Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy doborze przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy doborze przetworników

Witam

Od dłuższego czasu przeglądam forum jak i projekty na DIY.

Zdecydowałem się na konstrukcję 2 drożną opartą na 2 przetwornikach średnio-nisko tonowych i analogicznie wysokotonowcu :)

Jako wysokotonowego polecali mi Visaton SC10N i przy nim zostanę, chyba, że ktoś nakłoni mnie do innego.

Gorzej z tymi średnio-nosko tonowymi ponieważ nie jestem zdecydowany co kupić. Muszą być 4 Ohmowe, żeby połaczyć je później szeregowo i żeby dawało 8 Ohm.

Zastanawiałem się nad:

- Tesla XW 165
    - GDN-17-80-4-SC lub SS
    - ARN 188-05/4
    - ARN 226-05/4

Bardzo proszę o pomoc w doborze tych przetworników, ponieważ nie jestem w nch osłuchany i nie wiem co by lepiej zagrało. Słucham muzyki clubowej, dance, techno itp.

Może macie od razu jakiś schemacik zwrotki pod jakiś konkretny zestaw?

Proszę o pomoc w tym temacie.

to jesli chcesz kupowac dwa niskotonowe to moze lepiej troche doplacic i zrobic trojdrozna? arn-226-05(lub 07)+arx+arv. zwrotnice mozesz wziac np stad - strona bardzo powoli dziala, ale czasem sie uda wejsc.

Skomentuj

albo zamiast 2 nisko-srednich dac jeden lepszy jakis.

Skomentuj

Zamieszczone przez kumaneq
        Tesla XW 165
        niemialem ale podobno gra podobnie do arn150 ale glosniej i nizej wiec bedzie dobry do takiej muzyki (niewiem jak w nim ze srednimi)
        GDN-17-80-4-SC lub SS
        niemialem/nie sluchalem
        ARN 188-05/4
        kiepski bas jak na rodzine arn ale za to mas jakotakie srednie
        ARN 226-05/4
        odpada!!

ile masz na toczasu??
        bo do konca roku moze powstanie GDN 16/50/6 + SC10N a tonsil zapowiada sie znacznie ciekawiej niz tesle...

Skomentuj

Generalnie byłem nastawiony na podłogówki 2-drożne.

Może możecie polecić inne głośniki żeby ładnie mi to grało.

P.S Czasu mam trochę-po nowym roku zaczynam budowę, dlatego teraz zbieram inormacje i powoli robię plan budowy :)

Skomentuj

to moze zapytamy o najistotnieszy element: Ile masz na to kasy??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              to moze zapytamy o najistotnieszy element: Ile masz na to kasy??
              Na głośniki mam 250-300zł

Może coś doradzicie...

Skomentuj

ARN 188-05/4
                kiepski bas jak na rodzine arn ale za to mas jakotakie srednie
                Tesla XW 165
                niemialem ale podobno gra podobnie do arn150 ale glosniej i nizej wiec bedzie dobry do takiej muzyki (niewiem jak w nim ze srednimi)
                czy one przypadkiem nie różnią się tylko koszem ?
                Na głośniki mam 250-300zł
                minus wysokie - ok100zł z groszami na wysyłke zostanie jakieś 150zł na niskośrednio, mając tyle raczej nie wchodziłbym w tvm i pomyślałbym nad w170s, choć może super rewelką nie jest to jednak klasa wyżej niż tvm no i zaoszczędziłbyś na wysyłce

Skomentuj

a moze jednego gdn-18?

Skomentuj

A z jakiego głośniczka mogę spodziewać się zadowalającego basu?

Skomentuj

w 11m^2 2xARN 150 + dobre tranzystory = zadowalajacy bas :wink: ...jak na warunki panujace w bloku - w pokoju jest ok i sasiedzi nie narzekaja

arn 188 pokazuje glebszy bas dopiero w ok 20L ale wtedy strasznie muli (w odleglosci 4m slychac tylko buuuuuuu...)
                      ja bym sie zainteresowal W170S

Skomentuj

w 11m^2 2xARN 150 + dobre tranzystory = zadowalajacy bas :wink: ...jak na warunki panujace w bloku - w pokoju jest ok i sasiedzi nie narzekaja

arn 188 pokazuje glebszy bas dopiero w ok 20L ale wtedy strasznie muli (w odleglosci 4m slychac tylko buuuuuuu...)
                        ja bym sie zainteresowal W170S
                        A jeśli miałbyś wybierać między 2x150 a 2x188 do pokoju 12m2 co być wybrał ?

Skomentuj

kumaneq, obydwa głośniki raczej marnie radzą sobie ze średnicą, więc myślę, że warto spróbować ze 188. Coś nowego, a nuż zagra lepiej od klasycznego 150.

Skomentuj

wiekszy zagra gorzej srednica. lepiej jednego stx gdn-18-120. ma bardzo mocny uklad magnetyczny, ktory skutkuje wysokim SPLem i niemulacym basem. W dodatku jest tanszy od dwoch arn-150 czy 188. Zreszta dwa niskosredniotonowe to zawsze pogorszenie ch-yk keirunkowych.

Skomentuj

A jeśli miałbyś wybierać między 2x150 a 2x188 do pokoju 12m2 co być wybrał ?
                              jak bym bral 188 to raczej do zamknietej bo w b-r z czasem strasznie denerwuje!! jak juz pisalem na drugim koncu pokoju bylo slychac tylko jednolite buuuu (czego nie doswiadczasz z arn150)

Zamieszczone przez Caleb
                              wiekszy zagra gorzej srednica
                              a miales oba glosniki?? wg mnie na sluch ARN 188 ma ciekawsza srednice niz arn 150

Skomentuj

chodzi tez o charakterystyki kierunkowe. dwa takie olbrzymy jeszcze bardziej zepsuja kierunkowosc.

Skomentuj

ARN 188 w 20l b-r muli a w 15l closed nie, może słabsze zejście ale jak już wybrałbym opcję 2 i ewentualnie w przyszłości rozbudował na 2.1. Ale to wszystko bez sensu. :lol:
                                  Jeśli masz ciśnienie na DIY to kup co Ci tam pasuje i wymieniaj po pół roku :cool:

Ja radzę dozbierać ze 200 zł (idzie mikołaj) i zrobić np. sph176 + dt107 (oszczędność na przesyłce), lub zaszalec i kupić g20sc + zwroty borysa. :cool:

[ Dodano: 2006-12-22, 13:11 ]
                                  ku przestrodze:
                                  http://audiomania.info/forum/viewtop...bb767371#45051

Skomentuj

Nowy budżet :)
                                    Na przetworniki 350 jest.
                                    Co teraz poradzicie ?
                                    Może 1 nisko-średni i kopułka?

Skomentuj

350 na dwie kolumny? czy na jedna\?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                        350 na dwie kolumny? czy na jedna\?
                                        Na 2 kolumny mam 350zł na same głośniki.
                                        Co mogę z tym budżetem zrobić?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X