Witam. Mam takie zapytanko. Właściwie to tylko sobie tak spekuluje... Chodzi mi po głowie taki zestaw 3-way na tonsilkach 20/80. Do tego dodac SC10N na góre i jakies srednie.... Co myślicie o takim zestawie... jak to by wypadało przy moim aktualnym estawie ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8675 ) czy w ogóle warto sobie głowę zawracac??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zestaw 3-way na tonsil 20/80
Collapse
X
-
Zależy do czego. Jeśli np. masz duży pokój to warto spróbować takiego zestawienia: gdn16/50/6, gdn20/80/2 i jakiś lepszy wysokotonowy. Najtaniej będzie kupić coś z Monacora. Choć tym głośnikom spokojnie przydałaby się Vifa d27tg-35-06.
Konstrukcja musiałby być 3-drożna. Gdn16/50/6 w obudowę 8 litrów zamkniętą i cięty od dołu przy 200-400 hz. Gdn20/80/2 w obudowę b-r 33-36 litrów.
Skomentuj
-
Nawet gdmk 11/60/3 też by sobie poradził, bo gdn 20/80/2 wygląda na mogacego wiecej - tak do 2000 hz na oko.
gdn 20/80/2 oryginalnie stosowany był z podziałem do 200 hz. No a jak go tak nisko przytniemy to powinniśmy mu dołożyć przynajmniej gdn 13/40/8 na srednie.
Autor watku ma już gdn 16/50/6 i moze go wykorzystać w pasmie w którym gra najładniej z najmniejszymi zniekształceniami.
Skomentuj
-
Nie nie!! Wykorzystanie tych przetworników które mam w ogóle nie wchdzi w grę... a co z obudowami i całą reszta? przecież to też kupa kasy... Już wolałbym sprzedać całość po kosztach produkcji... :-) A tak w ogóle to skoro wziąć to co mam to nie ma sensu nowych pudełek stawiać a tylko drugi sub i będzie to samo... Ten temat założyłem tylko po to aby porozważać nad moją przyszłością i karierą w diy :-) Jeśli już będę coś skłądał to w nadchodzące wakacje... I dlatego tak sobie spekuluje no co zbierać kasiorkę :-) Mój aktualny zestawik gra ok ale brakuje mi w nim mocy... i dlatego rozpocząłem rozmyślanie :-)
Skomentuj
Skomentuj