Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

konstrukcja BP 6 th iso.....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

konstrukcja BP 6 th iso.....

czy ktos mi moze powiedziec czy tak konstrukcja jest dobra i czy ladnie by w niej zagraly glosniki tonsila.mam zamiar tam wlozyc 2 razy gdn/25/80,cyki i srednie tonsila jeszcze nie wiem jakie.glownie rozchodzi mi sie o glosniki basowe

obawiam sie ze ta konstrukcja nie nadaje sie do budowy kolumn, a jedynie na subwoofer...
    dlaczego chcesz zrobic akurat taka konstrukcje?? obliczanie jej jest bardzo skomplikowane i nijak ma sie z rzeczywistoscia...

Skomentuj

no niestety tego raczej nie obliczysz, tzn coś tam teoretycznie obliczyć się da, ale mało to będzie z rzeczywistością miało wspólnego ;]
      Zobacz co te głośniki potrafią w bass box pro.

Skomentuj

no mi wyszly takie wymiary--->wys 105,szer 30, gl 36.i podobno calkiem niezle graja takie kolumny.a wy jak uwazacie...zaryzykowac??

Skomentuj

Bez pomiarów dość ciężko,choć nie beznadziejnie,akurat bassbox jest w miarę wiarygodny pod warunkiem że dane głosnika sa poprawne.Ale ogólnie taka konstrukcja działa w dość wąskim zakresie pasma,działa bardzo efektywnie,jednak bardzo wąsko.Co ja przynajmniej uważam za bardzo wielki minus.

Skomentuj

a slyszal ktos jak chodza takie kolumny...tylko robione nie oryginalne??

Skomentuj

Zamieszczone przez mule19
              a slyszal ktos jak chodza takie kolumny...tylko robione nie oryginalne??
              chodzić nie chodziły, ale grały :)
              robione na szczęście były, tyle że markowe :)
              jako część niskotonowa w 3way to się raczej nie sprawdzi, tak jak powiedział umberto raczej działa to raczej w wąskim paśmie co łatwo sprawdzisz oglądając wykresy z bass boxa.
              Pozatym trzebaby nisko ciąć więc de facto zrobiłbyś suba ;]
              Ogólnie to jest to ciężka sprawa, tym cięższa jeśli chcesz wykorzystać już konkretne posiadane przez Ciebie głośniki...
              Radziłbym Ci zacząć od czegoś prostszego, ew jeśli już to traktować to jako sub-a zrobionego dla eksperymentu.

Skomentuj

mozna zrobić w ten sposob bardzo ciekawe kolumny 3way. ale niestety tu trzeba bardzo dokładnie dobrać głośniki. w roli średniaka musi być jakiś midwofer ewentualnie szerokopasmówka co by wytrzymał bardzo niski podział. Dodatkowo zwrotnica tez niejest zbyt prosta co by nie powiedzieć koszmarna :) na koniec kolumny wyjdą ogromne (na tym głosniku)

lepiej chyba zrobić subwofer ewentualnie tradycyjne 3way w B-R

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                  mozna zrobić w ten sposob bardzo ciekawe kolumny 3way
                  tonsil zrobil takie "Tango 200"

[ Dodano: 2006-12-20, 12:27 ]
                  sorki pomylka... tango sa w 4th B-P tylko ze 2 glosniki...

Skomentuj

no sredniak jest jako midwofer.i mysle ze glosniki sa dobrze dobrane.glownie chodzi mi o odsluch:).czy bas bedzie w miare ''wymiatał'':P

jak uwazacie bede zadowolony z tych kolumn??

Skomentuj

hmmm skas znam mule19 do rzeczy ... jako mid woofer Tonsilowski GDN 20/40/14 niskiego basu z niego nie bedzie a za to bardzo ładnie ciągnie aż do 4 kHz do tego na wysokotonówke Tonsil GDWK 8-13/120 temu on bo bardzo liniowa charakterystyka... co do podziałów to około 200 - 250 hz i 3000 - 3500 to kwestia dogłebniejszych analiz... pozdrawiam

Skomentuj

3k dla 8-13 120 ?
                        chyba dżołk.
                        z tego co pamiętam to 4.5k najmniej.

Skomentuj

to bede zadowolony z tych kolumn????czy zrobic lepiej inne kolumny

bo jak maja zle grac to ja pier...takie interesy:P:P:P

Skomentuj

zacznijmy od poczatku...
                            rozumiem ze masz juz 4 szt GDN'a?? czy dopiero je kupisz?? ile masz na to kasy?? jakie pomieszczenie??

Skomentuj

rekomendowany podział wynosi 4,8 kHz a FS dopiero 1,2 kHz wiec mysle że da rade :)

Skomentuj

no jeszcze nie mam glosnikow...ale w sumie projekt jest zrobiony:P

no na kolumny moge wydac max 1200zl

pomieszczenie ma wymiary okolo 6m na 5m

Skomentuj

Czaruję...
                                X