Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa głosnika z czym jak co osiągnać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa głosnika z czym jak co osiągnać ?

Witam ostatnio pewnego ranka obudziłem sie z pomysłem na zrobienie własnego przetwornika do suba posiadam Kosz stalowy po jakimś tonsilu 20cm i na jego podstawie chciałem coś zmontować ale.... Na czym oprzeć sie przy budowie aby osiągnać niski Fs ?? duży skok ? i co jak po co dlaczego czyli z czego karkas cewki, jaki drut na cewke, i ile zwojów do czego ? a czy ktoś nie wie gdzie można kupić jakies spore zawieszenia górne ? coś ale 30-300-AP

Proponuję zapoznać się z podstawowymi wzorami bez trudu dostępnymi w literaturze
    pozdrawiam

Skomentuj

x-max zalezy od kilku czynników

wysokość uzwojenia cewki
      wysokość nabiegunnika
      mozliwości mechaniczne kosza (odległość resoru dolnego od nabiegunnika albo głębokość szczeliny powietrznej)
      mozliwości zawieszeń

Fs zalezy od
      podatności zawieszeń
      masy membrany

BL to iloczn indukcji w szczelinie i długości przewodnika w obrębie pola

co do cewki - weź kartke i policz :)

potrzebujesz znać średnice cewki wysokość uzwojenia i jej rezystancje - następnie z rezystancji właściwej miedzi wyliczasz średnice przewodnika i ilość zwoi :)
      nic prostrzego :d

Skomentuj

a mozna prosić na to jakies wzory ?? a jak coś to do jakiej literatury siegnać ?? autor i tytuł mamuśka robi w księgarni więc mysle że nie powinno być z tym problemu

Skomentuj

mam wrażenie że chcesz sam cewke robić (?) :/
          Kup gotową ;]
          Jeśli chcesz aby głośnik osiągał duże amplitudy to musisz zmienić też układ magnetyczny.
          Fajnie byłoby dać taki oparty na dwóch magnesach 120mm z stxa :)
          Tylko i tak pare innych problemów zostaje - na koszu od jakiego głośnika chcesz się bawić ? Może się okazać że przy już nawet niedużych amplitudach zawieszenie dolne będzie waliło o spód kosza.

Skomentuj

Zamieszczone przez kurtwagner
            posiadam Kosz stalowy po jakimś tonsilu 20cm
            no posiadasz

Zamieszczone przez kurtwagner
            coś ale 30-300-AP
            przecież kosz masz 20 a nie 30 ;]

Dużo kombinowania i liczenia jeśli masz wiedze i doświadczenie możesz próbować ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Hitachi
              przecież kosz masz 20 a nie 30 ;]
              coś a'la zawieszenie jak w AP...
              Dużo kombinowania i liczenia
              najfajniej takiego monstera się na pałe robi :)
              Długa cewka + duży mms i zabawa jest :)

Skomentuj

jak na pałe to kupić drut nawinąć cewkę i zobaczyć jak chodzi :mrgreen: i na koniec sprzedawać na allegro po 100 % więcej ceny niż oryginalny tonsil ;]

Skomentuj

i na koniec sprzedawać na allegro po 100 % więcej ceny niż oryginalny tonsil ;]
                  widze ze sie znasz na rzeczy :) ja tam odrazu po 300% wiecej bym sprzedawal, wiekszy zarobek ;/

Skomentuj

jak juz pisałem chodzi o zawieszenie ala AP czyli chodzi o takie masywne zawieszenie a tak pozatym to nie pisałem o tym żeby go sprzedawac bo chce go zrobić dla własnej satysfakcji żeby grał puki sie nie skończy :) bardzo bym prosił o rady jak co po co z czym i gdzie ew kupowac elementy np to zawieszenie ala AP żeby grube było

Z gory dziekuje

Skomentuj

"grube" = szerokie ?
                      dla 8 cali ciężko będzie takie nabyć :P
                      ja bym po prostu go zregenrował na częściach stxa - tanio będzie i jak bajera strzelisz to nieźle to sprzedasz :P
                      Zacznij od strzelenia koszem czarnym sprayem ;]

Skomentuj

ej no pisałem że tego nie chce sprzedać :/ to ma grać u mnie :/ ew moge dorwac od kumpla kosz 12" po altusowskich 30/60 chce żeby głośik wyglądał masywnie jak niektore car audio że mają wielki magnes i masywne zawieszenie

Skomentuj

wielki magnes sporo kosztuje :)
                          sprawdź wymiaru kosza i zapytaj STXa czy Ci nie sprzedadzą membrany z zawieszeniem górnym od AP.
                          Duży układ magnetyczny też sporo kosztuje więc ogólnie zabawa do najtańszych nie należy...

Skomentuj

Kup nowy magnes z STX jakiś duży i jakieś dobre zawieszenie jeśli nie znajdziesz AP to chociaż kevlarową bo ta celuloza to kiepawa jest ;] przydałaby się jakaś cewka ;] ;]

Skomentuj

a po jakim to dokladnie glosniku tonsila 20cm? jesli 20/40 to niestety z powodu slabego ukladu magnetycznego ciekawego basu nie osiagniesz.

Skomentuj

Opcja z koszami rozszerzyła sie jeszcze bardziej posiadam ten 20cm tonsila gdzie jest tylko znaczek tonsila reszta starte wiec nie mam pojęcia od jakiego to kosz od 30/60 z altusów i 25cm Howard Hanssen hh1041 < jakieś coś od kumpla wyciagnalem spalonego i rozebrałem na czesci > w tym HH jest dosyć spory magnes i chłodzenie cewki z tego co zrozumiałem polecacie kupić gotowe części od STX'a ??

Skomentuj

od stxa najchętniej cewki, za resztą elementów można się spróbować gdzieś indziej rozejrzeć,
                                  w zależności od potrzeb :)

Skomentuj

jak chcesz od nowa składać układ magnetyczny to potrzebna jest magneśnica.... niesądze żebyś mial taką zabawke....

Skomentuj

można u stxa gotowy zamówić :)

Skomentuj

mozna i cały głośnik u STX'a kupić....
                                        jak wstawisz membrane od AP cewke od AP i układ magnetyczny od AP to nie lepiej kupić AP......

Skomentuj

Czaruję...
                                        X