Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

beyma.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj Irek Irek... Zebys Ty tak wypisywal...

A na co Ci wyglada Buszmen? Nieraz jednak gra, co nie?

Irunia, wez no pogadaj z Umbim o tym ludziku.
    Krotka cewka? Mierzylem wychylenie od napiecia, wykres zalamuje sie powolutku, tak sie klada, ze jest bardzo spokojny do +-12mm, akceptowalny do +-15mm. Czy to malo? Sadze, ze to nie malo, zwazywszy na srednice i konkurencje.

Moze by tak najpierw posluchac, potem wyrazac opinie? Jak mozna mowic o smaku patrzac tylko na kolor? A jak doleje bezsmakowego barwnika, czytaj pomaluje kosz i wymienie nakladke lub tez ja pomaluje, to wtedy bedzie gralo inaczej? Oczami sluchasz czy uszami?...

Ja najbardziej BSW lubie sluchac bebechami.

Skomentuj

tomaszo W kolumny Power12, na suba dwa BSw 15" :razz:

Skomentuj

Udało mi sie zdobyc info od LUKASZa na temat Powera 12. Mam nadzieje ze kolega L sie nie obrazi jak zmaieszcze to tutaj

LUKASZ (11-12-2006 18:00)
        tak slyszalem powera
        LUKASZ (11-12-2006 18:01)
        im mocniejszy tym lepszy ja sterowalem go 400W i nie dawal rady wzmak
        rozsadny to wzmacniacz kolo 600W
        w sin
        bas twardy niemal estradowy
        LUKASZ (11-12-2006 18:02)
        obudowa musi byc niespotykanie sztywna i trwala
        ogolnie glosnik nie zabardzo nadaje sie do mieszkania
        zeby gral musis dostac solidna dawke mocy

Spróbuje wybadac troche wiecej

Skomentuj

Czyli jednak, potwór potworny :cool:
          Niestety, nie do domu z tego wynika.

Skomentuj

Skoro tyle wytrzymuje mu ta cewa, to moze warto takie dwa wladowac w niewielka zamknieta i korekcje przeprowadzic odwrotnoscia spadku - wtedy bedzie hiper szybko i dowolnie nisko. Wlasnie kurde - dowolnie nisko az do pierdykniecia karkasem w spodzik.

Napewno jest to kawalek glosnika z niezlym napedem, ale czemu nie dali mu podwojnej zawiechy i odpowiednio duzej rezerwy skoku? To sie nawzywa niedorobka, jesli glosnik rabie karkasem, niestety.

Slyszalem w kilku przypadkach jak Bejma trzaska - jest to nie do przyjecia. W momencie, kiedy nawet zaczyna to grac... nagle slychac cos, co przyprawia o zawal.

Skomentuj

hm.. bez przesady, trzaska jak ma duze wychyly, trzeba znac umiar poprostu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                zeby gral musis dostac solidna dawke mocy
                Czego to dowodzi ? Zastanówmy się głośnik o spl grubo ponad 90 db, kto wie ile na użytecznym paśmie wyciśnie poniżej tych 80 hz ale napewno nie mało. Więc kiego ch potrzebny mu taki wzmacniacz, a jesli ktos zechce go napędzac 50Watowcem klasy A czy jakąs lampą to co ? Lipa ? Sądze że zagra lepiej od badziewnego tranzystora który nie wiadomo ile by miał mocy a niewiem jak kichowata kontrole nad głosnikiem.

Czytam topik bo dyskusja o ciekawym głośniczku.

Zamieszczone przez irek
                Wiekszosc ludzi pisze glupoty na frum to ja tez moge bo to przeciez tylko moje osobiste zdanie! :)
                W końcu Ale mam pytanko, powiedziałbyś mi skąd ten "mit" czy "fakt" do monstrualnych wzmacniaczy do takich głosników. Ok potrzeba go ruszyć no ale przy cichym słuchaniu w domu na paru watach już jest głośno, więc .. czemu by nie dobry 100Watowy wzmacniacz tylko jakis potwór 600 W ?? Czy tylko moc tu sie liczy ? Jestes tu najbardziej wiarygodny z elektroników więc podziel się wiedza w tej kwesti to może oświecisz nie tylko mnie ... a jest kogo oświecac

Skomentuj

Budzik - bo jesli kupujesz Ferrari to nie po to, zeby lac paliwo 80 oktanowe do niego.
                  Popatrz ile ten glosnik ma ponizej 50 Hz, to jest pasmo typowo subwooferowe. Przewaznie w domu subwoofery sa ciete przy 60 Hz, znakomita wiekszosc systemow opartych o w miare dorozwiniete fronty.

