Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie szerokopasmowce. Czyli co z tego sie nada?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie szerokopasmowce. Czyli co z tego sie nada?

Jak widac mamy spory wybór tanich szerokopasmowców: SP-200X, BG20, 8AG/N, SPH-68X. Z tego co mozna mniej wiecej wywnioskować po ich parametrach jako tako na basie powinno im się powieśc, jednak obawiam sie ze z góra moze byc nieco gorzej. Co o tym sądzicie?? Czy miał ktoś stycznośc z jakimś z tych głosników??

Ciekawym głosnikeim jest SPH-68X, bo góry nie powinno mu brakowac, i dość równo przetwarza całe pasmo. Jendak głośnik nie sprawia wrażenia, ze mógł by poradzić sobie z niższym basem chociaż zeby zszedł do tych swoich 60Hz było by całkiem ciekawie. Miał ktoś stycznosc z tym głośniczkiem, jeżli tak poprosze o jakieś szersze info.

Prametry głośników:
    SP-200X - http://trimaudio.pl/index.php?a=opis&k=81&kt=3&id=40
    SPH-68X - http://trimaudio.pl/index.php?a=opis&k=81&kt=3&id=499
    BG20 - http://www.visaton.de/visaton_en/1/3/135.html
    8AG/N - http://www.spectrumaudio.de/breit/beyma8AGN.html

ŁukaszN, no wiesz.. 141 zł (sp200x) to nie jest mało , wiadomo arz ma najlepszy chyba stosunek cena/jakośc..

tego BG20 sam bym chętnie sobie kupił..
    ta beyma ciekawa, ale z wyglądu okropna
    jesli mi sie dobrze wydaje to na tego SPH-68X jest projekt takiej jakby tubki, poszukaj na forum , ale nie jestem pewien czy to ten głosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_membran
      ta beyma ciekawa, ale z wyglądu okropna
      Jakieś stare zdjęcie , luknij tu http://www.playerxt.de/viecher/fotogalerie/index.php

jesli mi sie dobrze wydaje to na tego SPH-68X jest projekt takiej jakby tubki
      "One way ticket" To nie tubka tylko zmyslny br.

no wiesz.. 141 zł (sp200x) to nie jest mało
      Jeżli oferowałby mi to samo co ARZ i f3 w okolicach jego fs to jestem w stanie za niego tyle zapłacic. A jeżeli to jest dużo to zoabcz ile kosztuje b200 :P

wiadomo arz ma najlepszy chyba stosunek cena/jakośc..
      Przestancie z tym stosunkiem, co z tego jak nie ma basu. W pewnym momencie stosunek jakośc cena nie zmienia sie liniowo, wiec coś za cos.

Skomentuj

Nie widzę sensu pchania się w Monacory. Są za drogie, a poza tym oba posiadają dość znaczne, jak za swoją cenę mankamenty. Najprędzej Visaton lub Beyma. Co i tak nie zmienia faktu, żo to i tak nie ideały.

Zamieszczone przez ŁukaszN
        A jeżeli to jest dużo to zoabcz ile kosztuje b200
        Przynajmniej ma się bardzo dobry głośnik, którego nie trzeba uzupełniać ani od dołu, ani od góry. Po prostu jest wierny idei dobrego głośnika szerokopasmowego.

[ Dodano: 2007-01-01, 19:06 ]
        Choć oczywiście, jest to drogi głośnik (B200) Chyba trochę zbyt drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Langusta
          Przynajmniej ma się bardzo dobry głośnik, którego nie trzeba uzupełniać ani od dołu, ani od góry. Po prostu jest wierny idei dobrego głośnika szerokopasmowego.
          Dziwne,ja jakoś nie widze tego poniżej.(Sorki Yoshi)

Skomentuj

Akurat dołu w b200 to by mi starczyło, a z góra pewnie tez nie jest tragicznie chociaż tak nie wygląda to na ch-tyce :)

umberto, moze coś wiesz wiecej o wyżej wymienionych głosnikach?? Najbardziej mi sie spodobały Monacory i bardzo ciekaw jestem tego SP-200X jak tam u niego z góra jest.

