Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o dobór obudowy do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o dobór obudowy do suba

Witam.
    Mam pytanie dotyczące doboru obudowy do suba którego bedę składać.
    Sprawa wygląda następująco. Mam głośnik infinity kappa perfect 10, który ostał mi się z auta i wzmak do niego od forumowego kolegi "irek 300w".
    Moje pytanie dotyczy czy wybrać obudowę zamkniętą czy b-r.
    Przy b-r przy poj 38l obudowa strojona na 27hz schodzi przt spadku 3db do 27hz lecz GroupDelay wynosi aż 29ms. Lepszy GD jest przy poj.28l i stojeniu na 30 hz przy 3db spadku schodzi do 32hz a GD wynosi 22ms. Jednak pojawia się problem bo b-r o śr. 7cm(10 cm nie wchodzi w grę ze względu na wymaganą jego dł) musi mieć dł. 40cm i ciężko go będzie zmieścić i czy wogóle to 7 cm śr. jest wystarczające bo głośnik ma Xmax. 14,6 mm.
    Mam jeszcze pytanie o GD. Jego maks. wartość jest przy ok 25hz ale przy 35hz wynosi zaledwie 12ms a przy 40hz 9ms czy więc w takim wypaku mułowaty będzie tylko bas w granicach 25 hz a powyżej bedzie już ok?

Drugą opcją jest obudowa zamknięta w której nie ma problemu dł i śr. b-r oraz wielkości GD ale pojawia się problem zejścia, bowiem przy poj 25l przy spadku 6db schodzi tylko do 40hz. Gdybym jako kolumny miał nieduże monitorki to bym wybrał właśnie ten typ obudowy i po problemie. Ale mam Jamo D570 a więc spore 3 drożne podłogówki z 16,5cm basem skierowanym ku podłodze, wykorzystującym prawie całość objętości kolumny. Według danych schodzą do 40 hz przy spadku 6db, i nie wiem czy jest sens do nich dołączać sub z podobnym zejściem.

Proszę o wasze opinie na ten temat.
    Pokój 20m^ sub ma być do kina i do muzy.
    Pozdrawiam.

Nie zwracaj tak ogromnej uwagi na GD w winisd.
    Zamieszczone przez abuq1
    b-r przy poj 38l obudowa strojona na 27hz
    do kina możę być ok, jednak nieco za nisko zestrojona ta buda imho.
    Wogóle ten głośnik nie wygląda mi dobrze na suba do muzyki,
    chyba że czarnej.
    Imho dorwij pdf-a producenta żeby się zorientować w litrażu - i taki właśnie zastosować raczej ,a potem pobawić się strojeniem takiej budy - tyle że już nie w winisd , a w realu.

Skomentuj

Ten przetwornik raczej żadko spotykany więc może przybliżę jego dane
      Sam głośnik bardzo solidny,membrana aluminiowa, lany kosz, ogromny układ magnetyczny, wybitnie żadko spotykane Xmax 14,15mm moc RMS 350W :twisted: FS 28,3hz , Qts 0,42 , Vas 32,13. Stosowany raczej w car audio.

Jego photo
      http://img201.imageshack.us/img201/4188/kappaeo7.jpg

Producent proponuje obdowę zamkniętą 17l lub b-r poj.28l strojoną na 35hz(taką miałem w aucie), lecz są to obudów propozycje do auta a tam wiadomo akustyka troszkę inna niż w domku.
      Co robić?

Skomentuj

Zamieszczone przez abuq1
        Jednak pojawia się problem bo b-r o śr. 7cm(10 cm nie wchodzi w grę ze względu na wymaganą jego dł) musi mieć dł. 40cm i ciężko go będzie zmieścić i czy wogóle to 7 cm śr. jest wystarczające bo głośnik ma Xmax. 14,6 mm.
        ja tez sie spotkalem z tym problemem gdy aplikowalem R10, nastepnie AP i 27-300 w malych obudowach...
        rozwiazanie jest banalnie proste - B-R szczelinowy
        tylko zastosuj powierzchnie znacznie wieksza niz ta ktora by odpowiadala srednicy 10cm

Skomentuj

Czaruję...
        X