A no to ze BSW z pewnoscia nie jest idealnym głośnikiem, baaa w tej cenie trudno było by o taki i zawsze trzeba isc na jakiś kompromis. Beyma Power i BSW to dwa rózne głosniki, oba sa dobre, ale każdy gra inaczej kwestia gusty który z nich jest lepszy, albo inaczej... zalezy od przeznaczenia.
Chociaz ajkos dziwnie caiagnie mnie w strone Beymy
mIKI, pamiętajmy o niemałej różnicy w cenie.
Owszem, rozsądek nade wszystko, ja i tak dyskotek nie robię. Poza tym za bardzo chyba się już napaliłem na BSW ;-)
Moc jak moc przy 20Hz to raczej chodzi o uszkodzenie mechaniczne, przykładowo przy mocy 150W głosnik będzie miał skok +-10mm albo i więcej. Prędzej się wykończy mechanicznie niż termicznie. BSW mimo że jest tańszym głośnikiem to w przeciwieństwie do beymy posiada dwa dolne zawieszenia i nie straszne mu duże wychyły.
[ Dodano: 2006-12-09, 17:24 ]
Co do tego jak gra beyma i bsw to mkul może powiedzieć. Wiem że ma 10br60 i bsw104II i jakoś stylu gry tych głośników nie da się porównać.
Właśnie bym chętnie kiedyś wreszcie power-a posłuchał, parametrami trochę mi BSW przypomina, ale wszyscy twierdzą, że gra jeszcze lepiej niż seria studio, szkoda tylko, że power10 ma takie niezbyt parametry, bo nie lubię większych głośników.
A co do porównania BSW104II do 10BR60, to ta beyma to wciąż mój ulubiony głośnik i nie wiem do końca na czym jego fenomen polega, ale BSW przy nim jest monotonny, miękki i męczący, mimo, że próbowałem różnych aplikacji, chociaż jeszcze mu nie odpuszczę i mam nadzieję, że w końcu coś wymyślę. Jedyna póki co zaleta, to to, że w budzie od 25l schodzi niżej niż beyma w 40l. I jeszcze może to, że jest raczej niezniszczalny, przeżyl wybuch n-mosfeta i kilka innych podobnych akcji, membrana nie raz latała +/-10mm i nic mu nie jest.
Według mnie optymalną obudową dla POWER 12 jest closed 30l + max wytłumienia. W takiej obudowie bas jest extremalnie szybki (Qtc ok. 0.5 ; ogromny napęd), dodatkowo trudno osiągnąć xdam ze względu na małą objętość obudowy. Tylko że w takiej konfiguracji wymagana jest korekcja elektryczna (charakterystyka zaczyna opadać już od 100Hz w dół) i niezły piec. Ta BEYMA lubi też wysoki podział co bardziej predysponuje ją jako aktywny dół do kolumny niż na suba.
Z pewnością brzmienie tego głośnika nie każdemu przypadnie do gustu gdyż większość osób woli bas „rozmiękczony”. Jak to napisał ktoś na tym forum – jest to głośnik dla tych którzy wiedzą czego chcą.
Tak mi się właśnie wydawało że to był LUKASZ. Szkoda że ostatnio niewiele pisze bo jego opinie sobie bardzo ceniłem. Na temat tego głośnika miałby chyba najwięcej do powiedzenia.
Umberto też miał ten głośnik ale po serii testów porównawczych wybrał jednak miękkiego Hertza.
czy aby na pewno mowimy o beyma power 12?
nie slyszalem zeby Umberto mial ten glosnik no i pewnie by cos napisal do tej pory;p
a wiem ze lukasz mial 12br
power12 w 30litrach closed to marnowanie glosnika. I wprost przeciwnie taka obudowa daje bardzo kiepska wytrzymalosc mocowa. Closed daje wytrzymalosc gdy Qtc>1. A 0,5 to jest idealna dobroc do dolozenia b-r.
Umberto też miał ten głośnik ale po serii testów porównawczych wybrał jednak miękkiego Hertza.
A bzdura totalna.To znaczy nie tak do końca,chodzi o to "wybrał".A nic nie wybrał tylko dostał.
Co do tej beymy,spotykane sa TU srogie opinie o BSW...A ta Beyma ma dość podobny charakter,wiec?Cos się mi zdaje że zaczynamy powracać do korzeni,ino żeby ta cewa nie stukała,i żeby ta cena nie porażała.To dało by się w diy to przełknąć.Dodam ponadto że beyma ma zpał zagrać niżej od bsw,ino kończy się to klepnięciem.I dlatego ogólnie poleca się ciasne budki do niej/do nich.
an2lec, skąd Ty możesz wiedzieć co ja miałem,co testowałem?
Coś mi tu nie pasi...Poproszę o kilka słów wyjaśnienia bo mam pewne podejrzenia :cool:
Umberto to jak z ta beyma power 12 mailes ja? slyszales?:P napisz cos wiecej... jak sie ma do bsw12? warto dokladac 200pln?
charakter bsw bardzo bardzo mi odpowiada, jesli ta beyma jest jeszcze szybsza i ma wiekszego kopa to chyba warto...?:>
mIKI, kopa to ma,oj ma.Bym powiedziała że charakter typowo rodem z estrady,choć dołu niby nie brakuje.Ale jak na mój gust to "niby" pozostaje,coś się tu według mnie rozdziela...Nie tak sobie ogólnie to wyobrażam.
an2lec, rozumiem,i dziękuję za odpowiedź,wiesz,ja czasu nie liczę,2 lata...a ile czasu bez rejestracji?Ja sam nie odpowiem,po prostu nie wiem,nie pamiętam...
czyli wg twoich subektywnych odczuc bsw gra lepiej? kurde no sam juz nie wiem, kupa kasy lipa wtopic, a za to mozna miec 154II... albo porzadne stereo (bo i wzmak musi byc konkret)
gdziemoge posluchac tej beymy?!:P
mIKI, tu nie ma nic lepiej,raczej bezpieczniej,tak to bynajmniej u mnie wyglądało.Z bsw robię co zechcę,nie poddaje się,nie stuka i nie charczy.Beyma jest fajna,tylko jak na moje zapędy zbyt delikatna.Co nie znaczy że zła.Ale jestem więcej niz pewny że 70 % użytkowników naszego forum uwali ją po 5 minutach.Ot taka śliczna,urodziwa hiszpanka.Tylko boi się mocnego chłopa :mrgreen:
Skomentuj