Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprawa wytłumiania kolunm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprawa wytłumiania kolunm

witam mam kolejne putanko chodzi mi o wytłumianie kolumn kupujęc mp. piankę meblową możemy miś go nioj parapetry fizyko-mechaniczne takie jak gęstość i sztywniść
    pytanie jest takie czy można obliczyć w jakiś sposób to jak działa to na głośnik tzn czy da się obliczyś objętość "widzianą" przez głośnik bo jeśli tak chyba można było by robić mniejsze obudowy mniejsze tyleż mocno tłumione nie wiem czy moje myślenie jest słuszne ale może warto się nad ty zastanowić

Objętość "zwiększysz" max. do 30%, więc chyba nie warto się bawić w obliczenia. Różnica między wytłumieniem "na oko" od liczonego nie będzie prawdopodobnie w ogóle zauważalna. Sprawdź chociażby w WinISD jak się zmienia symulacja przy zwiększeniu objętości o 30%.

Skomentuj

nie zapominajmy ze tlumienie zmienia brzmienie, nie warto dodawac go tylko po to byz 'zwiekszyc' obudowe. czasem za duzo tlumienia i gra traci chatakter.

Skomentuj

Zamieszczone przez ventor
        Objętość "zwiększysz" max. do 30%, więc chyba nie warto się bawić w obliczenia. Różnica między wytłumieniem "na oko" od liczonego nie będzie prawdopodobnie w ogóle zauważalna. Sprawdź chociażby w WinISD jak się zmienia symulacja przy zwiększeniu objętości o 30%.
        w bass box pro masz możliwość symulowania głośnika z dodanym wytłumieniem.

Skomentuj

Żeby odpowiedzieć na takie pytanie należałoby przeprowadzic badania najpopularniejszych wtlumiaczy. Za pomocą obudowy zamknietej i glosnika po dodanym wytłumieniu określać jesto skuteczność. Tylko czyjest ktoś chętny na takie zabawy ? :-D

Skomentuj

[quote="ventor"]Objętość "zwiększysz" max. do 30%, więc chyba nie warto się bawić w obliczenia.

[ Dodano: 2007-01-10, 13:18 ]
            np jak mam budę 60 l to jak by ją vytłumić i dojąć te 30% to daje nam ok 40 l a to jyż znacząca różnica w wielkości budy ale są to tylko rozważania teoretyczne
            i jeszcze jebno pytanie żeby nie zakładać nowego tematy przy strojeniu klasycznego br bierzemy średnicę i długość tunelu moje pytanie jest takie
            jeżeli chce zastosować br szczelinowy to co mam sobie wyliczyć objętość klasycznego br i dopacować do szczelinowego??????

Skomentuj

nie wiem czy sie pomyliles czy co jednak wytlumienie zwieksza objetosc widziana przez glosnik.

co do szczelinowego to wystarczy obliczyc pole powierzchni szczeliny i wpisac ja w winisd, a z reszta masz tez mozliwosc w winisd zmienic ksztalt.

Skomentuj

Może źle to napisałem np. mam jakiś głośnik wrzucam go do winiso no i liczy wyliczył ok. 60 l przyjmuję że tak ma być wszystko gra caculko ale mi nie podoba się ta obudowa bo jest za duża i nie mam jej gdzie wstawić więc przyjmuję że wytłumienie powiększa budę o ok. 30% więc buduje obudowę 45l i tłumię ostro
                0% z 45l to 13,5l
                45l + 13,5l=58,5l
                przypominam żesą to tylko rozważania teoretyczne jak na razie

Skomentuj

Po pierwsze tą budę 60 litrową też musisz tłumic i jak każdą closed dosyć mocno. Po drugie, jak wspomniał mIKI, możesz przesadzić co wpłynie negatywnie na brzmienie. Po trzecie na pewno nie sprawdziłeś w WinISD jaka jest różnica pomiędzy 45 a 60 litrów, poniżej przykładowa symulacja dla 20, 40 i 60l.

Skomentuj

a o co chodzi z ta jak dla mnie "magiczną" odległością wytłumienia od ścianki? bo nie do konca rozumiem. tzn ze mam zostawic niewytlumiony pasek pomiedzy scianka a materialem? dokladnie o to chodzi:
                    zachowaniem odległości 1cm od płyty
                    z portalu tego forum.

Skomentuj

Huh... widzę, że rozgrywa się tu autentyczna tragedia sceniczna :)
                      Po kolei:
                      1. Wytłumienie nie zwiększa objętości obudowy, a jedynie zwiększa pozorną objętość "widzianą" przez głośnik - to za sprawą tego, że w materiałach o większej gęstości dźwięk rozchodzi się szybciej (a dokładniej fale dźwiękowe).
                      2. Pomimo zastosowania wytłumienia i pozornego wzrostu objętości widzianej przez głośnik nie możemy sobie ot tak o tę pozorną objętość dodaną zmniejszyć obudowy, ponieważ jej zmniejszenie spowoduje usztywnienie poduszki powietrznej a to nie pozostanie bez wpływu na zachowanie się przetwornika. Nie zmienia to jednak faktu, że pewnien % objętości obudowy możemy uszczknąć, ale za sprawą spadku dobroci całkowitej układu jaki powoduje właśnie wytłumienie a nie dlatego, że podatność poduszki powietrznej wzrosła - w ten sposób możemy powrócić do założonej dobroci układu całkowitego, co nie znaczy, że nie przesunie się nam Fs układu.
                      3. Faktyczna rola wytłumienia sprowadza się do tego by zamienić energię fali dźwiękowej emitowanej przez tylną część membrany na ciepło (rozproszenie tej energii) - to jest niejako "wspomagacz" samej obudowy, bo przecież rola obudowy sprowadza się do eliminacji fali emitowanej przez tylną część membrany przetwornika - tak jest w przypadku obudów closed (pamiętajmy, że obudowa inna niż nieskończona odgroda jest złem koniecznym).
                      4. Nazwana przez Ciebie "magiczna" odległość wytłumienia od ścianki jest niczym innym jak poprawną metodą układania wytłumienia. Wystarczy do ścianek umocować listewki o przekroju 1cm2 (1x1 cm) i na takiej kratownicy dopiero mocować wytłumienie by pozostawić wolną przestrzeń między ścianką a pierwszą warstwą wytłumienia.
                      5. Wytłumienie powinno układać się w następującym porządku: od materiałów o najmniejszej gęstości ułożonych najbliżej środka obudowy, po materiały o największej gęstości ułożone najbliżej ścianek.
                      6. Dobrym nawykiem jest układanie co najmniej trzech gęstości wytłumienia (tylko w ten sposób zapewnić możemy stosunkowo szerokie spektrum częstotliwości faktycznie tłumionych - unikamy wąskopasmowego działania wytłumienia).
                      7. I wreszcie b-r: przy obliczaniu wymiarów tunelu (bez względu na kształt) istotna jest masa powietrza znajdującego się w tunelu (czyli pośrednio objętość tunelu).

[ Dodano: 2007-03-06, 19:17 ]
                      Zamieszczone przez kubasinski11
                      0% z 45l to 13,5l
                      A tego to już w ogóle nie kumam :lol:

[ Dodano: 2007-03-06, 19:20 ]
                      Zamieszczone przez Yoshi_80
                      Za pomocą obudowy zamknietej i glosnika po dodanym wytłumieniu określać jesto skuteczność
                      W jaki sposób ? Robiąc pomiary wewn. obudowy i szukając wąskopasmowych zapadłości w ch-ce ? :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X