Umbercik jeszcze jedno pytanie. Jaką dobra szerokopasmówke poleciłbys w cenie b200 ??

Przypomniało mi sie ze kiedyś borys coś wspominał o dobrych full range tylko nie pamiętam jakiej firmy. No cóż moze kiedyś wpadnie na forum to napisze :P

Zamieszczone przez Langusta
            Nie widzę sensu pchania się w Monacory. Są za drogie, a poza tym oba posiadają dość znaczne, jak za swoją cenę mankamenty.
            Rozwiń bardziej swoją wypowiedź :>

Skomentuj

ŁukaszN, jak dla mnie to nie ma takiego modelu.Samo pojęcie szerokopasmówka z lekka dyskryminuje zarówno dół jak i górę pasma.I nie istotne czy to lowther,fostex czy tesla.Po prostu jak do tej pory praktycznie się przekonałem to one wszystkie mają wariacje na krańcach w stylu spadków i to czasami dość dziwnych.

I tak przy okazji,monacor to nie marka głosników,to marka handlowa.Tak profilaktycznie wspominam obyś się nie naciął ładną nazwą.

Skomentuj

Kiedyś myślałem o beymie i visatonie, ogólnie jest mało opinii, w Polsce chyba prawie nikt ich nie miał albo sie nie chwalił, jest troche info na diyaudio.com i na niemieckim hifi-forum (czy jakoś tak), poza monacorem miał je wszystkie Cyburg - autor horna na 8AG/N, z tego co pisał to BG20 poza dobrym basem nie ma nic ciekawego, podobno niezależnie od filtracji i tak jest krzykliwy na średnicy, wysokie w obu są kiepskie, zresztą trudno się dziwić patrząc na T/S, duży monacor też nie prezentuje się zbyt dobrze, mi się akurat wydaje, że tesla to nie kompromis, tylko, że jeśli nie chce się wydać 8 stów na pare b200 to nie ma nic lepszego niż ARZ, a że basu nie ma to można obejść na kilka sposobów, już od dawna widzi mi się nietypowe 2way na ARZ uzupełnionym od dołu.

Skomentuj

Jeżeli tani to jest nowy STX 30-120-8-se pasmo dla -6db od 40 do 16 k

Skomentuj

mkul, bierzesz wybiórczo pasma pod uwage nie podejmujac pod ocene wszystkiego pod względem jakości. Nie sztuka dołożyć do arzta jakiegoś basiora jednak po pierwsze już na starcie mijasz się z nadrzędnym celem - szerokopasmowością . Założenia zwykle są takie, że całe pasmo ma przetwarzać jeden głośnik. Po drugie lepsze, droższe głośniki, pomimo tego, że być może nie widać tego do końca na charakterystyce, wyższe pasmo będa lepiej przetwarzać niż wspomnainy arz. Tu chodzi o detale w jakości przetworzenia sygnału a nie funkcja amplitudy względem częstotliwości. Charakterystyka nie powie ci jak głośnik będzie się zachowywał w przypadku odtwarzania kilku czestoliwosci na raz, przy dynamicznych zmioanach sygnału, nie mówi nic o poziomie zniekształceń.

Charakterystyka to jest coś takiego jak w samochodzie moc silnika. Ma powiedzmy 100km ale to ci nie powie jak sie bedzie jeździć danym autem.

Arz pewnie jest dobry, szczególnie jak za swoją cene ale szerokopasmówki to taka klasa, że jak chcesz wejśc stopień wyżej to trzeba bulić i to ostro. Nie ma wielkiego wyboru jak np w kopułkach gdzie jest od każdego producenta wiecej modeli niż wszystkich szerokopasmówek u nas możliwych do kupienia.

Co do wyboru z podanej puli głosników to nie jest on taki prosty. Na podstawie swoich doświadczeń przedstawie zalety lub wady jakie widze w tych głosnikach :

Pierwsze co bym odrzucił to beyme. Nie ważne jak wygląda, jaka ma ch-ke , 100Hz fs , litości z tego basu nie będzie i cała szerokopasmowość ... rozumiecie.

