Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa 2x arn 226-05/4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa 2x arn 226-05/4

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum. Szukałem dużo ale nie znalazłem.
    Chciałbym żeby ktoś mi pomógł w zaprojektowaniu obudowy do arn 226-05/4. Chciałbym umieścić 2 głośniki w jednej kolumnie. Będzie to konstrukcja dwudrożna. Lubię miękki i głęboki basik.

Bardzo proszę o pomoc.

arn 226 raczej nie nadaje sie do kostrukcji 2 droznej (no chyba ze masz super glosnik srednio-wysokotonowy)

te glosniki najlepiej sprawuja sie w zamknietej obudowie ok 30L na sztuke
    w b-r uzyskasz wiecej basu i glosniejszy ale jakosc bedzie nie zadowalajaca...

jezeli myslisz juz o 20cm tesli to przeczytaj to:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5705

Skomentuj

Widzisz ja te głosniki już mam pare lat i jak robiłem obudowe to byłem zasrńcem który nie wiedział o tym że obudowy się wylicza i mam 2 obudowy zrobione na oko ok 55 l i są z b-r.
      Jak ten głośnik sprawuje się w obudowie zamkniętej jak gra??. A może opłaca się dać po jednym głośniku w obudowę???Mam 2 głośniki połączone szeregowo na jedną obudowę.

[ Dodano: 2007-01-18, 16:31 ]
      aha i czy te głośniki można łączyć szeregowo jak już zrobię obudowe tzn 2 obudowy w jednej po 30 lit??

Skomentuj

ja mam 2 szt 03 i leza sobie w kartonie...

mozesz je dac w b-r ale wtedy zrobia sie troche... mniej precyzyjne

oczywiscie ze mozesz je laczyc.
        mozesz zrobic 2 osobne kolumny o ile wzmacniacz pociagnie 4ohm

Skomentuj

Paweł troszeczke mnie źle zrozumiałeś a może ja troche źle to opoisałem bo ja mam 4 szt po 4ohm i chcę zrobić 2 obudowy i umieścić w jednej 2 głośniki.

Skomentuj

to chyba ja zle przeczytalem...

oczywiscie ze mozesz tak dac

znalazlem cos takiego:

tylko ja nie jestem przekonany co do takiego ukladu :???:

teoretycznie moglbys wywalic tlumik na wysokim i dac 2 niskie i mialbys to samo ale zycie wykazalo ze teoria i praktyka lubia sie roznic

Skomentuj

Jak dam obudowe zamkniętą o poj 45 litrów na 2 głośniczki czy to będzie ok. Jak myślicie bo nie wiem ??? Czy może dać z 50 albo 55 litrów. Jakie jest wasze zdanie bo ja jestem w tym nie zabardzo kumaty.Obudowę zrobię bez problemu ale z wyliczeniem jej to jest duuuuuuuży problem. Proszę o rade.

Skomentuj

jak masz jakas koncepcje obudowy ktora wymaga takiej objetosci to mozesz zastosowac. ja natomiast bym sie skusil raczej w strone 60litrow na oba glosniki

Skomentuj

Właśnie mam zamiar projektować obudowę i tak pytam dla pewności. Paweł skoro mówisz że ok 60 to itak zrobię a dokładnie to ma być ile? Robić wewnętrzną obudowę o pojemności dokładnie 60 litrów??? Czy to będzie najlepsza pojemność dla obu głośników??? A coc zwytłumieniem??

Skomentuj

dla tego glosnika 30L zamknietej to optimum.
                    wewnatrz ma byc 60l, jak bedzie troche inaczej to nic nieszkodzi (zalety obudowy zamknietej)
                    ja bym proponowal ja wytlumic w calosci, ewentualnie troche luzniej przy samych glosnikach. na scianki mozesz dac gabke 5cm a reszta to watolina

Skomentuj

Ok dzięki Ci bardzo za pomoc. Tak zrobię jak napisałeś jeszcze raz dzięki. :thx:

Skomentuj

Czaruję...
                      X