj

jeśli wziąć pod uwage kryteria którymi kierował się Pawel S. to wg mnie optymalnym wyborem jest xt25. Oprócz tego można ją nisko ciąć co jest niezwykle ważnym plusem gdy będziesz chciał robić ów TL n Usherze.
          XT19 jest raczej do monitorków na 15cm midwooferze...

Skomentuj

Hmm...
            JA bym bral kepa;]
            Chociaz prawde powiedziawszy jestem ciekawy jak ten usher w tl gra:)

PS> Ty chcesz sylwestra tym naglosnic:>
            Moze dokup po jeszcze jednym arz i juz bedzie glosno, tylko z basem pewnie nie zabardzo.

Skomentuj

No to Ci zamiaszam a co z Seasami? Polink za chwilę będzie je sprzedawał i przykładowo L18RNX/P (18cm aluminiowa membrana, korektor) kosztuje niecałe 250pln do tego kopółka np 27TBFC/G 120pln. Są w sieci przynajmniej dwa projekty na tych głośnikach z pomiarami zwrotkami itd.

Skomentuj

Maxi,
                12 mkw pokoj,a naglasniac w sensie zeby była muzyka ,na sprzecie dobrej jakosci,niekoniecznie glosno.
                Pozatym jeden arz + 15 W z unitry wystarcza,i to nawet z zapasem.

Domino,
                Moge na nie popatrzec i poszukac jakichs opini,ale bardziej jestem przekonany do czegos sprawdzonego,noi mam b malo czasu(~18 dni to malo,BARDZO mało)

Skomentuj

Borys ma kolumny 2xKep do tego miał XT19 ale wymienił ja na Seasa 22taf i twierdzi, że gra to duzo lepiej

Skomentuj

w podpisie widze ze tez masz kepa 165,moglby powiedziec jak nisko schodzi?

Skomentuj

Nie wiem jak nisko ponieważ po pierwsze pracuje u mnie w zastepczej obudowei zamkniętej poza tym nie mam sprzetu pomiarowego.

Skomentuj

wyglada niezle,choc slyszalem kilka opini o xt25 ze jest cicha,delikatna,ginie gdzies w tyle...
                        .
                        pewnie opinia jednego powtażana, że podobno - później to "podobno" ginie i mamy legendę gotową.
                        Powiem tak: sph jest bardzo "przestrzenny" nie muszę siedzieć "wryty" w jedno najbardziej optymalne miejsce, a xt25 poleprzyło ten efekt. Moim zdaniem jest bardziej kulturalnym i ciepłym głośnikiem (mimo że produkują ją pólnocni sąsiedzi Niemców - Teutoni :lol: ) w porównaniu do visatonów (sc10n8 , g20sc). Jest szczegułowy ale nie męczący.

Skomentuj

a czy wiesz jak nisko schodzi? :mrgreen:

w170s efektywnie od 40 hz gra,jednak ja chcialbym nizej troche,co mi da LT ,lecz niewiem jak z srednica...(na charce ok no ale..)

Skomentuj

muzyka której słuchasz nie jest jakoś wybitnie wybagająca więc nie rozumiem az takiego problemu, brałbym kepa

Skomentuj

oj jest wymagajaca gdyby niebyła to bym został przy w170s i sc10n.

Jestem zdecydowany na kepa 165,tylko jaka do tego kopółke?
                              Prosze o szybkie odpowiedzi z uzasadnieniem (malo czasu,oj mało)

Skomentuj

No to chyba XT19 lub G20SC, do Vifki masz gotową ekstra zwrotę.

Skomentuj

o zwrote sie niemartwie bo kupilem jiga i mikrofon specjalnie na te okazje :)

a dlaczego nie inne kopolki? sa w podobnej cenie i chyba niesa złe?

Skomentuj

Tasior, ja bym Ci proponowal seas KT28F. uwazam go za jeden z najlepszych glosnikow. detaliczny, delikatny, nienatarczywy, szczegulowy , miekki, szybki, i mozna ciac od 2000 Hz 18dbB/oct lub 2500 Hz 12dB/oct

Skomentuj

eee.....zaraz o nim poczytam,ale jesli da sie ciac tak nisko to wtedy musze pomyslec nad usherem

dzieki za info

[ Dodano: 2006-12-07, 15:33 ]
                                      jaka jest strona seasa bo nieumiem znalezc?

[ Dodano: 2006-12-07, 15:45 ]
                                      znaczy sie strona z tym seasem,charka itp bo stronke seasa znalazlem ale jego tam niema,noi w ktorym sklepie mozna kupic?

Skomentuj

Jest tam tylko ma inne oznaczenie, poszperaj głębiej

[ Dodano: 2006-12-07, 17:06 ]
                                        Seas KT 28 to inaczej 27TFFC H0881 ( na razie Polink go nie ma )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X