BG 20 , osobiście bym go nie polecił na podstawie charakterystyki. Wszystko ładnie pięknie , niski fs , ale to sie odbija na charakterystyce. To co sie dzieje w okolichy 10kHz, ten spadek ja z przepaści, zapomnijcie, że to dobrze zagra. Głośnik dobry do 2 way z wysokim podziałem , filtrem 1 rzędu , taka old scoolowa konstrukcja. Ale jako szerokopasmówka sie nie sprawdzi. Nie da sie tego wyrównać, bo jak zwrównasz średnie to wysokie po tej przepaści bedą zupełnie pognębione. Jak zostawisz wysokie to podbicie przed 10kHz będzie świdrować uszy i to bardzo.

SP 68 to znowusz trochę mały głośnik. Chcąc mieć bas trzeba miec duży głośnik a ten taki nie jest. 89 dB to nie rekord świata, odejmując bafle step zostaje ok 83 zależy jak by wyszło w pomiarze i po filtracji. W każdym razie z jego 1,3mm Xmax głośno sie nie da posłuchać. Charakterystyka wyglada fajnie. Martwią dwa zagłebienia w charakterystyce w środku pasma. Na pewno mają znaczacy wpływ na brzmienie. Po pierwsze dlatego, że są, wynika to zapewne z jakiś zjawisk z dzieleniem się membrany , faza pewnie w tym miejscu kręci itp. Po drugie trzeba brać poprawke na stałe i lubiane przez producetnów praktyki nadmiernego wygładzania wykresu. W rzeczywistości może się okazać, że to nie będą lekkie zagłebienia a jakieś przepaści wąskopasmowe o głebokości kilkunastu lub wiecej dB. Takie coś może nadać jednoznaczny charakter brzmieniu, może dobry może zły, trudno powiedzieć jednak na pewno nie "neutralny" bedzie podbarwienie pofalowana ch-ką średnich tonów. Nie trzeba się niby tym zbytnio martwić po tym co wnosi od siebie miejsce odsłuchu (to dopiero potrafi pofalować) ale w przypadku gdy miejsce odsłuchu pogorszy cała sprawe , może byc już kiepsko.
                    Zaletą ogłolnie rzecz biorąc tego głosnika jest na pewno dość wyrównana ch-ka bez wielkich ekscesów i zapewne najlepszy poziom wysokich tonów.

sp200 wydaje mi się być najlepszy z całej stawki bo ch-ke ma równie przewidywalną co jego mniejsyz brat. Bez problemów z filtracją jak w pryzpadku visatona. Na pewno jest ona wygładzona ale z tego co widać jest dość dobrze. Jej przebieg przypomina mi troche ten z b200 , tylko tam bardzieś zakres śrenidch i wysokich wystrzeliwuje do góry. W przypadku sp 200 trzeba będzie zastosować po prostu inny typ filtracji.
                    Parametry TS ma dobre o ile są prawdziwe. W bas reflex zachasa aż miło, bas powinien być na wystarczajacym poziomie. Xmax nie za duże, ledwie 1,6 mm ale powinno wystarczyć przy umiejetnym zestrojeniu obudowy. 92 dB to już nie tak mało i nawet po filtracji zostanie odpwiednio dużo spl żeby całkiem głośno posłuchać nie wprowadzajac głośnika w szalone wychylenia :) .

Skomentuj

Łukaszu na audiostereo jest bardzo fajny temacik o kolumnach na szerokopasmowcach. Powstały też bardzo fajne klony różnych kolumn. Były tam fajne kolumny na tym szerokopasmowym monacorku wspomaganym od dołu innym monacorem:)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=7805&all=1

Skomentuj

Yoshi_80, dzieki jak zwykle za wyczerpująca wypowiedź

Właśnie owe monacory spodobały mi sie najbardziej. SPH-68X powinien zaoferować większa ilosc i lepsza jakośc wysokich tonów no i chyba jest jeszcze jeden "+". Jako głośnik o mniejszej membranie powinien miec lepsze ch-ki kierunkowe, co także raczej nie jest beznaczenia, a przynjamniej ułatwiło by to troche życie. Jak by tak jeszcze dokleić mu magnesik, skompensowac BS, dać jakś asekuracyjną obudowe i uzupełnic dół np 12br70 lub mniejszym bratem powinno być nieźle. Co o tym sądzicie??

