Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

beyma.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może jakbym miał salon 40-60mkw to i 18 calach bym pomyślał, jednak w mniejszym pomieszczeniu nie sądze aby miało to sens.
    (Choć może moje zdanie nie jest obiektywne - nie jestem fanem jakiegoś bardzo głośnego słuchania.)
    A przeca na głosniku się nie kończy - trzebaby mu zapewnić odpowiedni napęd, a dodatkowo jak sądze pare osób zapewne chciałoby go ożenić z tubą :)
    Tylko wtedy pozostaje problem - z czym miałby współgrać ? Co na reszte pasma ?
    Lecz musze powiedzieć ze z chęcią posłuchałbym jak on gra i jak jego brzmienie przesiąknięte jest estradowym charakterem :)
    Choć i tak raczej bym sobie takiego nie sprawił - nie bawią mnie suby wielkości lodówki :)
    Fajnie byłoby gdyby Raveland pomierzył mu charki i posłuchał jak sie w domu spisuje.

Skomentuj

To nawet nie to że się głośno słucha, chociaż skłamałbym mówiąc że nie lubie głośno słuchać. Jak dla mnie im większy głośnik tym lepszy bas. Zauważ że większy głośnik żeby przepompować tą samą ilość powietrza potrzebuje mniejszego wychylenia niż głośnik o mniejszej średnicy, praca na mniejszym wychyleniu to mniejsze zniekształcenia, jednym słowem duży może więcej Kwestia jeszcze jest tego typu żeby przyzwoicie grało głośnik musi miec odpowiednie parametry a wg. mnie bsw184II wygląda bardzo dobrze, może ten BL nie jest taki jak w 15calach ale i tak jest bardzo dobrze jak na 18cali.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
        To nawet nie to że się głośno słucha, jak dla mnie im większy głośnik tym lepszy bas. Zauważ że większy głośnik żeby przepompować tą samą ilość powietrza potrzebuje mniejszego wychylenia niż głośnik o mniejszej średnicy, praca na mniejszym wychyleniu to mniejsze zniekształcenia, jednym słowem duży może więcej
        Gdy słucham normalnie muzyki z DLSem to amplitudowo nie przekracza on 2mm więc nie sądze aby jakoś straszliwie zniekształcał :) Gdy chce głośno jakiegoś acid jazzu posluchać to i tak nie przekraczam xmax-a głośnika...

Tak z ciekawości - mierzył ktoś zniekształcenia w funkcji wychylenia membrany ?

Co do tej 18 - boje się że bardzo twardo będzie to grało...
        Owszem - w rocku się to bardzo sprawdza, ale są gatunki muzyki które raczej tego nie lubią :)

Skomentuj

15cali potrafi zagrać twardo i miękko wtedy kiedy trzeba, zależnie co i jak jest nagrane, myślę że z 18calami będzie podobnie.

[ Dodano: 2006-12-21, 16:16 ]
          Tu są zniekształcenia 18 http://ilmag.de/html/body_showsubdist.html

Skomentuj

15cali potrafi zagrać twardo i miękko wtedy kiedy trzeba, zależnie co i jak jest nagrane, myślę że z 18calami będzie podobnie.
            no niestety 15 mnie nie zachwyciła jakoś szczególnie - moze dlatego żę była w za wysoko strojonej budzie - nie wiem, z chęcią posłuchałbym go w tych 100l @ 30 pare hz :)
            niezupełnie o to mi chodziło :)
            Nawiązałem do:
            głośnik żeby przepompować tą samą ilość powietrza potrzebuje mniejszego wychylenia niż głośnik o mniejszej średnicy, praca na mniejszym wychyleniu to mniejsze zniekształcenia
            i chciałem się zorientować jakie są te różnice w zniekształceniach, tak +- , zeby znać rząd wielkości :)

Skomentuj

W linku masz podany pomiar zniekształceń przy dwóch różnych poziomach 95 i 105dB widać że przy większej mocy zniekształcenia wzrastają dość nieznacznie.
              Dokładniej żeby określić zniekształcenia przy danej mocy/wychyleniu membramy potrzeba by konkretny sprzęt pomiarowy i odpowiednie pomieszczenie albo robić pomiar na wolnym powietrzu.

Akurat 15cali sluchałem w dwóch aplikacjach 60L@36Hz i 100L@30Hz Powiedziałbym że w małej budzie głośnik gra dość agresywnie i brak mu zejścia, taki bas może się podobać kwestia gustu. Jak dla mnie w 100l jest optymalnie.

[ Dodano: 2006-12-21, 16:54 ]
              Głośnik ma dosyć niskie fs i przy wysokim strojeniu port może nieprzyjemnie dawać znać o sobie. Jak dla mnie wysokie strojenie to trochę marnowanie potencjału tego przetwornika.

Skomentuj

ja słyszałem go w 100l @ 40hz z tego co pamietam...
                No i może właśnie stąd moja niezbyt przychylna opinia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  ja słyszałem go w 100l @ 40hz z tego co pamietam...
                  No i może właśnie stąd moja niezbyt przychylna opinia :)
                  bardzo możliwe, ja przez jakiś czas słuchałem 10tki strojonej pod 40Hz i cały czas byłem niezadowolony, już miałem go sprzedawać, ale po obniżeniu pod koło 33Hz zaczął grać całkiem przyzwoicie już nie ma takiej przepaści pomiędzy nim, a moją beymą

Skomentuj

Czaruję...
                  X