Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w zaprojektowaniu moze nawet wykonaniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czlowieku tego nie ma ch..a to nie bierz do siebie to byl zart.... a nei ze chce Cie obrazic. wiecej luzu ja tam tak zaruje ale jesli Cie to urazilo to sorki

[ Dodano: 2007-01-18, 03:41 ]
    a co myslicie o
    http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

[ Dodano: 2007-01-18, 03:43 ]
    albo o:
    http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

.

Skomentuj

D27 jest fajna, ale ushera tego jeszcze nie slyszałem...
      W sumie to możnaby zaryzykować z nim :)
      Zamieszczone przez daniel69
      czlowieku tego nie ma ch..a to nie bierz do siebie to byl zart.... a nei ze chce Cie obrazic. wiecej luzu ja tam tak zaruje ale jesli Cie to urazilo to sorki
      spoko, wszystko tłumaczy mój podpis
      S.E.S.J.A. ---------> System Eliminacji Studentów Jest Aktywny

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
        miedzy Peerless DT 100 a D27TG-05-06
        to zalezy czego oczekujesz??
        ja jak pierwszy raz podlaczylem D27TG to zdziwilem sie "gdzie te wysokie tony??"
        glosnik jest baardzo delikatny, nie natarczliwy, dosc detaliczny, przez bardzo dlugi czas nie meczy - niemam sie do czego przyczepic

natomiast peerless jest odrobine ostrzejszy - odrazu bedzie sie zucal w sluch....

ja bym sie zdecydowal na XT19 poniewaz jest to najwyzsza seria vify a jej rozmiar idealnie pasuje do 15cm AX'a...
        (chociaz pokusil bym sie o przetestowanie Seas'a, ale Ty raczej niemasz z czym porownac...)

[ Dodano: 2007-01-18, 09:50 ]
        Zamieszczone przez takero
        S.E.S.J.A. ---------> System Eliminacji Studentów Jest Aktywny
        jezeli sie nie postaram to mnie wyeliminuje matematyk (pie.... rusek :evil: ) i w dodatku podpadlem rektorowi :neutral:

Skomentuj

dobra ja juz wszystko wiem podjalem decyzje ale teraz musze wykonac zwrotke ktora wiem jak zrobic mam schemat ale powieddzcie mi gdzie szukac cewek itd. i jakich firm i rodzai najlepiej uzyc?? pozdrawiam i dzieki wszystkim za pomoc

Skomentuj

www.polink.com.pl tutaj masz wszystko co potrzebne

Skomentuj

witam mam pytanie czy bass reflex musi znajdowac sie w obudowie... znaczy sie mam taka sprawe dajmy na to ze potrzebuje bass reflex dlugosci 50 cm przykladowo a w obudowie miesci mi sie 20 dajmy na to i czy mozna zrobic tak by pewna ilosc znajdowala sie w srodku obudowy a reszta poza nia?? bo mam zaj.....ty pomysl tylko czy bass reflex musi caly znajdowac sie w obudowie??

Skomentuj

tak może wystawać, ale jak chces stroić ten głośnik i jaką rure dać że pół metrowa rura wychodzi ? :|

Skomentuj

glosnik bedzie mial mala obudowe... a strojenie tak z 45 moze mniej hz przy otworze 70mm a chce by tez bass reflex byl jak najnizej obudowy i wychodzil z gornrj komory z glosnikiem w dol i byl u dolu obudowy...

Skomentuj

ten głośnik zbytnio "nie pompuje" brem więc w sumie niskie strojenie przy małej budzie mało da.
                    8l @50hz ew wedle uznania to takie raczej minimum.

Skomentuj

7cm srednica otworu dla tego picimencika? 5cm wystarczy, a nie bedzie rezonansu rurowego. poza tym jak beda zwrotki to na pewno ktos sie nimi podzieli tu na forum o ile sie juz ktos nie podzielil wiec szukaj...

Skomentuj

a co to ten rezonans rurowy?? :/

Skomentuj

pogoogluj. poczytaj to

Skomentuj

hehe roboty rozpoczete... budowa kolumn trwa... glosniki i czesci na zwrotnice oraz bass reflex w drodze a puki co to buduje obudowe a jak przyjda glosniki to wytne otwory pod nie i pod bass reflex wyglusze okleje i cacy niedlugo pewnie foty ale bardzo fajnie pomyslowo zrobie bass reflex Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc w wyborze glosnikow itd. zapraszan i tak nadal do odwiedzania tego tematu i jak wreszcie sie ukarza to ocene kolumn wstawie zdjecia tez podczas roboty i wreszcie koncowe

Skomentuj

ja też właśnie wczoraj nabyłem głośniki wysokotonowe do swoich AX ;]
                              I nie wybrałem żadnego z powyższych :)

Skomentuj

ja tez nie wybralem zadnego z powyzszych hehe ale jeszcze czekam na paczke.