SP-200X spodobał mi sie ze względu na to ze oferuje całkiem przyjemne zejscie, wiec obeszło by sie bez suba, troche jednak martwie sie o góre, no i ten Xmax. Z tego co np pamiętam b200 ma prawie 2x wiekszy.

dj_zibi, dzieki za linka, zapoznam sie w chwili wolnego czasu

Skomentuj

jesli mi sie dobrze wydaje to na tego SPH-68X jest projekt takiej jakby tubki
                          "One way ticket" To nie tubka tylko zmyslny br.
                          he,he albo coś mi źle odpala, albo podałeś linka do sph-60x i właśnie "One-way ticket" jest wykonany na tym głośniku. Bardzo ważne. W tym projekcie jest magnes: SPM-90 monacora, a na forach pomija się ten szczegół. :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                            e,he albo coś mi źle odpala, albo podałeś linka do sph-60x
                            dobry link podałem tylko pokreciłęm nazwe głośnika sor

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              mkul, bierzesz wybiórczo pasma pod uwage nie podejmujac pod ocene wszystkiego pod względem jakości. Nie sztuka dołożyć do arzta jakiegoś basiora jednak po pierwsze już na starcie mijasz się z nadrzędnym celem - szerokopasmowością . Założenia zwykle są takie, że całe pasmo ma przetwarzać jeden głośnik. Po drugie lepsze, droższe głośniki, pomimo tego, że być może nie widać tego do końca na charakterystyce, wyższe pasmo będa lepiej przetwarzać niż wspomnainy arz. Tu chodzi o detale w jakości przetworzenia sygnału a nie funkcja amplitudy względem częstotliwości. Charakterystyka nie powie ci jak głośnik będzie się zachowywał w przypadku odtwarzania kilku czestoliwosci na raz, przy dynamicznych zmioanach sygnału, nie mówi nic o poziomie zniekształceń.
                              No tak tylko po czym to stwierdzić? Szczególnie uwzględniając często dość kosmiczne ceny monacora (zobaczcie ile u nich kosztuje ARZ, nazywa sie tam podajże MX200). Patrząc na samą konstrukcję głośnika to tylko B200 daje nadzieje na to, że zagra sporo lepiej, a wszystkie tańsze nie wyglądają już zbyt obiecująco. Czy beyma czy SP200 to jakieś tanie głośniki do nagłaśniania pomieszczeń albo coś w tym stylu, beyma to industrial series, monacor nie ma po SP litery X czyli raczej lowEndowa seria, w dodatku tesla ma najmniejsze MMS z nich wszystkich, więc pomijając niższy bas wydaje się być najciekawsza. Chodzi o to, że nie wiem czy jest sens płacić 150zł za tego monacora, bo jeśli trzebaby się w nim na siłę doszukiwać, że gra lepiej mimo, że ciężko to będzie usłyszeć to moim zdaniem lepiej raz a dobrze i dołożyć kasy i kupić B200.

Skomentuj

To jest właśnie ta różnica odsłuchowa, że jedne głośniki grają lepiej a inne gożej. Te lepsze zwykle są droższe. Gdyby do każdego głosnika dolączny był wykres zniekształceń (2 i 3 harm) i waterfall to faktycznie na takich danych można by było wybrać "najlepszy" a niekoniecznie najdroższy. "Najleprzy" bo niekoniecznie tak może się okazać w odsłuchu. To co na wykresie może być ideałem, niezawsze lepiej zagra, ułomność sluchu polega na tym, że tak na prawde nie wiemy jakiego typu zniekształcenia bardziej się nam podobają a jakie nie. Ogólnie wiadomo jest, że druga harmoniczna ociepla dzwięk i robi go bardziej przyjemnym, trzecia wprost przeciwnie ale co jeżeli 2 harm jest za dużo lub za mało albo jeżeli tak naprawde to musi ona występować na okreśnonym zakresie częstotliwości lub jej występowanie tam jest nieporządane. To są pytania bez odpowiedzi w postaci definicji ale jest na nie odpowiedź w postaci odsłuchu.

Skomentuj

Czaruję...
                                X