Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe nadstawki do eltrona - co wam się nie podoba??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe nadstawki do eltrona - co wam się nie podoba??

Witam, to pierwszy mój post na tym forum. Planuję zrobić małe nadstaweczki do mojego eltronika 30, które służylyby mi jako nagłośnienie małych imprezek. Kolumienki te musiałyby być 4ohmowe, ponieważ eltron 30 ma jedno wyjście 30W/8ohm. Wpiąłbym do eltrona szeregowo i uzyskałbym impedancje 8ohm, czyli ok. Planuje oprzeć je na jednym gds-ie 30/30 i 2xGDWT 9/70 połączonych równolegle. Kolumny mają za zadanie produkować możliwie największy SPL. Obudowy policzyłem (na podstawie parametrów gd 30/80, ale to to samo) i zamierzam włożyć je do paczek 85l (czy nie za dużo?) i zestroić na 55Hz 2-ma 11cm tunelami bass reflex o średnicy 10cm. Wtedy charka przedstawia się najlepiej, nie ma żadnych podbić w niskim zakresie. GDS będzie grał pełnym pasmem, a tuby odetnę kondem 6,6uF i zabezpieczę żarówką. Paczki będą miały wymiary 65wys x 40szer x 33głęb cm. Podałem wymiary wewnętrzne. Obudowy zrobię z mdf-u 17mm, mam go nieograniczoną ilość - dziadek jest szefem na składnicy drewna i może wynieść ze sklepu tyłem co się da. Kolumienki okleję czarnym kocem, oczywiście narożniki, kratka na gds-a i rączki po bokach. Mam dostęp do wielu narzędzi do obróbki drewna. Chciałem się was zapytać co jest źle zaprojektowane zanim zacznę budowę, ponieważ chcę to zrobić raz na zawsze. Do jakich pomieszczeń będą się nadawać te kolumny wraz z eltronem 30 (w przyszłości zmienię go na mocniejszą wersję)?

wywal jednego GDWT jeden w zupełności wystarczy.

85L to troche za duzo - daj koło 50 i zamknięta nie bass reflex

GD80 i GDS3030 to wcale nie to samo

zwrotka do wysokotonówki 12dB/okt i dość wysoki podział jakieś 2,2 i 200uH + zabezpieczenie z zarówki 24V/21W

Skomentuj

Ma ktoś może parametry tego gds-a 30/30 ,bo nigdzie nie mogę znaleźć, a jedynie gd 30/80 wydawał się podobny. Prawdopodobnie z powodu cięć kupię gdwt 8/150 ,albo 9/150 stx-a. acha i wtedy odetnę je takim filtrem jak mówisz i żarówa w szereg. Czyli gds lepiej gra w budzie zamkniętej? Zależy mi na jakimś tam minimalnym basie.

Skomentuj

Czaruję...
      X