Skomentuj

daniel69, to co wybrałeś ?

Skomentuj

co wybralem na razie nie odpowiem ale wiem ze lepiej wybrac nie moglem gdyz ograniczyly mnie pieniadze ale juz wszystko zamowione polowa nawet jest i jedna kolumna juz wykonana teraz tylko okleic ja fornirem itd. czesci na zwrotnice sa i sa zaje...te jednak faktycznie samemu zaprojektowac zwrotnice to co innego jak kupic gotowa testowalem ta i inna (tak jakby kupna) i nie ma porownania wielkie dzieki i niedlugo pojawia sie fotki jednej kolumny gotowej jesli zdaze ja skonczyc przed wyjazdem na ferie a 2 bede robil po powrocie. ale koszty juz teraz nie sa male wykonania tych 2 kolumn. :/ a jeszcze nie wszystko kupione do skonczzenia wizualnego

[ Dodano: 2007-01-26, 02:19 ]
                                    witam ponownie dotarlo do mnie wytłumienie i teraz mam pytanie gdzie tlumic a gdzie nie?? bo wiem zeprzy wylocie bass reflex nie wytłumiac... ale jest to jedyne miejsce gdzie nie dawac wytlmienia??

[ Dodano: 2007-01-26, 23:42 ]
                                    ludzie co wy mi doradzliscie... :/ glosnik moze i spoko ale nie do systemu stereo... Tylko do kina domowego 5.1 itd. a taki wzmaczniacz nie predko kupie. ale nic moim zdaniem zawieszenie w tym glosniku jest bardzo bardzo za miekie poprostu glonik lata jak poje... przez co przy wiekszej glosnosci malo co nie wyleci... :/ hehe ale nic moze kedys go docenie

Skomentuj

w jakiej obudowie go masz w koncu?

Pozatym nierozumiem dlaczego mialby sie sprawdzic w kinie jesli nie sprawdza sie w stereo (pewnie cos skopales bo kilka osob go mialo i bylo ok)

A co do seasów napisales
                                      z wielu powodow zrezygnowalem... ale glownie za strasznie dziwny przebieg czestotliwosci... skoki duze, spadki tak by wynikalo z ich wykresow...
                                      Ja tez tak myslalem,ale ta charka jest do 40 khz! takze powinienes nie zwracac zbytnio uwagi to co sie dzieje za przed ostatnia linia na charce w PDFie...

Skomentuj

ja go mam w obudowie ok 11 litrow strojony dosyc nisko bo 42-43 mniejwiecej. otwor bas reflex 7 cm katowy. glosnik gra moge powiedziec zajebisc... ale przy stereo gdy jest basik to poprostu glosnik nie wytrzymuje tego tak to glosnik jest zajebi..y ale moim zdaniem trzeba mu odciac basy na ok 50 hz moze nawet wyzej bo inaczej nie wytrzymuje tej mocy jaka podali. moze to wina obudowy bas reflex ale i tak nie wytrzyma mocy 100 w a zwrotnice wykonalem wedlug schematu znalezionego na tym forum a mianowicie (podaje nizej) i glosnik zaje... gra srednie tony ale tak jak mowie niskie go niszcza jemu trzeba ograniczyc basy i polegac na basach jednak w skrzyni basowej. A wiec powtarzam obudowa bass reflex 11 litrow strojona na 42-43 hz mniejwiecej bass reflex katowy 7 cm czy wykonalem cos nie tak?? moim zdaniem nie... poporstu albo za mocny wzmacniacz (ja posiadam pioneer sx-225, nie wiem ile wat na kanal) albo jednak ten glosnik trzeba puscic z nie tak duzym basem. skomentujcie te wszystkie parametry jakie podalem.

[ Dodano: 2007-01-28, 01:03 ]
                                        jeszcze raz bo cos sie zdjecie nie wkleilo

[ Dodano: 2007-01-28, 01:16 ]
                                        i poprostu ten glosnik jest tak miekko zawieszony ze nie sposob by tak sie nie dzialo... glosnik na prawde fajny ale za miekko zawieszony bo poprostu nie jest w stanie odgrywac takich basow, w np bardzo nisko cietych srediotonowkach np w kolumnach trzy droznych z podzialem 200/5000 hz bedzie gral bosko ale jesli da sie mu czestptliwosci od samego dolu to jest ciezko z wytrzymaloscia bardzo mala wtedy ma...
                                        Załączone pliki

Skomentuj

a moze to Twój wzmacniacz niewytrzymuje i wpada w przester i membrana zaczyna latac poprostu,50 W to nie tak duzo wiec mozliwe...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X