Jednym slowem dobre glosniki duzych srednic potrzebuja do pokazania pelni swych mozliwosci wzmacniaczy o duzej wydolnosci pradowej.
                  Naturalnie jesli ktos chce sluchac po cichu, to nie kupuje 15 calowca prawda? Bo nisko i ladnie zejdzie na 10cio calowcu, tylko natezenia nie beda takie. Co kto lubi i czego potrzebuje.

Teraz Budzik zacznie sugerowac, ze w ogole nie ma sensu zasilanie poteznych glosnikow rownie konkretnymi wzmacniaczami bo 50 W starcza i ... chyba sobie zrobie przerwe znowu.

ZASTOSOWANIE sie liczy - jak ktos chce, moze najwiekszy model PD zasilac 2 W lampy - moze przeciez nikt mu nie broni! Tylko to jest rozwiazanie nieekonomiczne i nieco inne niz priorytety powstania takiego glosnika.
                  Dla pelni szczescia i wykorzystania dobrego glosnika trzeba odpowiedniego wzmacniacza. Dla ARN226 to bedzie inny wzmacniacz i dla PD1850 inny. Tyle. Po to sie daje mocne koncowki pod takie glosniki, zeby wykorzystac je i wycisnac pelnie jakosci jakie oferuja. Niekoniecznie trzeba wtedy wzmacniacz wykorzystac z kolei w pelni mocowo, wtedy chodzi bardziej o jego wydolnosc pradowa w zakresie pracy glosnika - wieksza, niz dla wzmacniacza o mniejszej mocy...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszo
                    i korekcje przeprowadzic odwrotnoscia spadku - wtedy bedzie hiper szybko i dowolnie nisko.
                    skąd pewność że taka korekcja nie sprawi że już nie będzie hiper szybko ?
                    Tzn czy korekcja nie zmienia charakteru brzmienia ?
                    Bo już nie pierwszy raz czytam o niej, wiele osób pisze na temat takich rozwiązań (zamknięta + korekcja + mocny wzmacniacz),
                    ale szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałem się z czymś takim w diy owej konstrukcji :)

Skomentuj

Tomaszo, o wykorzystaniu głosnika dobrze wiem ,bo bo sam kupuje po to małe pierdziawki (czyt 13stka obecnie) żeby w bloku wykorzystac jego możliwosci, poco mi wiekszy skoro na tym po chwili mam sasiada na głowie. Po drugie, problem tkwi gdzie indziej, mianowicie w samej mocy wzmaka, bo jedni mówią że musi byc moc i koniec, inni że moc poto aby wykorzystac mozliwosci i tu sie zgodzę, ale śmieszy mnie to 1, bo jakim sposobem duży głosnik NIEzagra na wzmaku małej mocy, to chore pojęcie wpajane do łba lajka który czyta o co tutaj chodzi. Tak jak to podobnie w przyapdku stxa, wersja 150 i 300 np przy 27mce. 27mka ma wyższy spl i lepszy napęd, lepsza kontrola itp, dlatego kto twierdi że wymaga mocniejszego wzmaka niż 150tka, więcej moze wytrzyma. A słowo wytrzyma od wymaga rózni się w znacznym stopniu. Szkoda że przez wielu jest myloooooooone !

Skomentuj

A ilu wypowiadalo sie o nowym stx-ie widzac go tylko na zdjeciu? To ja chyba tez moge. Chcecie pomiarow, prosze bardzo, poprosze namiary do dystrybutora na polske?

Glosnik moze byc najlepszy na swiecie ale jest niepowazny, nie moglbym na niego patrzec. Jaka firma wstawi go do kolumn?

Beyma Power12 i chyba 15 jest teraz w nowej wersji z litera N. Nikt nie ma parametrow i pewnie jej nie slyszal :)

W kazdym razie jak nam w firmie jedna beyma stukala to producent przyznal racje i wyprodukowali dla nas specjalna wersje oznaczajac ja W i teraz nie stuka. A walilo okrutnie bo cewka o dno magnesu. Power12 tak nie stuka bo pierwsze uderzenie jest zawieszeniem dolnym o nabiegunnik i w zasadzie jest to malo slyszalne. Nie wiem jak mozna z tego wzgledu polecac wzmacniacz 600W do tego glosnika. Przy tak wysokiej efektywnosci wystarczy dobre 100 czy 200W.

