Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w zaprojektowaniu moze nawet wykonaniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w zaprojektowaniu moze nawet wykonaniu zwrotnicy

No wiec posluchalem waszych rad bo sam za wiele nie wiem.
    Ale tak, ja na razie mam zwykly wzmacniacz 4x nie wiem ile ale ok 50W (pioneer SX-335) i niie predko bede mial 5.1 wiec czy do tego tez sie nadadza??
    jesli tak to do zlozenia mojego Dzieła wybralem:

Peerless DT 100 wysokotonowy --- http://arton.info/catalog...products_id/410
    GDN-15-100-8-AX --- http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb

Tylko teraz musicie mi doradzic a raczej zaprojektowac zwrotnice (jaki podzial i czesci) i dac jaies namiary na czesci jakie bede do nich potrzebowal.

chcialbym by kolumna miala ok 100cm wysokosci 15 cm szerokosci i z 20 cm glebokosci (natomiast zrobie tak by w srodku miala komory gdyz podobno ten 15-100-8-ax najlepiej sie czuje w obudowie tak ok 10 litrow) i teraz skorygujcie te rozmiary i podajcie srednice i dlugosc otworu bassreflex ktory ma sie znajdowac tak jak glosniki na froncie ale na samym dole, glosniki na samej gorze podobnie jak... (tylko nie 3 glosniki lecz te dwa co podalem)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=157228028

co o takim projekcie sadzicie??

I teraz mam bardzo obromna prozbe zaprojektowalby ktos mi zwrotnice do takiego zestawu?? (i podobno tez najlepiej jak filtracja 6dB/okt dla tego niskotonowego)
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...r=asc&start=44

no i reszte pozostawiam wam i bardzo prosze o na prawde dosyc dobra zwrotnice pod ten komplet oraz jakies rady i kilka mozliwosci zwrotnic nie wiem jaki bedzie optymalny podzial ale tez chyba trzymajmy sie 4500-6000hz i podawajcie przy zwrotnicach wszyskie dane tez wlasnie podzial i jak beda to jakie korektory tlumiki itd wszystko bo ja malo sie znam :/

Zamieszczone przez daniel69
    wybralem:
    Peerless DT 100 wysokotonowy
    GDN-15-100-8-AX
    dobry wybor (zwlaszcza jak na poczatek)

Tylko teraz musicie mi doradzic a raczej zaprojektowac zwrotnice (jaki podzial i czesci) i dac jaies namiary na czesci jakie bede do nich potrzebowal.
    moze ktos z bardziej doswiadczonych bedzie mial te glosniki na stanie wiec "machnie" zwrotke...
    jak nie to Yoshi lub SaoundWavezajmuja sie projektowaniem na zamowienie...
    czesci kupisz tutaj: www.polink.com.pl

chcialbym by kolumna miala ok 100cm wysokosci 15 cm szerokosci i z 20 cm glebokosci (natomiast zrobie tak by w srodku miala komory
    wymiary zaleza od Ciebie - tak moze byc

bassreflex ktory ma sie znajdowac tak jak glosniki na froncie ale na samym dole, glosniki na samej gorze
    oj to chyba nie wyjdzie. jak masz zamiar to zrobic??

zobacz jak to musial zrobic kolega Wisniewski http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7650

Skomentuj

u mnie w planach sa niemalze identyczne wymiary tylko troche inny rozklad bo tez bedzie kilka komor jedna ta na samym dole z obciazeniem by byla stabilna a 2 na glosniki oba ale tak z 12 litrow mysle... ale bedzie dosyc to tak zrobone ze dam rade dac bassreflex na dole wtawie fotki projektu to zobaczycie a puzniej podczas i po robocie ale blagam o zwrotke chyba ze jednak poprosze o zaprojektowanie tamtych co podales

ale na 100% tak mi sie zdaje beda duzo lepsze i juz mam nowe modyfikacje ale zobaczycie

Skomentuj

a za ile tego peerlessa masz zamiar kupic?

Skomentuj

no a ile?? tam jest cena 100zl a co masz lub wiesz gdzie taniej??

Skomentuj

to jak 100 wydawać to może warto szarpnąć się na coś lepszego /innego ?
            mi osobiście ten dt100 przeciętnie się podoba szczerze mówiąc.
            Za +- tą kase masz mase innych głośników - jest w czym wybierać.

Skomentuj

a jakie np masz na mysli??

Skomentuj

vifa xt19/25 d27
                seasy 22 i 27
                visaton g20sc
                i jeszcze by się pare znalazło, ale te są że tak powiem na czasie :)

Skomentuj

a moze jakies linki do stron albo cos??

