Witam ostatnio pewnego ranka obudziłem sie z pomysłem na zrobienie własnego przetwornika do suba posiadam Kosz stalowy po jakimś tonsilu 20cm i na jego podstawie chciałem coś zmontować ale.... Na czym oprzeć sie przy budowie aby osiągnać niski Fs ?? duży skok ? i co jak po co dlaczego czyli z czego karkas cewki, jaki drut na cewke, i ile zwojów do czego ? a czy ktoś nie wie gdzie można kupić jakies spore zawieszenia górne ? coś ale 30-300-AP
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa głosnika z czym jak co osiągnać ?
Collapse
X
-
x-max zalezy od kilku czynników
wysokość uzwojenia cewki
wysokość nabiegunnika
mozliwości mechaniczne kosza (odległość resoru dolnego od nabiegunnika albo głębokość szczeliny powietrznej)
mozliwości zawieszeń
Fs zalezy od
podatności zawieszeń
masy membrany
BL to iloczn indukcji w szczelinie i długości przewodnika w obrębie pola
co do cewki - weź kartke i policz :)
potrzebujesz znać średnice cewki wysokość uzwojenia i jej rezystancje - następnie z rezystancji właściwej miedzi wyliczasz średnice przewodnika i ilość zwoi :)
nic prostrzego :d
Skomentuj
-
mam wrażenie że chcesz sam cewke robić (?) :/
Kup gotową ;]
Jeśli chcesz aby głośnik osiągał duże amplitudy to musisz zmienić też układ magnetyczny.
Fajnie byłoby dać taki oparty na dwóch magnesach 120mm z stxa :)
Tylko i tak pare innych problemów zostaje - na koszu od jakiego głośnika chcesz się bawić ? Może się okazać że przy już nawet niedużych amplitudach zawieszenie dolne będzie waliło o spód kosza.
Skomentuj
-
jak juz pisałem chodzi o zawieszenie ala AP czyli chodzi o takie masywne zawieszenie a tak pozatym to nie pisałem o tym żeby go sprzedawac bo chce go zrobić dla własnej satysfakcji żeby grał puki sie nie skończy :) bardzo bym prosił o rady jak co po co z czym i gdzie ew kupowac elementy np to zawieszenie ala AP żeby grube było
Z gory dziekuje
Skomentuj
-
Opcja z koszami rozszerzyła sie jeszcze bardziej posiadam ten 20cm tonsila gdzie jest tylko znaczek tonsila reszta starte wiec nie mam pojęcia od jakiego to kosz od 30/60 z altusów i 25cm Howard Hanssen hh1041 < jakieś coś od kumpla wyciagnalem spalonego i rozebrałem na czesci > w tym HH jest dosyć spory magnes i chłodzenie cewki z tego co zrozumiałem polecacie kupić gotowe części od STX'a ??
Skomentuj
Skomentuj