Skomentuj

teraz jedno wielkie pytanie... czy warto kupic ten glosnik. pomijajac kwestie jakosc/cena, gdzie ten stosunek po przekroczeniu pewnej granicy robi sie coraz mniej korzystny.
                          mysle ze nie rozklepie tego glosnika bo nie czesto slucham naprawde glosno, zawsze kieruje sie rozsadkiem. na imprezach tez bedzie sie uwazac.
                          zawsze mozna dac jakies zabezpieczenie, a nawet subsonic i podpicac go w razie potrzeby.
                          jestem cholernie ciekaw tego przerwornika.
                          Irku wiesz cos wiecej na temat wersji N? jakie modyfikacje zostaly wprowadzone?

Skomentuj

Takero - wiesz co... nie nie ma takich rozwiazan glownie z uwagi na koniecznosc wykorzystania dobrego korektora graficznego - bo taki wiele nie pogorszy jakosci i szybkosci - lub jeszcze lepiej - serva. Taki systemik, ktory w razie duzych wychylen i zmniejszania sie Bl w czasie wychylen ponad liniowe daje jeszcze wiekszy prad i w ten sposob nadrabia sie zachowanie kontroli. O ile z korektorem nie bedzie klopotu, o tyle z takim systemem, ktory dopiero przynosi prawdziwy efekt juz trzeba powalczyc...
                            Druga sprawa - to kwestia strat natezenia. Nikt nie lubi tracic kilku dB z maksymalnie osiaganego natezenia przy zastosowaniu chocby popularnego BR, na rzecz kilku ms mniej i liniowego zejscia. Samo liniowe zejscie w bardzo niskie rejony moze byc i przyjemne, jednak jego niskosc (czyli wychylenie maksymalne membrany, ostatecznie chodzi o skok pojemnosciowy) warunkuje poprzez mozliowsci glosnika maksymalne natezenia. Jesli przyjmiemy, ze ma zejsc liniowo do 25 Hz, a tam wytworzy 107 dB maksymalnie - to musimy calosc efektywniejsza powyzej uciupac i tak od 100 do 25 Hz miec maksymalnie 107dB... Malo kto sie tak wykastruje - a przy muzyce naprawde nie trzeba az tak nisko schodzic...Rzadko kiedy to bedzie wykorzystane.

Budzik - no pewnie, ze tak. Przeciez to jest jasne, ze majac naprawde dobry i szybki wzmacniacz 100W wyjdziemy na jego podlaczeniu pod jakis mocny 15to calowiec lepiej, niz przy 200W szajsu. Napewno jakosciowo lepiej, przeciez nikt nie slucha sinusoidy tylko dla natezen. Jednak chodzi o filozofie stosowania sprzetu - jesli ktos chce jakosci i natezen praktycznie bez ograniczen (na zasadzie, zeby dac ile wlezie i nie umrzec) to musi podlaczyc mocny glosnik pod rownie wydajna elektrownie, co by go wykorzystac w pelni. Nie kazdy tego potrzebuje, sa przeciez zastosowania duzych i mocnych glosnikow w obrebie malych natezen (relatywnie do ich mozliwosci) i calosc chodzi niedosilona pod jakimis jakosciowo niezlymi wzmacniaczami. Tylko chodzi o jakosc-cena... o ten stosunek. Skoro mozna w obrebie relatywnie niskich natezen wyrobic sie na mniejszych przetwornikach, a nieraz z zyskiem szybkosci, to nie ma sensu podlaczac potwora pod kilkukrotnie dlan za slaby wzmacniacz. Tak jak napisales - masz konkretne zastosowanie i nie potrzebujesz 24 cali, o to wlasnie chodzi w przemyslanym systemie.

Irek - no ale to nie jest argument dla profesjonalisty, ze wiekszosc nie slyszy, widzi i wyraza opinie. Irek, nie znizaj siebie do takiego poziomu alpierdowca bez pojecia! Jakby Ci ktos takie cos wciskal, to moglbys sie obrazic, a tymczasem sam siebie mieszasz z blotem. Wez no wywal podejscie emocjonalne - a jak mowie, roboty z przemalowaniem glosnika lacznie z wymiana nakladki jest na najwyzej godzine! I jest zupelnie inna bajka wizualna, popatrz na to co zrobil Coolombo w tej sprawie.
                            Nie chodzi o to, ze Ci wciskam, ze to najlepszy glosnik na swiecie - skadze! Tylko za TAKA cene oferuje nieslychanie duzo jesli chodzi o jakosc i natezenia w zakresie reprodukcji niskich tonow. I tyle, stad patrzac przez pryzmat najwazniejszego kryterium w swiecie DIY - czyli jakosc-cena - chetnie czesto gesto go polecam. Ale musialem sie naszukac, nasluchac i samemu sprawdzic, czy to co pisali o tej serii bylo rzeczywistoscia - sie okazalo, ze jak najbardziej.
                            Mozna dostac u nas na stronie mivoca, mozna zamowic z niemolandii - 10 jojro przesyl - tez ze strony mivoca. Wpisujac www.ravemaster.de przekierowuje Cie i tak na strone Mivoca. W sumie to w obrebie jednego zakladu te dwie firmy, pewnie dodatkowo jedni i ci sami inzynierowie - ale widac sie oplaca pod dwoma szyldami puszczac...