Skomentuj

www.akustyk.com.pl - vifa xt25, d27
                    www.polink.com.pl - seasy, vifa xt19
                    www.grelton.mycom.pl - visaton g20sc

Skomentuj

dzieki czloweiku wreszcie ktos to kipi by mi pomoc

[ Dodano: 2007-01-17, 23:43 ]
                      dobra ludzie teraz do dziela nie opierdzielac sie mowcie szybko jakie glosniki zamawiac... bo musz juz to robic ze zwrotka puzniej bedziemy sie bawic

[ Dodano: 2007-01-18, 00:03 ]
                      http://www.visaton.de/en/1/8/266.html
                      lub
                      http://www.akustyk.com.pl/vifa/D27TG-05-06_char.html
                      lub
                      http://arton.info/catalog/product_in...3958115ed87139
                      lub
                      http://www.polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_183.xls --- te co maja cene i sa zaznaczone na czerwono tyle. teraz wypowiedzcie sie ktory brac...

[ Dodano: 2007-01-18, 00:14 ]
                      dobra te seasy to sam juz wyzucilem z planow a wiec tylko tamte 3 zostaja teraz mowcie jaki??

Skomentuj

Ja się zdecydowałem na XT19. Niestety zanim pokuszę się o zrobienie JIG'a to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie :) (mało wolnego czasu) Na razie 15-100 gra sobie całym pasmem, a Vifa przez kondensator 3.3uF .

Skomentuj

ale z tego co wiem ona jest 4 ohm a ja chce 8 a poza tym wybierzcie z tego co podlaem... jest niewiele 3 glosniki mowcie co byscie z nich wybrali

Skomentuj

ale z tego co wiem ona jest 4 ohm a ja chce 8
                            a jakie znacznie ma imp. głośnika wysokotonowego ? ;]
                            jest niewiele 3 glosniki mowcie co byscie z nich wybrali
                            to już zależy od tego co kto lubi.

Skomentuj

a jakie znaczenie ma to nie mam zielonego pojecia hehe aletak powaznie to ktory z 3 pozostalych jest waszym zdaniem najlepszy??

Skomentuj

imho nie ma najlepszego po prostu, różne głośniki się różnym osobom podobają w zależności od ich upodobań.

BTW - czemu zrezygnowałeś z seasów ?

Skomentuj

z wielu powodow zrezygnowalem... ale glownie za strasznie dziwny przebieg czestotliwosci... skoki duze, spadki tak by wynikalo z ich wykresow... i uwazam ze te co zostaly sa lepsze ale co ma sie komu podobac?? wyglad:P ?? co najlepiej zagra w takim razie?? jako 2 way podzial od mniejwiecej 4500 lub 5000 lub 5500 lub 6000hz. ja jak na razie jestem w fazie wybierania jednak z miedzy Peerless DT 100 a D27TG-05-06. i jakos jestem chetny dalej pozostac przy peerlessie ale pytam was no wypowiedzcie sie

Skomentuj

ale co ma sie komu podobac??
                                    brzmienie...
                                    Jedni lubią ostre, inni delikatne itp itd - to taki najprostszy przykład.

Skomentuj

hehe twardy jestes... nie ma ch.a zebys mi pomogl hehe ale nic dla mnie nie ma znaczenia jakei brzmienei byle by dobre bylo hehe nie znam sie na tym nie jestem jakim audiofilem choc lunie muzyke ale sluchu jakiegos genialnego nie mam. biore peerlessa przynajmniej najtanszy

Skomentuj

oczekujesz ode mnie żebym wiedział czy dany głośnik Ci się spodoba ? :|
                                        Fajnie, ale akurat wg mnie dt100 jest najgorszy z tej stawki, a tańszy o całe 10zł :shock: od xt19 , w tej samej cenie co seas 22, 20zł tańszy od seasa 27, d27 itd...
                                        Imho różnica cen jest na tyle mała , ze nie powinna być w tym wypadku głównym kryterium wyboru przetwornika.
                                        50zl to tyle co wpadnięcie gdzieś do pubu na pare piw, czy na pizze, a nie zapominaj o tym że głośniki dają rozrywkę na więcej niż jeden wieczór i warto w nie zainwestować.
                                        Ale of koz rób jak chcesz.
                                        To nie ja będe tego sluchal lecz Ty ;]
                                        hehe ale nic dla mnie nie ma znaczenia jakei brzmienei byle by dobre bylo
                                        jeśli będzie miał brzmienie inne niż te, które Ci się podoba to głośnik możesz ocenić negatywnie, mimo że dla mnie może on być dobrym...
                                        Czy tak to trudno pojąć?

Myślę że w wypadku tego głośnika można pójśc w kierunku 20mm kopułek - xt19 i ew seas 22. Oba głośniki są tanie - 100-110zł/szt.
                                        Oba są z polinka - www.polink.com.pl więc przy okazji będziesz mógł ładne br zamówić.

[ Dodano: 2007-01-18, 03:01 ]
                                        nie ma ch.a
                                        jeśli chcesz żeby ktokolwiek Ci w przyszłości pomagal to choć wyrażaj się na jakimś tam poziomie...
                                        ehh...

a tak wogóle to polecam poszukanie nieco opiniii o tych wszystkich głośnikach - http://diyaudio.pl/search.php

Skomentuj

Czaruję...
                                        X