Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy subie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy subie

Witam wszystkich bo jestem nowy.

Mam głośnik:
    fs 23Hz
    qms 9,219
    vas 61,04 l
    mms 114,3 g
    qes ,329
    re 7,6 om
    le 4,26 mH
    pe 250 W
    qts ,317
    spl 87 dB

i mam tez bude
    40 x 45 x 46 cm brutto.
    sciany po 2,5 cm z plyty osb.

pytania mam takie:
    1. czy ta buda pasuje do tego glosnika i co jeszcze do niej dorobic? poki co jest zamknieta.
    2. na ktorej scianie najlepiej umiescic glosnik?
    3. czy moze przerobic ja na br? jesli tak to jaki port?

poki co wystarczy. pozniej moze bede mial wiecej pytan.
    pozdrawiam wszystkich.

Sciągnij sobie winISD z działu download i popatrz na tutorial do niego na stronie głównej

Skomentuj

zalaczam projekt w bassbox pro
      projekt ze skrzynia zamknieta, prosze o testy, opinie i komentarze

projekt do sciagniecia

Skomentuj

wstaw screeny, nie każdy ma BB pro.

Skomentuj

ok. wrzuce kilka wykresow. niestety rano dopiero. pozdro na teraz. dobrej nocy.

Skomentuj

jakis dziwny ten glosnik. okolo 25cm srednicy ma, a taka ciezka membrane? czy to nie aby jakis samochodowy (w dodatku z malopodatnym zawieszeniem)? symulujac glosnik najlepiej mi wyszedl w 20 litrach, strojonych na 35hz. ta twoja obudowa sie nie nada. poza tym polecam uzycie plyty MDF, lub chociaz plyty wiorowej. OSB sie nie nadaje

Skomentuj

114g to jeszcze nie tak dużo, no ale te 23hz fs też musi z czegoś wynikać :)
              vas nieco zniechęcający jeśli o CA chodzi...
              wer1207, co to za głośnik ?

Skomentuj

nie pamietam skad ale dowiedzialem sie kiedys ze obudowa powinna byc mozliwie sztywna. po to sie wzmacnia nawet scianki chyba zeby nie chodzila. a taka gruba plyta powinna byc dobrze sztywna.
                czy sie myle?

glosnik reczywiscie ma 10 cali czyli 25 cm srednicy. wazy toto cale prawie 5 kg.

do takero:
                co to jest CA?
                glosnik to jakis infinity g1310a. membrana aluminiowa mi sie zdaje.

Skomentuj

vas nieco zniechęcający jeśli o CA chodzi...
                  czemu? dzieki temu mniejszej obudowy potrzebuje (co jest niewatpliwa zaleta w samochodzie), a SPL mozna nadrobic mocnym wzmakiem. Zreszta taka ogromna waga membrany moze swiadczyc o jej mocnym impregnowaniu w celu zabezpieczenia przed roznymi niesprzyjajacymi warunkami.

wer: w tej twojej obudowy 3/4 objetosci byloby balastem... lepiej od nowa i nie z OSB. Material tez ma znaczenie. Grube scianki faktycznie sa wazne, ale lepiej imo zrobic z cienszej plyty (18mm), a dac po prostu wiecej wzmocnien...

Skomentuj

wzmaka mam mocy 300W i nie wiem czy nie bedzie za mocny do tego glosnika (pe = 250W, jak mniemam jest to moc max). moc ciagla = 180 W.

czy cos jeszcze wrzucic?

Skomentuj

jesli ta moc nie jest wyssana z palca to niewielki nadmiar mocy wzmacniacza nie powinien stanowic problemu

Skomentuj

Zamieszczone przez wer1207
                        co to jest CA?
                        Car Audio
                        Zamieszczone przez Caleb
                        czemu? dzieki temu mniejszej obudowy potrzebuje (co jest niewatpliwa zaleta w samochodzie),
                        toć pisze że jest wysoki imho jak na samochodową 10 calówke :)
                        Zamieszczone przez Caleb
                        Zreszta taka ogromna waga membrany moze swiadczyc o jej mocnym impregnowaniu w celu zabezpieczenia przed roznymi niesprzyjajacymi warunkami.
                        jak dla mnie chodzi im raczej o obniżenie fs, tym bardziej że samochodówki są zwykle dość sztywne.
                        Zamieszczone przez wer1207
                        wzmaka mam mocy 300W
                        a co to za wzmak ?

BTW - do symulowania głośnika w aucie używaj lepiej Bass Box Pro :)
                        Ale z tak małym qts myślę że lepiej w br zagra...

Skomentuj

sub docelowo ma byc w domu. glosnik wazy prawie 5 kg. membrana jest aluminiowa. dwa magnesy, cewka wentylowana. strzele fotke moze telefonem, bo obecnie nie mam cyfraka.
                          wzmaka mam w domu, dzis bede to wiecej napisze. wiem ze ma filtr od 40 do 200 Hz. przsuniecie fazy od 0 do 180*. wejscia niskie i wysokie, bezpieczniki i takie chol***ie ciezkie trafo od 100 do 240 V, chyba 600W.

[ Dodano: 2007-01-02, 00:31 ]
                          na wzmaku pisze tak:(troche wczesniej klamalem, bo nie pamietalem dokladnie)
                          moc 245W przy 8om, 380W przy 4 om
                          wlacznik: on, auto,off
                          wejscia /wysjcia, wysokie/ niskie,
                          reg fazy 0..180,
                          crossover 40..160.
                          reg. glosnosci

jakies bass extenssion
                          freq: 14 lub 28 lub 20
                          damping: low lub hi lub med

firma rythmik audio

bezp 4A przy 240V

jesli ktos chce wiecej o wzmaku zapraszam tutaj