Skomentuj

Zerknijcie na to http://www.speakertrade.com/mivoc/PD...nblatt_Web.pdf

http://www.hobbyhifiladen.de/Lautspr...ener::123.html

[ Dodano: 2006-12-13, 14:56 ]
                              Zamieszczone przez takero
                              Zamieszczone przez tomaszo
                              i korekcje przeprowadzic odwrotnoscia spadku - wtedy bedzie hiper szybko i dowolnie nisko.
                              skąd pewność że taka korekcja nie sprawi że już nie będzie hiper szybko ?
                              Tzn czy korekcja nie zmienia charakteru brzmienia ?
                              Bo już nie pierwszy raz czytam o niej, wiele osób pisze na temat takich rozwiązań (zamknięta + korekcja + mocny wzmacniacz),
                              ale szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałem się z czymś takim w diy owej konstrukcji :)
                              Robiłem coś takiego przy pomocy kX(filtr EQ peaking), ustawiamy dobroć i podbicie w danym zakresie np. +12dB@25Hz Q=1 . Gra to naprawdę ładnie tyle że trzeba przetwornika z bardzo dużym skokiem pojemnościowym i najlepiej 15-18cali. Oczywiście bez mocnego wzmacniacza się nie obejdzie.

[ Dodano: 2006-12-13, 14:58 ]
                              Aha w winISD można sobie zasymulować korekcję w closed jest też filtr linkwitz-transform.

Skomentuj

Zastanawiam się czemu tak rzadko sięga się po korekcję elektryczną w projektowaniu obudów? W przypadku kolumn jest to zrozumiałe ale w przypadku aktywnych subów.
                                Czy jest to spowodowane brakiem doświadczenia konstruktorów w tym zakresie, brakiem solidnej teorii, czy też przekonaniem że takie konstrukcje są gorsze? A korekcja to nie tylko mała zamknięta + odwrotność spadku. Istnieją zestrojenia BR tzw. wspierane wymagające korekcji elektrycznej.
                                W sieci poza stroną Linkwitza niewiele znalazłem na ten temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez an2lec
                                  Zastanawiam się czemu tak rzadko sięga się po korekcję elektryczną w projektowaniu obudów? W przypadku kolumn jest to zrozumiałe ale w przypadku aktywnych subów.
                                  Czy jest to spowodowane brakiem doświadczenia konstruktorów w tym zakresie, brakiem solidnej teorii, czy też przekonaniem że takie konstrukcje są gorsze? A korekcja to nie tylko mała zamknięta + odwrotność spadku. Istnieją zestrojenia BR tzw. wspierane wymagające korekcji elektrycznej.
                                  W sieci poza stroną Linkwitza niewiele znalazłem na ten temat.
                                  Dokładnie
                                  Możesz rzucić jakomś linkiem ?
                                  Ja chciałem mieć we wzmaku do suba korektor parametryczny (podbicie 6-9dB, regulacja częstotliwości środkowej 30-50Hz, regulacja dobroci) - ale na razie w sferze planów.
                                  W obudowie zamkniętej - a takie lubię najbardziej - będzie jak znalazł

Skomentuj

O tu macie kolejny niebieski przetwornik http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...858&highlight= co wg niektórych udaje głośnik :lol: i wykonany na poziomie alpharda :smile:

Skomentuj

coolombo, hehe, teraz kolej z Twojej strony na 184, był 124 potem 154, no to teraz 18 cali.

Skomentuj

jak dla mnie 18 cali to już raczej nie do domu, a tym bardziej nie do wozu :|

Skomentuj

Chyba nie tak szybko, trochę kasy on kosztuje i póki co mam inne wydatki :/

takero niby dlaczego nie do domu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X